Blogi

Elvytyseuroja ja huonoja siltoja

Teknisen Kaupan Liitto seuraa tarkasti jäsenyritystensä myyntiä ja liiketoiminnan kehitystä. Tuoreimpien tietojen mukaan niiden myynti laski kolmannen neljänneksen aikana viisi prosenttia vuodentakaisesta. Tammi-syyskuussa myynti supistui neljä prosenttia.

Toimialoista ainoastaan rakentamisen tuotteet ja palvelut ovat pystyneet lisäämään myyntiään. Koko kuluvan vuoden osalta toimialan myynti on jopa kasvanut kaksi prosenttia ja kolmannellakin neljänneksellä vielä hitusen edelliseen vuoteen verrattuna.

Eniten laskenut toimiala oli edelleen raaka-aineet, joiden myynti supistui lähes 14 prosenttia kolmannella kvartaalilla. Teollisuuden tuotteissa ja palveluissa myynti jäi seitsemän prosenttia vuodentakaista pienemmäksi.

Teknisen Kaupan Liiton mukaan koko sektorin odotuksia pienempään supistumiseen vaikutti koronapandemian rauhoittuminen kesällä niin Suomessa kuin Euroopassakin. Kuitenkin rakentamisen puolellakin on jo nähtävissä hidastumista. Esimerkiksi betoniteräksen kysyntä on pysynyt keväästä saakka edellisvuotta selvästi alempana.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2020 kesä-elokuussa 25 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikkiaan nämä luvut ennakoivat rakentamisen kokonaisuutena kääntyvän selvään laskuun talven aikana.

Maarakennuskonekauppa on käynyt kuluneen vuoden aikana yllättävänkin hyvin. Tämä ei perustu tilastoihin, vaan useisiin konekaupan edustajien kanssa käytyihin keskusteluihin. Käynnissä olevissa hankkeissa on pystytty jatkamaan töitä melko tehokkaasti kaikista rajoitustoimenpiteistä huolimatta. Tulevaisuus on kuitenkin osaltaan sumun peitossa ja monet investointipäätökset onkin laitettu jäihin tai ainakin siirretty odottamaan tilanteen selkiytymistä.

Hallitus antoi kesäkuun alussa lisäbudjetin, joka kanavoi rahaa myös infrahankkeisiin. Esimerkiksi väyläverkon kehittämiseen ohjataan 400 miljoonan euron valtuudet. Mainita kannattaa myös teiden päällysteiden korjaamiseen ehdotettu 30 miljoonaa euroa, joka ohjautuu olemassa olevaan, jokaisen teillä liikkujan havaitsemaan tarpeeseen. Öljyn hinnan ollessa alhaalla päällystyksiä todellakin kannattaa tehdä. Etelässä asfaltointikausi jatkuukin yhä täysillä.

Hallitus sitoutuu myös varaamaan liikenteen kehittämiseen yli 755 miljoonaa euroa. Näistä raide- ja raitiovaunuinvestointeja on yli 600 miljoonaa euroa.

Turussa korjattiin romahtanutta Myllysiltaa vuonna 2011.

Myös Koneyrittäjät otti liittokokouksessaan kantaa väyläverkon kuntoon muistuttamalla, että sen kunnosta huolehtiminen on tehokasta ja vaikuttavaa elvytystä. Myös siltojen huono kunto huolettaa. Työkoneiden painot ja sitä kautta koneiden siirtokuljetusten massat ovatkin kasvaneet. Tämä tuo tiestön kunnon kohentamiselle uusia haasteita.

Lokakuussa valmistui kahden vuoden urakka, jossa päivitettiin erikoiskuljetusreitistöjä koneenkuljetusautojen kasvaneille telipainoille. Koneyrittäjät tekivät päivitystä yhteistyössä Väyläviraston ja erikoiskuljetuksista vastaavan Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa.

Kahden vuoden aikana käytiin läpi kaikki maamme yleisen tieverkon sillat. Näitä yleisen tieverkon kierrettäviä siltoja tuli satoja lisää. Niiden lisäksi yksityisteillä on lukemattomia siltoja, joiden kunto on käytännössä vielä kartoittamatta.

Alemmalla tieverkolla tehty selvitys osoittaa, että teiden kantavuudessa liikutaan koneiden kuljetuksissa aika lailla kipurajoilla. On tärkeää saada hankerahoitusta erityisesti silloille, eikä yksityisteidenkään siltoja tässä sovi unohtaa.

Koronavirus siis jyllää meillä ja maailmalla edelleen. Vuosi 2020 jää monen Konepörssin lukijan mieleen peruuntuneiden tapahtumienkin takia. Kiinassa aikovat kuitenkin järjestää Bauman marraskuun lopussa, mikä onkin kutakuinkin ainoita alan suuria kansainvälisiä näyttelyitä tänä vuonna ellei juuri koronaepidemian laajan puhkeamisen alla järjestettyä ConExpoa lasketa. Kiinalaiset kävijät kykenevät täyttämään Bauman messukäytävät, eikä eurooppalaisia tai amerikkalaisia messuvieraita välttämättä edes paikalle tarvita.

Meillä Maxpoa suunnitellaan ensi vuodeksi täysillä ja Mansessakin toivon mukaan päästään taas mörisemään ensi keväänä. Niitä odotellessa, pysytään terveinä.