Blogi

Katse oikeaan päin!

Laajakulmakameran kuvaa

Otsikon mukainen komento on kaikille armeijan käyneille miehille ja naisille tuttu. Oikeaan katsominen tässä yhteydessä tarkoittaa katseen kääntämistä oikean kohteen suuntaa, joka voi olla vasemmallakin. Katsotaan sinne, minne pitää katsoa.

Liikenteessäkin pitää aina katsoa oikeaan päin. Haasteena vain on se, että sitä oikeaa ei välttämättä ole näkyvissä. Ei auta, vaikka pää heiluisi kuin saluunan ovi, jos kohde, joka pitäisi nähdä, on katveessa.

Viittaan tällä tietenkin niihin erittäin ikäviin onnettomuuksiin, joissa pyöräilijä tai jalankulkija on jäänyt risteyksessä oikealle kääntyvän ajoneuvon alle ja menehtynyt. Voin vain toivoa, että sekä uhrien omaiset että osallisena olleet kuljettajat saavat kaiken tarvittavat henkisen avun ja tuen.

Voitaisiinko jotakin tehdä, että edellä mainitun kaltaisia onnettomuuksia ei tapahtuisi? Varmasti voitaisiin, ja on tehtykin. Yhtenä mahdollisuutena on rakentaa olosuhteet sellaisiksi, ettei oikealle kääntyvän ajoneuvoliikenteen vieressä ole kevyttä liikennettä. Ajatus on ehkä hyvä, mutta sen toteuttaminen on järkevästi mahdollista vain hyvin harvoin.

Paljon helpompi tie on varmistaa teknisillä ratkaisuilla se, että kuljettaja varmasti huomaa ajoneuvon läheisyydessä oikealla puolella olevan kevyen liikenteen.

Raskaisiin ajoneuvoihin on jo pitkään asennettu peilejä ja lisäikkunoita parantamaan näkyvyyttä kuljettajan paikalta. Rajattomasti ei suoraa näkyvyyttä kuitenkaan voi parantaa. Jo nyt kookkaat peilit, jotka parantavat näkyvyyttä yhteen suuntaan, aiheuttavat katveen toiseen suuntaa.

Aivan viime aikoina valtavasti kehittyneet kamera- ja näyttötekniikka ovat tuoneet uusia mahdollisuuksia katvealueiden poistamiseen. Katvekameroita on tarjolla lisävarusteena ja erillisinä tarvikkeina, joissakin kuorma-autoissa sellainen on vakiovarusteenakin. Saatavissa on sellaisiakin laitteita, jotka tekoälyn perusteella osaavat tunnistaa jalankulkijan tai pyöräilijän ja varoittavat uhkaavasta tilanteesta äänimerkillä.

Viisi vuotta sitten Tilastokeskus laski, että kuolemaan johtanut liikenneonnettomuus maksaa yhteiskunnalle kaikkineen noin 2,8 miljoonaa euroa ja lieväkin loukkaantuminen noin 35 000 euroa. Summien rinnalla muutaman sadan euron satsaus kameraan ja näyttöön tuntuu olemattoman pieneltä summalta.

Vaikka onnettomuudesta ei aiheutuisi minkäänlaisia henkilövahinkoja, asioiden selvittelyyn ja pientenkin aineellisten vahinkojen korjaamiseen kuluu helposti laitteiston hinta. Ja kuinka paljon vaikkapa kaupunkijakelua tekevän kuljettajan henkinen kuormitus helpottaakaan, kun ei jokaisessa kadunkulmassa tarvitse jännittää, mitä katveesta esiin tuleekaan?

Omakohtaista kokemusta katvekamerasta minulla on hyvin vähän, mutta sekin sai minut vakuuttuneeksi laitteiston hyödyllisyydestä. Ei katvekameran kuvasta välttämättä pysty päättelemään tuleeko pyörätietä Osku vai Lissu, mutta ei tarvitsekaan. Riittää, kun huomaa, että tulossa on joku, jota on väistettävä.

Turvallista kevättä!


Lue seuraavaksi