Uutiset

Kuljetuskalusto

Alumiiniosaajat tien päällä

Puutavara-autokauppa on muutaman viime vuoden aikana ollut ennustamisen kannalta varsin vaikeaa aikaa. Tuskin monikaan osasi varautua kysyntähuippuun, jonka aikana kalusto vietiin käsistä ja toimitusajat venyivät ennätyksellisen pitkiksi. Eikä ollut montaa toimijaa, jotka uskoivat kysynnän putoavan tämän jälkeen lähes olemattomaksi.

”Vuoden 2009 tuotantomäärät jäivät meillä noin kolmasosaan edellisvuoden huipusta”, summailee Alucar Oy:n Julius Närvä Sunilan tehtaan portilla Kotkassa.

Alumiinisia puutavara-autojen apurunkoja, pankkoja sekä muita varusteita valmistavassa pohjalaistehtaassa uskotaan kuitenkin markkinoiden elpymiseen, minkä vuoksi alumiiniosaajakaksikko Julius Närvä ja Micael Arringe lähtivät kiertämään maamme merkittäviä metsäteollisuuspaikkakuntia. Asiakkaiden, eli autoilijoiden ja kuljettajien tapaaminen heidän omassa työympäristössään on varsin merkittävä seikka erityisesti tuotekehityksen kannalta. Närvän mukaan kuljettaja onkin yksi tärkeimmistä tietolähteistä tuotteiden kehitystyössä.

”Autokuljetus on ainoa kustannustehokas väline puutavaran kuljettamisessa ulos metsästä, joten siinä mielessä olemme erittäin luottavaisia alan tulevaisuuteen. Mitä siitä puusta sitten tehdään, onkin jo vaikeampi asia ratkaistavaksi”, pohtii Närvä.

Loppuvuoden aikana vilkastunut puukauppa on laittanut eloa metsiin, vaikkei kiire ole vielä ulottunut päällirakentajan talliin saakka. Närvän mukaan kotimaan markkinoilla on ollut kysyntää lähinnä huolloista ja korjauksista, uuden puutavara-auton kauppa ei ole vielä herännyt henkiin. Leveysasia on tosin vauhdittanut pankkokauppaa, vaikka leveillä puuautoilla saisikin ajaa vielä ensi vuoden loppuun saakka.

”Monet ovat jo vaihtaneet pankot kapeisiin, jotta ovat välttyneet maksullisen poikkeusluvan hakuprosessilta. Mielestäni poikkeusluvasta ei kannata maksaa, jos pankot joutuu uusimaan joka tapauksessa vuoden 2011 loppuun mennessä”, pohtii Närvä, jonka mukaan päällirakentajan arkeen on saatu valoa lähinnä Ruotsista.

”Ruotsalaismarkkinat vetivät viime vuonna olosuhteisiin nähden varsin hyvin”, kertoo Närvä, jonka mukaan Alucarille tärkeät vientimarkkinat Venäjän ja Baltian suunnassa sen sijaan ovat olleet viime vuonna täysin pysähdyksissä.

Alumiini pitää pintansa

Materiaalien kehitys on muuttanut maailmassa montaa asiaa, myös ajoneuvojen päällirakenteita ja niissä käytettäviä materiaaleja. Närvän mukaan alumiinia ei kuitenkaan syrjäytetä puutavara-autosta kovinkaan helpolla.

”Alumiinirakenteesta saadaan kevyt, mutta kestävä rakenne, jonka ulkonäkö on huoliteltu vielä vuosien käytön jälkeen”, perustelee Närvä, joka muistuttaa myös alumiinin pakkaskestävyydestä.

”Teräs haurastuu alhaisissa lämpötiloissa, alumiinin ominaisuudet sen sijaan paranevat, mitä kylmemmässä ilmastossa toimitaan. Tästä on etua niin Suomessa kuin Venäjälläkin, mikä on ollut meille myös tuotekehityksen kannalta erittäin tärkeä markkina-alue. Nykyisin käytössä oleva pankon kiinnike on kehitetty alkujaan juuri eri markkinoilta saatujen kokemusten pohjalta”.

