Uutiset

Autot

Volkswagenin täyssähköinen e-Crafter saapuu Suomeen

Volkswagen täyssähköinen e-Crafter

Volkswagen Hyötyautojen täyssähköinen e-Crafter saapuu Suomeen. Volkswagenin e-Crafter tarjoaa paikallisesti päästötöntä ajoa ja sen kantavuus on lähes 1 000 kg. e-Crafter on Volkswagenin ensimmäinen suuren kokoluokan täyssähköinen pakettiauto, joka tarjoaa tehoa 100 kW (136 hv).

Suomessa Volkswagen e-Crafterin alkaen hinta on 71 972,33 euroa. Volkswagen e-Crafterin erittäin kattaviin vakiovarusteisiin kuuluvat mm. värillinen monitoiminäyttö MFD premium, Climatronic-automaatti-ilmastointi, monitoimiohjauspyörä, Radio-navigointi Discover Media, led-ajovalot ja ajovalonpesimet, ohjaamossa 1+2-istuimet, kuljettajalla Comfort+-istuin, kaukovaloavustin Light Assist, led-tavaratilanvalot, umpinaiset takapariovet, liukuovi oikealla, kuljettajan ja matkustajan istuinlämmitys, sähkösäätöiset ja lämmitettävät peilit, vakionopeudensäädin, kaistalla pitoavustin Lane Assist, peruutuskamera, pysäköintitutkat edessä ja takana ja kylkisuojus sekä lämmitettävä tuulilasi. Myös Schuko ja Mode 3 type -latauskaapelit kuuluvat vakiovarusteisiin.

Uusi e-Crafter tarjoaa paikallisesti täysin päästötöntä ajoa. e-Crafter suunniteltiin erityisesti kaupunkiliikenteeseen: lähilogistiikkaan, erilaisiin lyhyen matkan kuljetustarpeisiin ja taksiliikenteeseen. Volkswagen e-Crafter hoitaa vaivattomasti jokapäiväiset kaupunkipakettiauton tehtävät jopa 114 kilometrin (WLTP) toimintamatkan ansiosta. Sen huippunopeus on rajoitettu 90 km/h.

Kehitystyön alkutaipaleella Volkswagen tutki noin 210 000 ajoprofiilia yli 1 500 asiakkaalta. Tutkimus osoitti, että suurin osa kuljettajista ajoi päivän aikana pakettiautollaan noin 70–100 kilometriä. Uusi e-Crafter on suunniteltu juuri näille matkoille, jotka usein myös sisältävät useita pysähtymisiä matkan varrella. Volkswagen e-Crafterin suunnittelussa haluttiin keskittyä toimintamatkaan, joka on sopiva nimenomaan joka päiväiseen ajoon, eikä niinkään maksimaaliseen toimintamatkaan. Kuten kaikki Crafterit myös e-Crafter valmistetaan Wrzesnian tehtaalla Puolassa. Komponenttien lopullinen kokoonpano tapahtuu puolestaan Volkswagen Hyötyautojen päätehtaalla Hannoverissa

Volkswagen e-Crafter kehitettiin samaan aikaan kuin mallit, joilla on Euro-6-luokkaan kuuluva dieselmoottori. Tällä samanaikaisella kehitystyöllä oli tärkeä etu: e-Crafter ei ole vain ajoneuvo, jossa on täyssähköinen voimalinja, vaan toisen sukupolven Crafter pystyttiin tällä tavoin kehittämään heti päästöttömäksi malliksi. Tämän lisäksi Volkswagen Hyötyautot pystyi hyödyntämään suuren pakettiauton arkkitehtuuria saadakseen integroitua täyssähköisen voimalinjan vaatimat komponentit. Yksi esimerkki tästä on litiumioniakun sijainti e-Crafterin alustassa. Tämä mahdollistaa 2 590 mm korkean pakettiauton 10,7 m3 lastauskapasiteetin täyden hyväksikäytön. Sama pätee myös muihin mittoihin kuten lastausleveyteen (1 380 mm) ja tavaratilan korkeuteen (1 861 mm). Kantavuus on jopa 975 kg, riippuen auton varusteista.

Volkswagen e-Crafterin sähkömoottori on integroitu auton etuosaan. Se tuottaa tehoa 100 kW ja vääntöä 290 Nm. Voima siirretään etupyörille yksivaihteisen automaattivaihteiston avulla, joka on suunniteltu Volkswagen Hyötyautojen toimesta. Yhdessä sähkömoottori, vaihdelaatikko ja tasauspyörästö muodostavat kompaktin moduulin, joka valmistetaan Volkswagen-konsernin komponenttitehtaalla Kasselissa. Toinen voimalinjan tekninen elementti sisältää moottorinohjaimen ja voimaelektroniikan. Jälkimmäinen kontrolloi korkeajännitteen virtausta akun ja sähkömoottorin välillä. Voimaelektroniikka muuntaa litiumioniakkuun varastoidun tasavirran vaihtovirraksi. Samalla auton DC/DC-muunnin generoi 12 V sähköjärjestelmää varten.

Täyssähköinen pakettiauto on myös erittäin energiatehokas. Sen sähkönkulutus 0,975 tonnin kuormalla on 21,54 kW/100 km (yhdistetty). Akkukapasiteetti on 35,8 kWh ja se voidaan ladata 80 % saakka 45 minuutissa käyttämällä 40 kW:n lataustehoa. Mikäli latauksessa käytetään 7,4 kW:n tehoa akku latautuu 100 % täyteen 5 tunnissa ja 20 minuutissa.

Ensimmäiset e-Crafterit saapuvat Suomen Volkswagen-jälleenmyyjille keväällä 2020.

Suomessa Volkswagen e-Craftereita myydään Jyväskylässä, Oulussa, Turussa, Vaasassa ja Vantaalla. Volkswagen e-Craftereita puolestaan huolletaan kaikissa Volkswagen Hyötyautojen merkkihuolloissa ympäri Suomen.

Lue seuraavaksi