Uutiset

Kuljetuskalusto

Autoilija Hänninen Lohjalta

Yrittäminen on Markus Hänniselle arkityötä. Melko suureksi yritykseksi alallaan kasvanut Kuljetusliike Markus Hänninen oy:n pääomistaja Markus Hännisen arkeen mahtuu vastuun lisäksi myös tavallista aherrusta. Markus tuntuu siitäkin pitävän. Haastattelimme Hännistä arkiaskareen keskeltä.

Yrittäjä tekee töitä

Markus Hänninen ei pelkää tarttua työhön. Hän tekee omin käsin yrityksensä korjaus-, huolto- ja ajotöitä erittäin mielellään. Puu- ja metalli materiaaleina tottelevat Markusta, mutta niin myös työkoneet ja kuorma-autot.

”Aloitin autoilun vuonna 2006 sorapuolella yhdellä kasettiyhdistelmällä. Nyt kuorma-autoja on jo yli kolmekymmentä kappaletta eri suoritealoilla ja lisäksi perävaunut päälle.

Hänninen lukee kuljetusliikkeen autoissa, puoliperävaunuyhdistelmä tauolla.

Työkoneitakin on toistakymmentä ja yrityksen maarakennustoiminnan lisäksi palvelemme myös saneerausrakentamisessa”, vetää yrittäjä Markus Hänninen ässinä heti hihastaan. Markus ei ole havainnut lamaa, eikä liioin tekemisen puutetta.

”Autopuolella ollaan pärjätty erittäin hyvän porukan ansiosta hienosti. Kuskeillamme on tiivis yhteisö, johon pääsee mukaan, kun on valmis avoimin mielin oppimaan. Hommat hoituvat niin itsenäisesti, että minullekin jää välillä aikaa ajamiseen. Ja kun tarve on, otan kirvesmiehen kamppeet päälleni. Kaikilla toimillamme on tekemisen meininkiä. Olen itse aina tykännyt käsillä tekemisestä”, avaa Markus Hänninen yritystoiminnan periaatteitaan ja samalla sen laajenemiseen mahdollistaneita tekijöitä.

Yrittämistä sanan varsinaisessa merkityksessä

”Olen jotenkin ajatellut, että tekemällä asioita parhaalla mahdollisella tasolla, on pärjättävä. Pitää vain uskaltaa ja tarttua toimeen”, jatkaa Markus Hänninen. Markus ei tee suurta numeroa yrittämisestään, syytä olisi. Yhteistyö muiden samalla alueella ja alalla toimivien yritysten kanssa toimii. Hänninen ei näe estettä jakaa tarvittaessa töitä tai urakoita naapuriyrityksen kanssa. Hän puhuu pelkästään yhteistyön hyvistä puolista. Eikä Markus tyydy pelkästään puhumaan, vaan on juuri lähdössä keikalleen ja antaa luvan pyydettäessä seurata perässä. Neliakselinen SM Sisu pörhöttää paineita järjestelmään jonkin aikaa ja pian lavettikärry perässä kuorma-auto lähtee Hännisen hallilta liikkeelle. Hallin yläkerrassa toimiston väki hoitaa konttoriasioita, alakerrassa huolletaan ja remontoidaan tarvittaessa vehkeitä. Alakerrassa SM Sisukin vajaan vuoden majaili rakentamisen kohteena.

Täyteen työkuntoon entisöity Sisu SM on Markus Hännisen silmäterä. Auton rakentamiseen kului työtunteja ja osia monista samanikäluokan autosta. Näyttävä Sisu tekee työnsä mallikkaasti.

”Menihän siihen aikaa. Kun kaveri ilmoitti auton Tawastia Truck Weekendiin Ahvenistolle, oli pakko saada valmista. En anna muiden tällä ajakaan, hyvä peli, silmäterä”, sanoo Hänninen ja katkaisee yhdistelmän Lohjan teollisuuskiinteistön pihassa. Lavakin jätetään vaihtolavavaijereiden varasta pois ruutuunsa. Matka neliakselisen auton perässä jatkuu omakotitontin pohjatyömaalle. Siellä pyörii Hännisen kaivukone.

Markus Hänninen antoi sen verran nykyaikaisuudelle periksi vanhan vaihtolavalaitteen kunnostuksessa, että hankki kaukosäätimen vaijereiden ja kipin hallintaan. Työturvallisuutta tuli tosin samalla lisää.

Menestys tulee työtä tehden

Markus Hänninen sopii suomalaisen yrittäjyyden perikuvaksi. Mutta Hänninen pitää ammattiin kouluttautumista ja oppimista tärkeänä. Samalla hän toteaa, että nuorten tuntuma nykyvaatimuksiin asettaa vaatimuksia myös opetushenkilöstölle. Yhteistyötä oppilaitosten suuntaan saisi yrityksistä olla enemmän ja päinvastoin.

Hännisen kasettiyhdistelmä liikenteessä

”Olen tämän kanssa pärjännyt, vaikka alkuun piti muistaa kytkeä robottivaihteisto manuaalivaihtotilaan. Ei niitä yllätyksiä enää tule”, toteaa Hännisen Markuksen kasettiyhdistelmän kuljettaja, kun sattumalta huoltoaseman pihalla nähdään. Ennakkoluulottomasti kalustoaan Markus Hänninen uusiikin. Markus ei ole valmis juurtumaan paikalleen entiseen hyvään, jos kehittämisen mahdollisuus tulee.

Tulevaisuuteen uskoa riittää

Markus Hänninen myöntää vielä joidenkin kuljetuspuolen suoritusalojen kiinnostavan ja varmasti Hänninen niissäkin tulee onnistumaan. Tarpeellisella nöyryydellä ja kiinnostuksella uutta kohtaan saa paljon aikaan, sen Markus on osoittanut. Samaa asennoitumista voisi tietoisesti levittää tulevaisuuden tekijöiden suuntaan.

Verkossa

www.kuljetusliikemarkushanninen.fi

Lue seuraavaksi