Uutiset

Autot

Yrittäjiin kohdistuvat automurrot selvässä kasvussa

Yrittäjille automurto voi tarkoittaa varastetun ja rikotun omaisuuden lisäksi työpäivien menetystä, jos töiden kannalta olennaisia työkaluja lähtee pitkäkyntisten matkaan.

Tilastokeskuksen tilastojen mukaan automurtoja tehdään Suomessa kaikkiaan keskimäärin yli 20 joka päivä. Viime vuonna autoihin murtauduttiin yli 9 000 kertaa, yli 800 edellisvuotta enemmän. Kaikkiaan automurtojen määrä on ollut kasvussa vuodesta 2018 alkaen.

Yrittäjillä automurtotilastoissa korostuvat pakettiautot. Fennian tilastojen mukaan yrittäjien ja yrityksiin kohdistuvat automurrot ovat kasvussa, ja pakettiautoihin murtaudutaan useammin kuin henkilöautoon.

– Yrittäjiin kohdistuvissa automurroissa korostuvat kuljetus- ja rakennusliikkeet. Yrittäjillä on usein autossaan työmailla tarvittavat työkalut ja tarvikkeet, ja näihin myös varkaat yrittävät päästä käsiksi. Varsinkin jos auton ikkunasta on nähtävillä arvokkaita esineitä kuten elektroniikkaa tai kalliita työkaluja, on auto houkutteleva kohde, muistuttaa Fennian ajoneuvo- ja omaisuusvakuutuspalveluiden johtaja Mikko Pöyhönen.

Pakettiautojen ja henkilöautojen osuudet yrittäjien ja yritysten ilmoittamissa automurroissa vaihtelevat eri vuosina. Tänä vuonna paketti- ja henkilöautoihin tehtyjä murtoja on toistaiseksi ollut lähes saman verran.

Automurtojen määrät olivat selvässä laskussa vielä ennen vuotta 2018. Tilastokeskuksen tilastojen mukaan vuodesta 2009 vuoteen 2018 automurtojen määrät laskivat selvästi, mutta vuodesta 2018 alkaen ne ovat kääntyneet jälleen kasvuun.

– Uusissa autoissa ei ole enää juurikaan helposti irrotettavia osia ja varashälyttimet ovat kehittyneet, mikä on puolestaan vaikuttanut automurtojen määrään laskevasti pitkällä aikavälillä, Pöyhönen toteaa.

Yrittäjiin kohdistuneita automurtoja tapahtuu erityisesti syksyisin. Murtoja tehdään niin työmailla kuin yrityksen tiloissakin. Monesti varas on saattanut murtautua yrityksen tiloihin ja sen jälkeen siellä olevaan autoon.

Pöyhösen mukaan automurrot voivat aiheuttaa autoon tulleiden vaurioiden ja varastetun omaisuuden lisäksi haittaa myös yritystoiminnalle.

– Omaisuusvahingot voivat olla hyvinkin suuria, jos pakettiautosta viedään esimerkiksi arvokkaita työkaluja ja -laitteita. Pahimmillaan tapahtuma voi lisäksi sotkea useammankin työpäivän, mikäli autossa on säilytetty työn kannalta olennaisia työvälineitä, eikä uusia ole heti saatavilla.

Suojaa autosi murron varalta

Paras tapa välttyä automurroilta on varautua niihin etukäteen. Pöyhösen mukaan arvokasta omaisuutta ei pidä koskaan jättää autoon näkyville, vaikka olisi poissa vain hetken aikaa. Myös tummennetut ikkunat voivat vähentää varkaiden kiinnostusta autoa kohtaan, kun arvokkaasta omaisuudesta auton sisällä ei ole varmuutta. Toisaalta varkaiden saaliiksi voi kelvata melkein mikä tahansa tuulilasin pyyhkijänsulista polttimoihin.

Automurroissa kuluja ei aiheuta pelkästään anastettu omaisuus, vaan myös autoon tulleet vauriot. Huoltoa vaativat toimenpiteet voivat hidastaa tai estää töiden tekemistä, jos auto on olennaisessa roolissa yrittäjän työpäivässä.

Yrittäjien ilmoittamissa automurroissa syksyn kuukaudet ovat korostuneet selvästi. Tänä vuonna automurtoja on tehty jo keväällä ja kesällä melko paljon. 

– Ajoneuvon varkausvakuutus kattaa autoon varkauden yhteydessä tulleet vahingot sekä varastetut autoon kiinteästi asennetut laitteet, kuten radion tai navigaattorin. Kun yritys on vakuuttanut ajoneuvossa sijaitsevan irtaimistonsa, korvataan se yrityksen omaisuusvakuutuksesta, selventää Pöyhönen.

– Yrittäjien autot voivat olla erityisen houkuttelevia kohteita varkaille sen vuoksi, että yrittäjällä on monesti seuraavan aamun työkalut ja tarvikkeet valmiina autossa. Jos autoa ei ole mahdollista tyhjentää yöksi, kannattaa auton lukitukseen, valvontaan ja turvallisuuteen kiinnittää mahdollisimman paljon huomiota. Kannattaa harkita myös auton murtohälyttimen käyttöä, Pöyhönen sanoo.

Auton pysäköinti- ja parkkipaikkaan kannattaa kiinnittää huomiota, ja jättää auto mahdollisimman valoisalle ja näkyvälle paikalle. Pimeys on varkaille etu, joten esimerkiksi liikkeestä syttyvät valot parkkialueella voivat vaikeuttaa varkaiden työtä.

Vinkit automurtojen ehkäisyyn ja selvittämiseen

  • Lukitse auto aina, kun poistut sen luota. Varkaustapauksissa korvauksen edellytyksenä on, että ajoneuvo on ollut lukittuna tai lukitussa tilassa.
  • Parkkeeraa auto mahdollisuuksien mukaan paikkaan, johon on näkyvyys ympärillä olevista taloista tai joka on hyvin valaistu.
  • Älä säilytä arvokasta omaisuutta autossa, äläkä jätä mitään varastettavaa autoon niin, että se on näkyvillä.
  • Kirjaa työkalujen merkki- ja mallitiedot sekä valmistenumerot ylös paitsi korvaushakemusta myös poliisia varten. Näin anastettu omaisuus voidaan tarvittaessa etsintäkuuluttaa.
  • Jos joudut automurron kohteeksi, ota kuvat tapahtumapaikasta ja autosta. Kirjaa ylös, mitä on viety. Tee aina murrosta ilmoitus poliisille.
  • Älä liitä autonavaimeen avaimenperää, josta käy ilmi auton merkki, rekisterinumero tai muita tietoja autosta.
  • Autonavainten kanssa samassa avainnipussa ei tule säilyttää esimerkiksi toisen auton vara-avainta tai kotiavainta.

Lue seuraavaksi