Uutiset

Autot

Volkswagen Grand California – Tehtaan omat retkeilyautot Suomen markkinoille

Volkswagen Transporter-alustaan pohjautuvat California-matkailuautot ovat jo vuosien ajan kiinnittäneet maamme autoilijoiden huomion Euroopassa, mutta verotuksen rajuus on pitänyt mallit poissa Suomen markkinoilta. Uudet Crafteriin perustuvat Grand California-mallit ovat puolestaan autoverottomia matkailuautoja, mikä ansiosta niiden kiinnostavuus tulee varmasti nousemaan maassamme aivan eri tasolle. Kun kokonaisuuteen kuuluu eräs maailman luotettavimmista autotehtaista, kilpailukykyinen hinnoittelu sekä yhdessä osoitteessa onnistuvat jälkimarkkinointipalvelut, vie monen karavaanarin matka lähiaikoina varmasti Volkswagen-myymälää kohti.

Yli kolmen metrin korkeus pysyy hallinnassa kovassakin tuulessa hyvän aerodynamiikan ja alhaisen painopisteen ansiosta.

Volkswagenin maahantuoja K-Auto aloittaa Grand California -malliston myynnin kahdeksassa toimipisteessä kautta maan, mutta huollot pystytään luonnollisesti hoitamaan kaikissa toimipisteissä. Grand California tulee saataville kahden tai neljän matkustajan versiona kahdella eri koripituudella ja valittavissa ovat pituudet suoraan ilmoittavat 600- tai 680-mallit. Lyhyemmässä 600-mallissa tilan optimaalinen hyötykäyttö on toteutettu yli kolmen metrin korkeudella sekä takavuoteen kohdalla ulkonevilla kyljillä. Näin on saatu tilat 193 senttimetriä pitkälle poikittaiselle takavuoteelle. Erinomainen ominaisuus on myös 600-malliin lisävarusteena saatava etupään yläosan lisävuode, joka soveltuu mainiosti lasten nukkumatilaksi. Pidemmässä 680-mallissa takana on puolestaan pitkittäinen parivuode noin 1,7 metrin leveydellä.

Vaativaan makuun

Kahden polttimen kaasukeittimen, jaloteräksisen pesualtaan ja 70 litran jääkaappi-pakastimen avulla myös ruokapuolen tasokkuus säilyy retkiolosuhteissakin.

Volkswagenin pitkä kokemus myös karavaanipuolella näkyy varustelun monipuolisuudessa ja käytettävyyden korkeana tasona. Keittiöt on rakennettu pitkäkestoisen matkustamisen tarpeet huomioiden ja kahden polttimen kaasukeitin, jaloteräksinen pesuallas, 70 litran jääkaappi-pakastin sekä runsas kaappitila tekevät ruoanlaitosta miellyttävää. Jääkappipakastimen sijoitus liukuoven kohdalle ja jääkaapin tason ulos vedettävyys herättävät aluksi ihmetystä, mutta käytännössä ominaisuudet osoittavat toimivuutensa myös jokapäiväisessä käytössä.

Suihku- sekä WC-tilat on suojattu hyvin ja taittuva allas tuo lisätilaa kompakteissa olosuhteissa.

Kylpyhuoneet ovat ajoneuvojen kokoluokka huomioiden mukavan tilavia ja pesualtaan käännettävyys antaa lisätilaa WC:ssä tai suihkussa käynnin ajaksi. Kosteussuojaukset ovat ajan tasalla ja veden ylivuodon estämiseksi on kaksi roskasiivilällä sekä hajulukolla varustettua vedenpoistoaukkoa. Kummassakin mallissa on 100 litran raikasvesisäiliö sekä 90 litran harmaavesisäiliö. Mielenkiintoinen innovatiivinen yksityiskohta on auton takaosan ulkosuihkuliitäntä, jolle löytyy aktiivisessa elämässä varmasti runsaasti käyttöä.

Kylmemmissä olosuhteissa matkaamisen turvaa lämminvesivaraajalla varustettu Truma Combi -ilmakeskuslämmitys. Tekniset yksityiskohdat kertovat muutenkin Volkswagenin korkeasta tasosta ja oleskelutilojen useat USB-liitännät ja pistorasiat lisäävät käyttömukavuutta reippaasti. Lisäenergiaa tuovat puolestaan katon aurinkopaneelit, jotka syöttävät virtaa toiselle akulle, mikä auringonpaisteen määrän mukaan pidentää riippumattomuutta ulkopuolisen sähkön saannista. Oleskelutilan neljän henkilön pöytäistuinryhmä tarjoaa paljon tilaa ateriointia, pelaamista ja seurustelua varten. Liikutettava pöytä voidaan työntää kiinni istuinpenkin selkänojaan tai siirtää kokonaan matkan ajaksi syrjään.

Ajomukavuutta ja turvallisuutta

Ohjaamo tarjoaa Crafter-luokan toiminnallisuutta ja ammattitöitä varten tehty kokonaisuus tekee pitkistäkin ajopäivistä nautinnollisia.

