Uutiset

Autot

World Car Awards 2019: Vuoden Auto maailmassa 2019 valittu

World Car of the Year 2019:n eli Maailman Vuoden Auton 2019 valinta lähti käyntiin jo keväällä 2018 heti sen jälkeen, kun edelliset voittajat oli julkistettu New Yorkin autonäyttelyssä. Listaa ehdokkaista alettiin rakentaa ja se julkaistiin virallisesti viime syksynä Pariisin autonäyttelyssä. Silloin lähdettiin tielle, joka kulki Pariisista Los Angelesin ja Geneven kautta New Yorkiin.

World Car of the Year 2019 on Jaguar I-Pace

Tuomaristossa on 86 jäsentä, joiden joukossa on Suomea ja Pohjoismaita edustaa Toni Jalovaara. Äänestyksessä on kaksi kierrosta. Ensimmäisellä kuudessa sarjassa valitaan jatkoon pääsarjassa kymmenen ja muissa viidessä viisi tuomareiden mielestä parasta ehdokasta.

Sääntöjen mukaan vähintään kahden kolmasosan tuomareista, jotka edustavat kaikkia maanosia, on koeajettava uutuus. Kukin voi äänestää vain niitä autoja, joihin ovat tutustuneet syvällisesti koeajossa. Toisessa äänestyksessä autot arvioidaan usean eri kriteerin perusteella ja kukin laittaa ne järjestykseen.
Geneven autonäyttelyssä paljastettiin kunkin sarjan kolme parasta ja New Yorkin autonäyttelyssä julistettiin tulokset. Ensimmäisenä oli vuodessa World Design Award 2019, josta olivat kilpailemassa Jaguar I-Pace, Suzuki Jimny ja Volvo XC40 näistä Jaguar I-Pacen muotoilua pidettiin parhaana. Se voitti myös World Green Car 2019 sarjan jättäen taakseen Audi e-tronin ja Hyundai Nexon.  

World Performance Car 2019 edustaa suorituskykyä ja ajo-ominaisuuksia, ja loppusuoralla kohti maaliviivaa kiihdyttivät Aston Martin Vantage, McLaren 720S ja Mercedes-Benz AMG 4-door Coupe, joista ensimmäisenä ruutulipulle ehti McLaren 720S. World Luxury Car 2019 jaettiin saksalaisten ja vielä tarkemmin baijerilaisten kesken, sillä arvonimeen oli mahdollisuus kolmella autolla: Audi A7, Audi Q8, BMW 8-sarja. Ja voittoon kolmikosta ylsi Audi A7.
Toista äärimmäisyyttä automaailmassa edustaa World Urban Car 2019 eli kaupunkiautot. Tässä sarjassa New Yorkiin saakka matkasi kolme aasialaista ehdokasta. Ne olivat Hyundai AH2/Santro, Kia Soul ja Suzuki Jimny. Paikalla olleen yleisön suureksi iloksi voittajaksi paljastettiin Suzuki Jimny.

World Car of the Year 2019 -titteliä lähti Pariisissa tavoittelemaan 40 ehdokasta, joiden määrä pudotettiin ensimmäisessä vaiheessa kymmeneen. Moni niistä jäi matkalle ja kolme finalistia, Audi e-tron, Jaguar I-Pace ja Volvo S60/V60 voivat kukin pitää itseään jo voittajana. Mutta vain yksi voi saada arvostetun arvonimen ja World Car of the Year 2019 on Jaguar I-Pace.

Palkinnon vastaanottanut Jaguarin päämuotoilija Ian Callum totesi hetken olevan paras hänen 40 vuoden historiansa aikana autoalalla. Hän kertoi, että kun I-Pacea aloitettiin suunnitella, tavoitteena oli tehdä maailman paras auto: ”Nyt tiedämme, että onnistuimme.”

LUE MYÖS: Jaguar I-PACE on Vuoden Auto Euroopassa 2019

Lue seuraavaksi