Blogi

Taukopaikka tarpeeseen

Nukkuvia rekkoja

Autossa, omalla työpaikalla vapaa-ajan viettäminen nukkumalla voi monien mielestä tuntua oudolta ajatukselta. Suurelle osalle kuorma-auton kuljettajista se on kuitenkin arkipäiväistä ja joskus myös pyhäpäiväistä. Omallakin työurallani on ollut ajanjaksoja, joihin on kuulunut se, että kaikkina iltoina ei kotiin tulla yötä viettämään. Kaikkia kuorma-autossa nukkumiani öitä en ole laskenut, mutta jo se, että kahtena viimeisenä vuotena kuljettajana lukumäärä oli 84, avaa keskustelukumppanille usein aivan uudenlaisen näkökulman autokuljettajan ammattiin.

Ei kuorma-auton ohjaamo huono paikka nukkumiseen ole, jos yöpymisen tarve vain on auton ostohetkellä otettu huomioon. Vaikka ohjaamossa olosuhteet ovatkin kohdallaan, täytyy olla paikka, mihin auton voi pysäköidä lepoajan viettämisen ajaksi jo yksistään siksi, että vaikka hyvin varustellussa ohjaamossa on lähes kaikki tarpeellinen, saniteettitilat puuttuvat.

Varsinkin pääkaupunkiseudulla lepoajanviettopaikkoja ei ole ollut oikeastaan ollenkaan. Kuljettajat ovat pysäköineet katujen varsille ja joillekin satunnaisille kentille, sillä muutamien kaupallisten toimijoiden pysäköintialueet eivät enää vuosikymmeniin ole riittäneet vastaamaan tarpeisiin.

Yhteiskunta on ajo- ja lepoaikalainsäädännön kautta edellyttänyt kuljettajia pitämään riittävät lepoajat, mutta ei ole näihin päiviin saakka tehnyt käytännössä mitään sen eteen, että lepoajan viettämiseen olisi olemassa asianmukaisia paikkoja. Tietoisia viranomaiset ovat asiasta kyllä olleet, siitä ovat pitäneet muun muassa SKAL ry ja Rahtarit ry huolen.

Valoa tunnelin päässä

Nyt on kuitenkin tunnelin päähän saatu pilkahdus valoa. Vantaalle Katriinantielle on avattu Rekkaparkki-niminen raskaan liikenteen pysäköintialue. Uudenmaan ELY-keskus sekä Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungit ovat yhteistyössä toteuttaneet alueen, jota operoi yksityinen yritys. Euroopan Unionikin on rahoittanut osaksi hanketta.

Rekkaparkissa on 61 pysäköintipaikka, joissa voi pysäköidä maksutta, mutta enintään 18 tuntia. Kuljettajille on Rekkaparkissa käytettävissä wc- ja suihkutilat sekä kahviautomaatti. Alue on miehittämätön, ja kulkua valvotaan liiketunnistimin ja kuvaamalla. Palvelut ovat niukat, mutta välttämättömimmät ovat saatavilla.

Pysäköiminen edellyttää rekisteröitymistä ja sitoutumista alueen sääntöjen noudattamiseen. Selkeillä säännöillä pyritään takaamaan alueen tarkoituksenmukainen käyttö. Esimerkiksi alkoholin käyttö ja pelkän perävaunun pysäköiminen ovat kiellettyjä. Ensisijainen tarkoitus on, että Rekkaparkissa voi viettää asetuksen määräämän vuorokautisen lepoajan ilman liikoja häiriöitä.

Oikein sydämestäni toivon, että käyttäjät noudattaisivat sääntöjä ja alue osoittautuisi menestyksekkääksi. Se voisi olla alku jollekin paremmalle.

Hyvää alkanutta kesää!


Kuvitus: Pauli Maukonen

Lue seuraavaksi