Uutiset

Kuljetuskalusto

Ajomaistiaiset Mercedes-Benz eActrosilla

Mercedes-Benz eActros

Matkalla kohti hiilidioksidivapaita kuljetuksia Mercedes-Benz-kuorma-autojen valmistaja Daimler Truck on panostanut jo vuosia sähköön kuorma-autojen käyttövoimana. Nyt ensimmäinen Mercedes-Benz-merkillä varustettu täyssähköinen kuorma-auto, eActros, on sarjatuotannossa, ja sellaisesta päästiin ottamaan ajotuntumaa koeajoradalla Ruotsissa.

Pysäköitynä oleva eActros ei yllätä ulkoisella olemuksellaan. Alustarakenteessa voi tietysti havaita akkujen olemassaolon ja joitakin käyttövoimaan liittyviä poikkeamia dieselautoon verrattuna. Tarkkaavainen katsoja huomaa myös uudistuneet kamerat ovien yläpuolella, mutta ne ovat uudistuneet kaikissa malleissa käyttövoimaan katsomatta.

Ohjaamossa sisälläkin kaikki näyttäisi olevan jokseenkin ennallaan. Kaikissa eActroseissa on vakiona näytöillä toteutettu Multimedia Cockpit -mittaristo, jossa näkymiä on hivenen muokattu käyttövoiman tarpeita paremmin vastaavaksi. Tuttua Actros-käyttäjille ja sangen helppoa niille, jotka eivät päivittäin Actrosilla aja.

Mercedes-Benz eActros
Näin tämän kuuluu olla. Sekä kuljettajan että matkustajan istuimen vieressä on johtosilmukka, jonka katkaisemalla pelastushenkilöstö saa ajoakut erotettua sähköjärjestelmästä.

Ohjaamoon kiivetessä huomion herättää lattiasta törröttävä johtosilmukka istuimen vieressä, ja matkustajan puolella samanlainen. Kyseessä on turvavaruste. Onnettomuustilanteessa pelastushenkilöstö saa akut eritettyä sähköisesti katkaisemalla leikkurilla johtosilmukan.

Kolmella tai neljällä akkupaketilla

Sarjatuotantomallin eActrosissa akkujärjestelmässä on joko kolme tai neljä akustomoduulia, joista jokaisen kapasiteetti on noin 105 kWh.  Akuston suurin yhteiskapasiteetti on 420 kWh, ja se mahdollistaa jopa 400 kilometrin toimintamatkan ilman välilatausta. Nestejäähdytteiset sähkömoottorit tuottavat yhdessä 330 kW:n jatkuvan tehon ja 400 kW:n huipputehon.

Sähkömoottoreiden tuottama voima siirretään pyöriin kaksinopeuksisen vaihteiston kautta. Sähkömoottorit ja vaihteisto on kiinnitetty suoraan taka-akseliin, joka on samanlainen kuin dieselautoissa. Kardaaniakselia ei eActrosissa ole, joten sähkötekniikalle on alustassa reilummin tilaa.

Mercedes-Benz eActros
Mercedes-Benz on sijoittanut sähkömoottorit ja vaihteiston suoraan taka-akselin yhteyteen, jolloin tilaa vievää kardaaniakselia ei tarvita.

Ennakoivalla ajotavalla eActros kykenee myös rekuperoimaan hidastus- ja jarrutusenergiaa, joka talletetaan akustoon toimintamatkan pidentämiseksi. 90 kW:n lämpövastukset takaavat, että hidastin ei yllätä tehottomuudellaan silloinkaan, kun akut ovat täynnä. Taloudellisen ajamisen lainalaisuudet pätevät sähkökäyttöisiin autoihin samalla tavalla kuin muihinkin.

Latauksessa eActros pystyy ottamaan sähköä vastaan parhaimmillaan 160 kW:n teholla. Optimaalisissa olosuhteissa kolmen akkumoduulin versiossa varaustilan saa nostettua 20 prosentista 80 prosenttiin hieman runsaassa tunnissa. Mercedes-Benz tarjoaa palvelua, jonka avulla voidaan tarkasti määritellä asiakkaan toimintaan parhaiten sopivat vaihtoehdot auton ja latauksen ratkaisuiksi.

Ajotuntuma

Ajotuntumaa eActrosille haettiin Drivelabin testiradalta, aivan Arlandan lentokentän naapurista Ruotsista. Radalla saattoi suhteellisen lyhyen ajan puitteissa kuitenkin kokeilla monipuolisesti eActrosin ominaisuuksia.

