Blogi

Kohti vaihtoehtoisia käyttövoimia

Sähkökuorma-auton latauspistoke

Vuoden alussa astui voimaan laki vähäpäästöisten ajoneuvojen hankinta- ja muuntotuista. Uusi laki jatkaa siitä, mihin vastaava, nyt päättynyt aiempi laki pääsi, eli tarjoaa kannustimia vähäpäästöisten ajoneuvojen hankintaan tai olemassa olevien ajoneuvojen muuttamiseen pienempipäästöisiksi. Ammattiliikennettä ajatellen tarjolle tulee kolme uutta tukimuotoa ja yhtä ennestään tuttua tukea muokataan.

Aiempaan tapaan yritykset voivat hakea hankintatukea kaasukäyttöiselle kuorma-autolle, uudessa laissa tuen määrät vain on määritelty hieman muuttuneina. Enimmillään nesteytettyä kaasua käyttävän auton hankintaan voi saada nyt 14 000 euroa tukea. Paineistettua kaasua käyttävän auton tuki on alhaisempi ja sen suuruus määräytyy kokonaispainon mukaan.

Myös kaasukäyttöinen pakettiauto on tullut hankintatuen piiriin. Tukea voi saada 2 000 euroa.

Uuden lain myötä myös sähkökäyttöiset hyötyajoneuvot on saatu hankintatuen piiriin. Pakettiautoon voi tukea saada 2 000, 4 000 tai 6 000 euroa, riippuen auton koosta. Sähkökäyttöisen kuorma-auton hankintatuki on ajoneuvon kokoon perustuen 6 000–50 000 euroa.

Tukea voi saada myös vähintään 18 tonnin perävaunun hankintaan, jos siinä on tietyt tekniset vaatimukset – muun muassa pistokkeesta ladattava akku – täyttävä sähköinen voimansiirto. Siitä onkin aikaa, kun vetäviä perävaunuja on käytetty kuorma-autoissa. Avaisiko hankintatuki siihen uusia mahdollisuuksia?

Kaksivuotinen ohjelma

Pakettiautojen osalta tukiohjelma on voimassa tänä vuonna, kuorma-autoihin tukia voi saada vielä ensi vuonnakin. Tukea voidaan myöntää niin monelle hakijalle kuin budjetissa varattu määräraha riittää. On myös hyvä muistaa, että tuen voi saada vain uuteen ajoneuvoon ja pääsääntöisesti tuki on haettava ennen ajoneuvon rekisteröintiä.

Dieselpolttoaine tulee varmasti vielä pitkään olemaan tärkein energialähde tavarakuljetuksissa Suomessa. Moottoriteknologia jatkaa kehittymistään ja varsinkin raskaissa kuljetuksissa diesel on tällä hetkellä käytettävyyden ja saatavuuden kannalta verraton energialähde. Se, onko dieselpolttoaine tulevaisuudessa nykyisenkaltaista fossiilista ja missä määrin, on vielä osittain hämärän peitossa.

Metaani nesteytettynä tai paineistettuna on jo nyt varteenotettava vaihtoehto dieselille useissa tilanteissa. Fossiilinenkin metaani on dieseliä ympäristöystävällisempää, biometaanista puhumattakaan. Käytettävyydessä ja jakeluverkostossa on kehitettävää, joten aivan kaikkiin ajoihin kaasuautoa ei voi vielä valjastaa.

Sähkön esiinmarssi raskaampiinkin hyötyajoneuvoihin on viime aikoina ollut pontevaa. Jotakuta voi asia hymyilyttää, vallankin kun katsotaan rekisteröintitilastoja. Suomessa rekisteröitiin vuonna 2021 kokonaista kaksi sähkökäyttöistä kuorma-autoa. Kannattaa vilkaista kuitenkin linja-autojen rekisteröintejä: 191 sähkölinja-autoa, mikä on täsmälleen puolet kokonaisrekisteröinneistä!

Vast’ikään julkaistussa artikkelissa saksalaisen kuorma-autoalan julkaisun kulutusmittauksissa 40 tonnin puoliperävaunuyhdistelmä kulutti energiaa vain puolet siitä, mitä vastaava dieselmoottorinen auto kulutti samalla reitillä. Yksinkertaisella autotallifysiikalla mietittynä kyse on jokseenkin tarkkaan sähkö- ja dieselmoottorin hyötysuhteiden erosta. Herättää ajatuksia, sillä käytetystä energiastahan me viime kädessä maksamme.Lue seuraavaksi