Uutiset

Kuljetuskalusto

Ajotehtävään tehty

Lähinnä puurakenteisten seinäelementtien ja muiden rakennustarvikkeiden kuljettamisella työllistyvän Veikko Kukkohovin yhdistelmä ei herätä erityistä huomiota huoltamon pihassa seistessään. Lastaus- ja purkutilanteissa perävaunu sen sijaan vetää taatusti automiesten huomion puoleensa.

Reilun parin vuoden ajan omakotirakentamisessa käytettäviä suurelementtejä eri puolille Suomea kuljettanut Kukkohovi halusi autonsa perään monikäyttöisen, kuljetettavia elementtejä suojaavan ja vieläpä toimintavarman perävaunun. Kylmälänkyläläisen Kukkohovin kuormat suuntautuvat useimmiten Oulun seudulta etelän kasvukeskuksiin, joten ajomatkat ovat pitkiä. Tämän vuoksi kuljetuksia hoidetaan useimmiten umpinaisella, materiaaleja säältä suojaavalla kalustolla. Monesti kuormaan on kuitenkin sovitettava aavistuksen korkeampia elementtejä tai kattoristikoita, jolloin kuormatilan pitäisi osata kasvaa ylöspäin.

”Aikaisemmassa perävaunussani oli liukukatto, joka korkeiden kuormien yhteydessä oli pidettävä auki. Siten talvikelissä kuormatilaan kerääntyi myös pakkaslunta”, valottaa Kukkohovi taustoja viime keväänä käyttöönotetulle perävaunulle ja sen suunnittelulle.

Tehkää kestävä!

Sanavalmis ja tulevan perävaununsa ominaisuudet tarkoin pohtinut autoilija päätyi ajatuksineen vahtolaisen VAK Oy:n Lassi Virtasen puheille. Pitkästä välimatkasta huolimatta kahdelle oman alansa asiantuntijalle kehkeytyi luottamus toistensa osaamiseen ja ajatuksiin.

”VAK Oy on tehdas, joka osaa valmistaa myös erikoisrakenteisia perävaunuja, joiden tekeminen vaatii osaamisen ohella myös annoksen uskallusta”, kehuu Veikko Kukkohovi VAK:n ja Lassi Virtasen toimintaa.

Kukkohovin perävaunu matkustaa viidellä ilmajousitetulla paripyöräakselilla, joista viimeinen on nouseva. Kukkohovin mukaan akselinnostomahdollisuus parantaa ketteryyttä liikuttaessa omakotityömailla, jotka eivät aina sijaitse leveän pikitien varressa. Perävaunun rengaskoko on 265/70R19,5”, mikä mahdollistaa 103 sentin lastauskorkeuden.

”Tehtaalla olisivat tehneet vieläkin matalamman lattian, mutta halusin vanerin alle lankkulattian, joka mahdollistaa myös trukilla ajon kuormatilassa”, kertoo Kukkohovi, jonka mielestä rakenteiden keventäminen johtaa usein heikkoon kestävyyteen.

”Sanoinkin tehtaalle etteivät punnitse jokaista mutteria, vaan tekevät vahvan ja toimivan perävaunun”.

Talopakettien lastaus tapahtuu lähinnä trukeilla, minkä vuoksi perävaunun vasen sivu tehtiin kokosivuaukeavaksi oikean kyljen ollessa kiinteä. Perävaunun sisäkorkeus on 317 senttiä, mutta hydraulisesti kääntyvän katon peitteessä on ”reserviä”, jonka ansiosta tätä korkeammatkin kuormat voidaan ajaa aina peitettynä. Korkeiden elementtien trukkilastauksen helpottamiseksi vasen yläpalkki nousee katon mukana ylös jättäen lastaajalle täysin vapaan tilan lavanpohjasta ylöspäin.

Paluukuormat pohjoiseen koostuvat lähinnä sekalaisesta massatavarasta, kuten paperista ja rakennustarvikkeista. Perävaunun varustukseen kuuluvan lämmittimen ansiosta kuormatila saadaan sulaksi ja kuivaksi myös talvella, mikä on etu varsinkin paperikuljetuksissa.

Kukkohovin mukaan ensimmäisen vuoden käyttökokemuksien perusteella perävaunu on tehty kerralla valmiiksi, sillä lapsentauteja asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaan tehdystä perävaunusta ei ole löytynyt.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi