Blogi

Turvataan auttajien työ tien päällä

Hinausauto työssä

Maanantaina 21. marraskuuta hinausautot ympäri Suomen pysähtyivät, ja kuljettajat sytyttivät kynttilän työssään liikenneonnettomuuden uhrina menehtyneen hinausauton kuljettajan muistolle. Pysähtymisellä haluttiin kiinnittää tielläliikkujien huomio hinausautojen kuljettajien heikentyneeseen työturvallisuustilanteeseen.

Jokainen tielläliikkuja on mitä todennäköisimmin kohdannut tilanteen, jossa hinausauto on siirtämässä tielle jäänyttä ajoneuvoa pois. Joskus voi olla kyse onnettomuudesta, mutta tavallisempaa on, että tekniset murheet ovat katkaisseet matkanteon.

Olipa hinausauton läsnäololle syy mikä tahansa, muiden tielläliikkujien on noudatettava suurta varovaisuutta sivuuttaessaan tiellä työtään tekevän hinausauton kuljettajan. Se tarkoittaa nopeuden alentamista ja terästettyä keskittymistä käsillä olevaan tilanteeseen.

Hinausautojen kuljettajia kuunnellessa voi vain ihmetellä, miten välinpitämättömästi heidän työhönsä suhtaudutaan. Hinausauto saatetaan ohittaa miltei kosketusetäisyydeltä nopeutta hidastamatta, ja osumia sattuu. Onneksi henkilövahinkoja hyvin harvoin. Eivätkä edes ammatikseen tiellä liikkuvat saa tästä synninpäästöä.

Varovaisuuden noudattaminen on kuitenkin vaikeaa, jos keskittyminen liikenteeseen ennen tilanteeseen tulemista on niin leväperäistä, että hinausauton olemassaoloa ei edes huomata. Hinausalan ammattilaisten mukaan piittaamattomuus liikenteessä on vuosien saatossa vain pahentunut. On kai tärkeämpää ottaa ajon aikana kantaa sosiaalisessa mediassa kaverin jakamaan meemiin pääministeristä, kuin seurata mitä tiellä edessä tapahtuu. Miten muuten on selitettävissä, että useiden neliömetrien kokoisilla varoitustauluilla ja runsailla varoitusvaloilla varustettuihin törmäysvaimenninajoneuvoihin aika-ajoin joku törmää?

Toisin kuin muiden tiellä tehtävien töiden yhteydessä, TMA-ajoneuvoja (Truck Mounted Attenuator) eli törmäysvaimentimella varustettuja ajoneuvoja ei toistaiseksi Suomessa ole määrätty vilkkaillakaan tieosuuksilla hinaustöiden yhteydessä käytettäväksi.

Me muut tienkäyttäjät voimme pienillä toimilla turvata pelastajien työskentelyolosuhteet ja itsellemme sujuvan matkan jatkumisen. Huomioidaan poikkeava tilanne ajoissa, vähennetään tapahtumapaikalla nopeutta riittävästi ja noudatetaan erityistä varovaisuutta. Tien päällä pulaan joutunutta matkalaista auttavaa hinausauton kuljettajaa on kohtuutonta asettaa hengenvaaraan. Tuskin työ niin riemukasta ja palkitsevaa on, että sitä viitsisi oman henkensä uhalla tehdä.Lue seuraavaksi