Uutiset

Kuljetuskalusto

Ajokortti siirtyy Trafille 2016

Ajokortti Trafista 2016 alkaen

Ajokorttitoimivallan siirto kokonaisuudessaan yhdelle viranomaiselle mahdollistaa tulevaisuudessa ajokorttiin ja sen hankkimiseen liittyvien palveluiden entistä tehokkaamman sähköistämisen. Ajokortti-, opetus- ja liikenneopettajaluvat, moottoripyörän harjoituslupa, taksinkuljettajan ajolupa sekä vammaisten pysäköintilupa siirtyvät poliisilta Trafille vuoden 2016 alusta. Tällä hetkellä Trafi vastaa jo muista ajokortin hankkimiseen liittyvistä asioista, kuten ajo-opetuksen kehittämisestä, kokeista ja korttien tekemisestä.

”Tarkoituksena on tehdä ajokortin hakeminen mahdollisimman sujuvaksi ja yksinkertaiseksi kansalaisen kannalta ja sähköisten palveluiden kehittäminen on tärkeä osa tätä prosessia”, sanoo johtava asiantuntija Kimmo Pylväs: ”Ajokorttiasioiden siirtyminen yhden viranomaisen alle antaa myös uusia mahdollisuuksia sähköisille palveluille.”

Trafi alkaa kehittää sähköisiä palveluita heti toimivallan siirryttyä poliisilta Trafille vuoden 2016 alussa. Ensimmäisessä vaiheessa tarkoitus on sähköistää ajokortin kaksoiskappaleen tilaus, jolloin uuden kortin voi tilata helposti netin kautta esimerkiksi nimenmuutoksen tai kortin katoamisen yhteydessä.

Yhden luukun periaate nopeuttaa asiointia

”Jatkossa niin teoriakokeen suorittaminen, ajokorttilupa kuin muutkin ajokorttiin liittyvät suoritukset onnistuvat samassa paikassa eikä korttia hankkivan enää tarvitse asioida kahden eri viranomaisen luona”, painottaa Pylväs toimivallan siirron hyötyjä yksittäisen ajokortinhankkijan näkökulmasta.

Vaadittuun ajo-opetukseen, kuljettajantutkinnon monivaiheisuuteen tai ajokortin suorittamiseen sinänsä toimivallan siirto ei tuo muutoksia eli tavallisen ajokortin hankkijan näkökulmasta esimerkiksi kaikki autokoulua koskevat velvoitteet säilyvät ennallaan. ”Kuitenkin toimivallan siirto tuo myös omat mahdollisuutensa kehittää koko ajo-oikeusprosessia tulevaisuudessa”, sanoo Pylväs.

Lue seuraavaksi