Blogi

Koronan vuosi 2020

Tämän lähes lopussa olevan vuoden uutisotsikoiden yleisin sana on ollut tietenkin korona. Sitä tuutattiin silmillemme niin televisiosta, radiosta kuin sanomalehdistäkin. Ja sama tahti jatkuu edelleen, sillä pandemia ei ole hellittämässä, päinvastoin. Uusia rajoituksia tulee elämäämme taas päivittäin ja tuleva joulukin muodostunee hyvin paljon totuttua erilaiseksi. Lähikontakteja muihin ihmisiin pitää edelleen välttää.

Meille konepörssiläisille, kuten niin monille muillekin, korona merkitsi etätöihin siirtymistä maaliskuussa tänä vuonna. Lehden tekeminen on kuitenkin sellainen ala, johon etätyö ja siihen äkkinäinenkin siirtyminen soveltuvat melko vaikeuksitta.

On kuitenkin lukuisia töitä, joissa etätyö ei tule kuulonkaan. Maarakentaja ei kaiva talon perustuksia tai kunnallistekniikkaa kotisohvalta, vaan fyysinen läsnäolo työmaalla ja koneen ohjaamossa on välttämätöntä.

Maailmalla korona sulki keväällä tehtaita, halvaannutti logistisia toimintoja ja pysäytti työmaita. Konepörssin uutissivuilla ylläpidettiin ja päivitettiin koronauutisia pitkin kevättä. Ne eivät olleet kovinkaan positiivista luettavaa, mutta antoivat kuvan siitä, miten ennen kokemattomasta tilanteesta oli kysymys. Komponenttipula vaivasi konevalmistajia Euroopassa, kun Kiinasta ei niitä hydrauliikkapumppuja saanutkaan.

Kaikki alan tapahtumat peruuntuivat meillä ja muualla maaliskuusta eteenpäin. Tamperetta kohti, Mansen Mörinöille ei tarvinnut auton nokkaa keväällä kääntää. Saman kohtalon kokivat niin monet muutkin konepäivät ja kiertueet. ConExpo Amerikassa maaliskuussa jäi tämän vuoden harvinaisuudeksi. Ihmiset ehtivät Las Vegasista kotiin juuri ennen kuin Donald Trump rajoitti lentoliikennettä.

Kuriositeetiksi jäi myös Kiinan Bauma, joka vietiin kaikesta huolimatta läpi marraskuun lopulla. Nyt odotellaan, miten esimerkiksi kevään Intermat-näyttelylle käy. Jopa vuoden 2022 Bauman kohtaloa varmaan mietitään Saksanmaalla jo tosissaan. Kun massiivisen näyttelyn rakentaminen alkaa hyvissä ajoin ensi vuoden puolella, tikittää koronakello huolestuttavaa vauhtia. Jäädään odottelemaan.

Suomen bruttokansantuote supistuu tänä vuonna noin neljä prosenttia, mikä on vähemmän kuin EU:ssa yleisesti. Jo ensi vuodelle odotetaan kuitenkin muutaman prosenttiyksikön nousua.

Meillä rakentaminen on jatkunut hyvällä tasolla tämän vuoden. Miinusta kertynee vain prosentin verran vuoteen 2019 verrattuna. Toisin on jatkossa. Esimerkiksi asuntorakentamisen tämän vuoden aloitukset ovat noin 35 000, kun ensi vuonna jäädään noin 31 000 asuntoon.

Vuoden 2021 kohdalla on siis epävarmuutta ilmassa. Kaikki ennusmerkit viittaavat siihen, että rakentamisen käyrä kääntyy talvella alaspäin. Eri ennustuksissa liikutaan keskimäärin viiden prosentin pudotuksessa.

Rakennuskoneiden vuokraus on suorassa suhteessa rakentamisen määrään ja ensi vuodelle vuokraussektorin odotetaankin supistuvan kolmisen prosenttia. Jo vuodelle 2022 odotuksissa olisi kuitenkin taas parin prosenttiyksikön nousu.

Kentältä saatujen tietojen mukaan eri infraurakoiden tarjouspyyntöihin tulee totuttua enemmän tarjouksia. Tämä tietänee kisan kovenemista, kun työt vähenevät. Lisäbudjetin elvytysrahalle onkin nyt käyttöä. Maa- ja vesirakentamiseen kaivattaisiin äkkiä esimerkiksi isojen väylähankkeiden aloittamista.

Infrarakentaminen on rakennuskoneiden suurin käyttäjä ja maarakennuskoneiden markkinatkin elävät samassa syklissä isojen hankkeiden kanssa.

Korona siis loi synkkää varjoaan kuluvan vuoden ylle. Nyt meille on luvattu rokotteita ja Amerikan presidenttihässäkkäkin osoittaa laantumisen merkkejä. Paljon on kiinni siitä, päästäänkö edes talven jälkeen kiinni normaalimpaan elämään.

Kun virus aikanaan saadaan taltutettua, saattaakin alkaa melkoinen kuhina. Tosin uusi normaali ei ehkä ole se, mihin totuttiin ennen virusta. Varmaa kuitenkin on, että 2020 tullaan muistamaan pitkään vuotena, jolloin maailma pysähtyi.