Kokeiltavana oli kaksi eActros 300 -mallia; kaksiakselinen alusta ja kolmeakselinen SKAB-korilla. Leimallista täyssähköisille kuorma-autoille on hyvä kiihtyvyys paikaltaan lähdettäessä. Itse asiassa etenkin kaksiakselisella eActrosilla oli niin kovat menohalut, että rauhallinen paikaltaan lähteminen oli hieman haastavaa. Painavampi kolmeakselinen lähti liikkeelle rauhallisemmin. Ajotietokoneen näyttämän mukaan 13,4 tonnia painava, kuormaamaton auto kiihtyi silti huikean nopeasti maantienopeuteen.

Mercedes-Benz eActros
Mäkilähtö ei tuota vaikeuksia eActrosille eikä kuljettajallekaan. Talvella voi olla haasteita, sillä ilman päällirakennetta ollut kaksiakselinen koeajoauto lähti liikkeelle melko terävästi.

Ajonopeutta voi hallita perinteisesti kaasu- ja jarrupoljinta sekä hidastinvipua käyttämällä. Sen lisäksi eActrosissa voi valita yhden polkimen ajotavan. Tällöin kiihdytystä, rullausta ja hidastamista hallitaan pelkällä kaasupolkimella. Yhden polkimen ajotapa vaatii pientä tottumista, mutta on epäilemättä etenkin vilkkaaseen liikenteeseen sopiva.

Vaikka sähköauton kiihtyvyys on hyvä ja moottorijarrutus tehokas, kannattaa kuljettajan silti pistää niin sanotusti jäitä hattuun. Hiljaiseen eActrosin ohjaamoon nimittäin kantautui kiihdytyksissä ja moottorijarrutuksissa sellaisia rengasääniä, jotka kertoivat vetopyörien olevan kovalla rasituksella. Se taas merkitsee niiden nopeaa kulumista.

Täyssähköisellä eActrosilla ajaminen on miellyttävää, eikä vähiten hiljaisuuden takia. Mercedes-Benz on onnistunut tekemään eActrosista auton, jonka ohjaamoon ei kuulu alustan nitinöitä tai vaihteiston kolahduksia, jotka dieselautossa peittyvät moottorin äänen alle. Vain vähäisiä tuulen suhinoita ja renkaiden huminaa kantautuu kuljettajan korviin.

Täyssähköinen eActros ei liikkuessaan paljoa ääntä pidä. Sähkömoottorin surina ja rengasäänet ovat vallitsevia.

Hiljainen auto on toisaalta haaste muulle liikenteelle. Siksi eActros on varustettu ulkoisella, auton liikkuessa toimivalla varoitusäänellä. Vakiovarusteisiin kuuluvat myös käännöksissä katvealueille jäävistä varoittava sivuvalvonta-avustin sekä viidennen sukupolven aktiivinen jarruavustin jalankulkijatunnistuksella.

Jakeluun ja aluekuljetuksiin

Mercedes-Benz eActros sopii parhaiten raskaisiin jakelukuljetuksiin ja niin sanottuihin aluekuljetuksiin, joissa keskinopeudet eivät nouse korkeiksi ja kilometrimäärät jäävät kohtuullisiksi. Niinpä ohjaamoksikin tarjotaan vain keskipitkää ja kapeaa M Classic Space -ohjaamoa 170 millimetrin moottoritunnelilla.

Mercedes-Benz eActros
Ei eActrosin ohjaamon alla liiaksi tyhjää ole, vaikka siellä ei moottoria olekaan. Erilaiset apulaitteet vaativat täyssähköautossakin tilansa.

Kaksiakselisen auton akseliväli on 5 500 mm ja kääntyvällä teliakselilla varustettuun 6×2-vetotavan autoon on tarjolla versiosta riippuen 4 000, 4 600 tai 4 900 millimetrin akseliväli. Tässä vaiheessa valikoima on melko rajallinen, mutta on laajenemassa.

Veho-konsernin kuorma- ja linja-autojen maahantuonnin johtaja, Tobias Sigerstad arvioi, että tänä vuonna saattaisi mennä kaupaksi 10–15 eActrosia. Hänen mukaansa ruotsalaiset asiakkaat ovat kenties kaikkein kiinnostuneimpia täyssähköisestä ratkaisusta.Lue seuraavaksi