Blogi
Uusi erikoiskuljetusmääräys astui voimaan

Liikenne- ja viestintäviraston eli Traficomin antama erikoiskuljetuksia ja erikoiskuljetusajoneuvoja koskeva uusi määräys astui voimaan 5.5.2025. Uudessa määräyksessä on huomioitu erikoiskuljetusajoneuvojen hyväksynnässä uusia ajoneuvoja koskevia vaatimuksia sekä tekniikan kehityksestä johtuvia muutostarpeita. Myös erikoiskuljetusten suorittamista koskevia määräyksiä on muutettu.
Edellinen erikoiskuljetusmääräys astui voimaan viisi vuotta sitten. Sen jälkeen muussa liikenteeseen ja ajoneuvoihin liittyvässä lainsäädännössä, tekniikassa ja kuljetustarpeissa on tapahtunut muutoksia, eikä erikoiskuljetusmääräys enää palvellut tarkoitustaan parhaalla mahdollisella tavalla. Onpa määräyksessä ollut jopa suoranaisia ristiriitoja myöhemmin voimaan tulleen lainsäädännön kanssa.
Uusi määräys on tuonut mukanaan joitakin muutoksia erikoiskuljetusajoneuvojen ja erikoiskuljetusten liikenteenohjausautojen teknisiin vaatimuksiin sekä kuljetusten suorittamiseen muun muassa merkitsemisen osalta.
Suurempia autoja konekuljetuksiin
Konekuljetusten parissa toimivia varmasti ilahduttaa se, että uusi määräys mahdollistaa kuusiakselisen ajoneuvojenkuljetukseen tarkoitetun auton, ja siihen neliakselisen telin. Taustalla on erityisesti se, että metsäkoneiden koko on kasvanut niin suureksi, että viisiakselisen auton kantavuus ei enää riitä. Toisaalta puoliperävaunuyhdistelmien kyky liikkua on usein riittämätön niissä olosuhteissa, joissa kuljetukset pitäisi suorittaa.
Muista ajoneuvotekniikkaan liittyvistä tarkennuksista voi mainita erikoiskuljetusperävaunujen ohjaavien akseleiden lukittumisen rajanopeus, joka laskee 15 kilometriin tunnissa.
Uuden määräyksen mukaan ajoneuvojen kuljetukseen tarkoitetuilla ajoneuvoilla, jotka itsestään ylittävät yleiset sallitut mitat, voi kuljettaa muitakin jakamattomia esineitä kuin ajoneuvoja, jos ne joka tapauksessa olisivat esimerkiksi leveytensä vuoksi erikoiskuljetuksia. Sallittuja painoja ei saa ylittää.
Muutoksia ja tarkennuksia on tullut myös erikoiskuljetusten liikenteenohjaajien käyttämien EKL-ajoneuvojen vaatimuksiin. Tarkoitus on ollut selkeyttää muun muassa autojen värityksen määrittelyä. Kovin hyvin ei tavoite ole täyttynyt, sillä melko sekavan tuntuinen kyseinen säädöksen kohta edelleen on.
Pelkästään sallitun korkeuden ylittävien kuljetusten osalta joustavuutta tuo lievennys varoitusauton käyttövelvollisuuteen. Jos on varmistettu, että korkeuden takia varoitusautoa ei tarvita, sitä ei kuljetukseen vaadita.
Kuljetuksen merkitseminen muuttuu
Myös kuljetuksen merkitsemiseen on tullut jälleen pieniä viilauksia. Uutta on niin sanottu toispuoleinen leveyden merkintä. Jos kuorma ylittää ajoneuvon leveyden vain toiselta puolelta, ei leveyttä merkitseviä valoja ja heijastimia enää tarvitse asentaa kummallekin puolelle. Riittää, että merkitään ylityksen puoli. Merkintävarusteiden vaatimuksiakin on hienosäädetty esimerkiksi heijastinten osalta.
Uusi erikoiskuljetusmääräys on luettavissa esimerkiksi Finlex-lakitietosivulla. 31-sivuiseen asiakirjaan on syytä perehtyä, jos erikoiskuljetuksia aikoo suorittaa. Säädösteksti ei milloinkaan ole kaikkein helppotajuisinta eikä ehkä kovin viihdyttävää, mutta kaikeksi onneksi tässä tapauksessa suurin osa asiasta on erikoiskuljetusten parissa toimineille loppujen lopuksi ennestään tuttua.
Määräyksen sisäistämistä helpottaan Finlexissä oleva määräysuudistuksen perustelumuistio, jossa avataan syitä ja taustoja niihin määräyksen kohtiin, jotka ovat muuttuneet. Sitä läpi käymällä määräyksen tulkitseminen on kenties hivenen helpompaa.
Artikkelikuva: Pauli Maukonen