Volkswagen Crafterin ajomukavuus on tunnetusti korkealla tasolla, ja kun alusta sekä kori valmistetaan samalla linjastolla, on jälki odotetun korkeatasoista myös Grand Californiassa. Ohjaamo on tehty ammattilaistason työskentelyyn ja kuljettaja viihtyy pitkienkin matkapäivien ajan. Istuimen säädöt ja mukavuus ovat korkeaa tasoa, ja laajat ikkunapinta-alat tuovat hyvän näkyvyyden eteen ja sivulle. Vakiovarustelun määrä on korkea ja mukaan kuuluvat esimerkiksi monitoiminäyttö, mediasoitin, ohjaamon ilmastointi, led-ajovalot, ohjaamon istuinten sähköinen ristiseläntuensäätö ja istuinlämmitys, kauko-ohjattu keskuslukitus sähkötoiminen ulkoporras ja vetokoukkuvalmius.


Lapsiperheen matkaamista helpottaa 600-mallin lisävarusteena saatava ylävuode, jossa näppärästi taiteltavan lisäpituuden ansiosta voi tarpeen vaatiessa uinahtaa vaikka aikuinenkin henkilö

Ajamisessa korostuu mukavuuden lisäksi myös turvallisuus, sillä Grand Californiassa on vakio- tai lisävarusteena runsas määrä Volkswagenin turvallisuusjärjestelmiä, kuten sivutuuliavustin, pysäköintiavustin, kuolleen kulman avustin, perävaunun peruutusavustin sekä alamäki- ja mäkilähtöavustin. Näiden eri järjestelmäpakettien kautta jokainen autoilija voi helpolla tavalla varustaa autonsa juuri omien ajotehtävien ja mieltymysten mukaisesti.

Jämerästä koostaan huolimatta Grand Californiat liikkuvat maantiellä iloisen pirteästi. Vaihteistona on kahdeksanportainen automaattivaihteisto ja 680-mallin saa etuvedon lisäksi myös 4Motion-nelivetona.

Katseita keräävä koeajo

Grand California 600-mallissa on ulkonevilla kyljillä aikaansaatu takaosaan 193 senttimetrin pituinen miellyttävä parivuode. Pidemmässä 680-versiossa on puolestaan pitkittäinen parivuode.

Koeajoimme Grand Californian lyhyemmän 600-mallin nelipaikkaisena etuvetoversiona Suomen keväisissä, mutta hyvin tuulisissa olosuhteissa. Grand California 600-malli käänsi muiden kulkijoiden huomion miltei urheiluautojen malliin, sillä Crafteriksi helposti tunnistettava ulkonäkö matkailuautossa yhdistettynä 3,1 metrin korkeuteen on huomiota herättävä kokonaisuus.

Kuljettajan elämä on Californiassa tehty mukavaksi. Turvallisuutta tuovat isot peilit sekä kahdeksan tuuman näytölle avautuva lisävarusteisiin kuuluva peruutuskamera. Monipuolisesta kosketusnäytöstä hallitaan myös audiojärjestelmiä, liitettävyysyhteyksiä sekä navigointia. Loogisuutensa ansiosta näytön käytön sisäistää nopeasti. Myös kaikki muut hallintalaitteet ovat sijoitettuja loogisesti ja ajon aikaisia etsiskelyjä ei synny.

Retkituolit kulkevat mukana takaovissa, mistä ne saa esille nopeasti vaikkapa lyhyitä pysähdyksiä varten.

Auton koon nähdessään miettii helposti tehojen riittävyyttä, mutta nämä epäilykset unohtuvat nopeasti. Sulava automaatti yhdistettynä kunnon vääntöön ja 177 hevosen voimaan tarjoavat retkeilyautolle reippaan kiihtyvyyden eikä jalkoihin jäämistä tarvitse pelätä.

”Eikö tuohon tuuli ota?”, on kysymys, johon Grand Californian kuljettajan on syytä tottua. Grand California 600:n yli kolmen metrin korkeus on kuitenkin aerodynamiikan sekä hyvän painojakauman kautta hyvin hallinnassa, ja edes moottoritienopeuksissa tuulenpuuskat eivät pääse yllättämään. Myös äänimaailma on hyvin hillitty ja keskustelu matkan aikana onnistuu mainiosti myös takamatkustajien kanssa.

Karavaanarielämän vaivattomuutta

Grand California on saatavana kaksi- tai nelipaikkaisena. Matkustamon pöytä on helposti käännettävissä pois lisätilaa haluttaessa.

Volkswagenin kokemus myös matkailuautopuolella näkyy lukuisissa pitkäaikaista asumista helpottavissa yksityiskohdissa, joita voi vielä korostaa lisävarustelulla. Takaosan ulkosuihku, kookas markiisi, sähkötoiminen astinlauta, takaoveen sijoitetut puutarhatuolit ja makuutilojen muunneltavuus lisäävät retkeilyn mukavuutta ja koko perheen viihtyvyyttä. Myös hinnallisesti Grand California pystyy tarjoamaan kilpailukykyisen vaihtoehdon perinteisille matkailuautoille, sillä edullisimmillaan Grand Californian saa omakseen alle 67 000 euron hinnalla.

Lue seuraavaksi