Tuotekehitys on sektori, jota on viety määrätietoisesti ja päättäväisesti eteenpäin myös myynnillisesti hiljaisempien vuosien aikana. Uusista tuotteista Närvä mainitsee muun muassa nosturin hydraulisen liukutelineen, joka on saanut kiitosta varsinkin ruotsalaisilta käyttäjiltä helppokäyttöisyytensä ansiosta. Nosturin irrotus käy nyt aikaisempaa helpommin, joten nosturi jätetään pois useammin, mikä tuo mukanaan lisää hyötykuormaa. Uusien tuotteiden kehitys ja markkinoille tuonti ei kuitenkaan aina onnistu elokuvissa nähtyyn tyyliin.

”Liukutelineellä oli takanaan varsin pitkäkestoinen testijakso, joka ei kuitenkaan tuonut esiin kaikkia rakenteen epäkohtia. Olemmekin tehneet telineeseen useita muutoksia, jotka ovat poistaneet ensimmäisissä telineissä esiintyneet ongelmat”, myöntää Närvä, jonka mukaan vastuuta tuotekehityksessä tai takuuasioissa on turha paeta.

Omien alumiinirakenteiden ja pankkojen ohella Alucar Oy on edustanut Suomessa Exte-pankkoja kohta kahden vuoden ajan. Närvän mukaan Alucar-pankkovalikoimaa täydentävällä Exte-mallistolla on saatu erittäin kattava pankkovalikoima.

”Exte-pankkojen kysyntä on lisääntynyt jatkuvasti paljolti toimitusketjun varmuuden lisääntymisen kautta. Meillä on Maksamaan varastossa kaikki Alucar- ja Exte-tuotteet, mikä takaa nopean toimituksen niin uudisrakentamiseen kuin vauriokorjaukseenkin”, lupaa Närvä.

Rekisteröintiasiat hankaloituivat

Vuodenvaihteessa voimaan astuneet säädökset rekisteröintikatsastuksiin liittyen ovat vaikeuttaneet päällirakentajien työtä luultua enemmän. Muutokset lisäsivät työmäärää ja ajoneuvon yksittäishyväksynnän, käytännössä rekisteröinnin hintaa huomattavan paljon.

”Muutokset valomääräyksissä tekivät puutavara-auton varustelusta aikaisempaa vaikeampaa. Esimerkiksi äärivalot joudutaan runkokiinnityksen sijaan asentamaan nyt erillisiin kiinnikkeisiin ajoneuvon ulkolinjaan, missä valaisimet ovat alttiina kolhuille ja vaurioille. Myös takavalokotelon ja nosturin jalkojen yhteensovittaminen on varsin vaikeaa”, harmittelee Närvä, joka uskoo määräysten johtavan yhtenäisempään kalustoon.

Ajoneuvovalmistaja yhdessä päällirakentajan kanssa luonee tyyppihyväksyttyjä konseptiautoja, joiden valmistaminen ja rekisteröinti, mutta myös käytön aikainen korjaaminen on kustannustehokasta. Samalla katoaa myös kaluston yksilöllisyys.

”Yksilölliset ratkaisut päällirakenteissa ovat aikaisempaa hintavampia, mikä ohjaa autoilijoiden hankintoja kohti konseptikalustoa”, arvelee Närvä.

Alucar on tehnyt autovalmistajien kanssa varsin kiinteää yhteistyötä jo vuosien ajan, mikä näkyy muun muassa nopeana läpimenoaikana. Apurunkopaketti voidaan koota valmiiksi jo ennen alustan saapumista, mikä nopeuttaa asennustyötä. Tarvittaessa koko päällirakenne pankkoineen voidaan toimittaa suoraan autotehtaalle, joka huolehtii päällirakenteen asennuksesta oman tuotantolinjansa päässä.

”Tätä toimintatapaa olemme hyödyntäneet menestyksekkäästi muun muassa Venäjän markkinoille päätyvän kaluston valmistuksessa”, kertoo Närvä.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi