Uutiset

Kuljetuskalusto

DAF tulee ryminällä uusilla malleillaan Suomeen

Kuorma-autonvalmistaja DAFin maahantuojana Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa toimii Nordic Truck Center. Kautta koko Suomen palvelevat viisi myyntipistettä ja 19 valtuutettua huoltokorjaamoa vastaavat merkille ja asiakkaalle tärkeästä jälkimarkkinoinnista. DAF lanseerasi uusia automallejaan kesällä 2017 pääpaikassaan Hollannin Eindhovenissa. Mallistoa täydentäviä pienemmän kokoluokan moottorivaihtoehtoja ja samalla myös raskaampien Dafien alustaratkaisuja pääsi käytännössä kokeilemaan lehdistötapahtumassa syyskuun lopussa. Kevään 2018 aikana esittelyautoja marssitetaan myös suomalaisammattilaisten koeajettavaksi. Daf tulee näkymään entistä voimakkaammin suomalaisessa tavarankuljetuksessa.

DAF mallisto on laaja

DAF on tunnettu maantiekäyttöön sopivista jakelu- ja raskaan tavaraliikenteen autoista. Tämän hetken mallisto alkaa seitsemän ja puolen tonnin kokonaismassaluokasta ja jatkuu neliakselisiin 35 tonnisiin kuorma-autoihin. Yhdistelmäkäytössä Daf sopii totta kai myös 76 tonnin kokonaismassaan saakka. Daf on tunnettu erinomaisista ajo-ominaisuuksista ja polttoainetaloudellisista Paccar-moottoreista. Paccar-moottoreiden suunnittelu ja valmistus Euroopan markkinoille tapahtuu Hollannin Eindhovenissa. Samaa moottoria käytetään konsernin kotimantereella Pohjois-Amerikassa, jossa sen markkinan tarvitsema moottorikokoonpano sijaitsee. Vaikka eurooppalaisittain Daf on suuri automerkki, Suomessa markkinaosuus on alhainen. Suomeen odotettu LF-mallin uusi PX-5 nelisylinterinen moottori tuo jakeluautomarkkinoille erinomaisen lisävaihtoehdon.

Neliakselinen DAF CF 480 FAD 8×4 sopii myös suomalaiseen maansiirtoon. Maavara riittää. Paccarin MX-13 kehittää 483 hv ja vääntää 2 350 Nm. Vääntöä on tarjolla suurimmalla vaihteella vielä 150 Nm lisää. Vaihteiston 12-nopeutta riittävät nuppiajoon TraXonin huolehtiessa vaihtamisesta.

Koeajotapahtumassa sai tuntumaa

Ensivaikutelma kaikissa koeajoon tarkoitetuissa uusissa Daf kuorma-autoissa on samahenkinen. Se on valmistajan tavoitekin. Riippumatta Dafin kokoluokasta samat hallintalaitteiden periaatteet löytyvät loogisesti. Daf on onnistunut yksinkertaistamaan käyttäjälle monimutkaisia toimintoja. Hyvä esimerkki on vakionopeussäädin. Yhdellä tai jo viimeistään toisella napinpainalluksella kuljettaja omaksuu toimintaperiaatteen. Mittariston keskellä näyttö ohjaa tunnistettavien symbolien avulla lisää. Daf käyttää laitteiden katkaisintoiminnoissa toimivaa periaatetta. Katkaisinta voi siirtää kojetaulussa haluamalleen paikalle. Ajoneuvon järjestelmä tietää katkaisimen toiminnan sijoituspaikasta huolimatta. Esimerkiksi voiman ulosoton katkaisimen voi halutessaan siirtää lähelle ohjauspyörää, jos kuljettaja niin haluaa. Toinen vahva yleisvaikutelma kaikista uuden mallin Dafeista on niiden hiljainen ja tasainen kulku. Suomalaisittain kevyesti lastattu Daf XF 530 FAT puutavarayhdistelmä varustettuna Alucar-puutavaravarustuksella ja Hiab-nosturilla, perässään varsinaisella kolmiakselinen perävaunu tuntui hallittavalta mutkaisella ja mäkisellä espanjalaistiellä siinä missä kevyin versio Daf LF 150 FA. Koeajossa oli mahdollisuus tutustua neljään LF- ja neljään CF-sarjan autoihin. Lisäksi mukana oli kolme XF-sarjan autoa. Kevyimmässä LF 150 FA:ssa oli viisiportainen Eatonin manuaalivaihteisto. Muista lyhyissä tutustumistyyppisesti ajetuissa malleissa Daf LF 210 FA (4×2), CF 480 FAD (8×4), CF 530 FTT (6×4) puoliperävaunuyhdistelmänä, XF 450 FAS (6×2) ja XF 530 FAT (6×4) puutavarayhdistelmänä, löytyi Dafin TraXon vaihdeautomatiikka. LF 210 -mallissa käytössä oli automatiikan hallinnassa Eatonin kuusinopeuksinen vaihteisto, muissa 12 kappaletta. Kaikissa oli tarkkuusajoa auttava kilpikonna-toiminto. Monivaihteisten vaihteistojen sisus on ZF:n valmistamaa. Vaihtamiset sujuivat poikkeuksetta täydellisesti, ilman arvontaa eli edes-takaisin vaihtamista. Ansion tästä saa Dafin vaihteisto-ohjelmistoon kuuluva järjestelmä, joka tunnistaa auton tai yhdistelmän kuormituksen. Jo kahden vaihteenvaihdon perusteella järjestelmä tunnistaa ajoneuvon vaihtamistarpeen. Koeajot suoritettiin lähes täysin kestopäällysteellä, joten varsinainen maasto-olosuhteiden koeponnistus tapahtuu myöhemmin.

DAF tunnisti kuljettajakortin perusteella käyttökieleksi suomen. Mittaristo on selkeä, hallintalaitteet lähellä, ohjaamo on malliston läpi samankaltainen.

Paljon uutta tehtaan tuotannossa

Dafin päällirakentamisen helppouteen ja yksinkertaistamiseen on käytetty resursseja. Esimerkiksi Euro 6-päästötason kierrätysjärjestelmän muotoon tai siitä ulossuuntautuvan putken suuntaan voi vaikuttaa paitsi tehtaalla myös osin päällirakennusvaiheessa. Daf alustojen omapainoa on saatu alas. Se tuo hyötykuormaan kasvua. Polttoainetaloutta Daf sanoo parantaneensa edelleen jopa seitsemän prosenttia. Uudet alhaalta vääntävät Paccar-moottorit ovat tuoneet mahdollisuuden harventaa perävälitystä. Koeajetuista nuppiautoista 450 hevosvoimaisen version kierroslukumittari näytti vain hieman yli tuhatta kierrosta minuutissa 80 kilometrin tuntinopeudessa, tavallisilla 315/70 -sarjan renkailla.

Takajousitus 7-lehtisellä ratkaisulla takaa järeyden.

DAF uskoo omaa tekemiseen

DAFin tavoitteet Suomen markkinoilla on kasvaa. Edellytykset tuotteen osalta ovat kunnossa. Tarve saada uusien mallien eri kokoluokkien esittelyautoja ja ennen kaikkea suomalaisasiakkaiden käyttäjäpalautetta on selvä. Positiivinen vire on Dafilla olemassa myös Suomessa. Palaamme seuraavassa lehtemme numerossa koeajotunnelmiin ja autoilijan kommentteihin arkityöstään Dafin kanssa.

Verkossa

www.daftrucks.fi

Lue seuraavaksi