Blogi

Vastuuta ei voi ostaa alihankintana

Hiljattain uutisoitiin käräjäoikeuden päätöksestä, jossa liikenneyrittäjä tuomittiin tieliikenteen sosiaalilainsäädännön rikkomisesta sakkoihin. Tuomio tuli siitä, että digitaalisen ajopiirturin tietoja ei ollut tallennettu ja säilytetty asianmukaisesti. Lisäksi piirtureiden yrityslukitus oli jäänyt tekemättä. Näin oli käynyt useamman vuoden ajan.

Lainsäädännön mukaan kuljetusyrittäjä on vastuussa siitä, että ajopiirturin tiedot tallennetaan – joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta – kahden kuukauden välein, ja että tietoja säilytetään vähintään 12 kuukautta.

Piirturitietojen tallentaminen on yrityksessä asia, jonka hoitamiseen ei välttämättä ole yhtä ainoaa hyvää ratkaisua. Tapa, mikä toimii toisessa yrityksessä, on toisessa aivan kelvoton. Jollakin tavalla tallentaminen on määräajoin hoidettava, niin laki määrää.

Tietojen lukemiseen tarvitaan lukulaitteen lisäksi yrityskortti, jolla myös piirturi lukitaan yrityksenkäyttöön silloin, kun auto hankitaan. Jokaisessa digipiirturia käyttävässä kuljetusyrityksessä pitää siis yrityskortti olla, ja se täytyy käyttää piirturissa ensi töiksi, kun auto – oli se sitten uusi tai käytetty – hankitaan. Vastaavasti myynnin hetkellä tiedot luetaan piirturista ja lukitus poistetaan.

Monilla huolto- ja korjaamopalveluita tarjoavilla yrityksillä on valmius myös piirturitietojen lukuun ja tallentamiseen. Kuljetusyrittäjä toimittaa yrityskortin korjaamolle, ja piirturi luetaan huoltojen yhteydessä. Menetelmä on oivallinen, jos auto käy huollossa riittävän usein kyseisessä huoltoliikkeessä. Piirturitietojen lukeminen ja tallentaminen ostetaan siis alihankintana.

Alussa mainitussa, käräjille päätyneessä tapauksessakin oli toimittu juuri näin. Jotakin oli kuitenkin mennyt pieleen, eikä piirturitietojen luku ollut onnistunut oikealla tavalla. Kun sitten työsuojelutarkastukseen tietoja tarvittiin, ei niitä voitu täydellisenä toimittaa.

Oleellista asiassa on se, että vastuun piirturitietojen lukemisesta ja säilyttämisestä kantaa aina kuljetusyrittäjä, tekipä varsinaisen toimenpiteen kuka hyvänsä. Vastuuta ei voi ulkoistaa. Tilanne on haastava, sillä kuljetusyrittäjän pitäisi voida luottaa palveluntarjoajan toimintaan. Varmasti palveluntarjoajat tekevät parhaansa, jotta virheitä ei tulisi, mutta inhimilliset tekijät voivat joskus puuttua peliin.

Ajopiirturi on sikäli armoton kapistus, että tehtyä ei saa tekemättömäksi, eikä päin vastoin. Sekä kuljettajien, yrittäjien että palveluntarjoajien on vain koko ajan tehtävä virheetöntä jälkeä. Se on itse asiassa aika kova vaatimus.

Jos virhe kuitenkin tapahtuu, omien kokemuksieni perusteella – sekä tienvarsi- että työsuojelutarkastuksista – voin sanoa, että kannattaa niin sanotusti nostaa käsi reilusti ylös. Aina joskus tapahtuu virhe, vaikka kuinka parhaansa yrittää. Kun sen peittelemättä myöntää ja asiallisesti selvittää, seuraukset ovat yleensä maltilliset.

Lue seuraavaksi