Uutiset

Autot

Volkswagen Caravelle – tehdastekoinen taksibussi

Volkswagen Caravelle, kuten myös samaan tekniikkaan perustuva Transporter, on varma ja luotettava valinta työkaluksi. Ergonomisesti suunniteltu ohjaamo tarjoaa miellyttävät työolosuhteet.

Vakiovarusteisiin kuuluu muun muassa ohjauspyörän korkeus- ja pituussäätö, kuljettajan istuimen korkeuden- ja ristiseläntuensäätö, sähkökäyttöiset ikkunat sekä sähkösäätöiset ja -lämmitteiset peilit. Lisäksi sisätilat on varustettu useilla kuljettajan työskentelyä helpottavilla yksityiskohdilla, kuten asiapapereiden ja karttojen säilytyslokeroilla.

Aktiiviseen turvallisuuteen on panostettu hyvän ajettavuuden lisäksi elektronisin apurein, sillä vakiovarustukseen sisältyvät ESP-ajonvakautusjärjestelmä, lukkiutumattomat ABS-jarrut, tasauspyörästön sähköinen lukitus (EDS), luistonestojärjestelmä (ASR) sekä elektroninen jarrutusvoiman säätely (MSR).

Caravellen ESP-ajovakaudenhallintajärjestelmä edustaa uusinta sukupolvea. Se sisältää muun muassa kuorman tunnistuksen, uuden hydraulisen jarruassistentin ja useita muita jarrutusta tehostavia toimintoja. Vetokoukullisena tilattaviin autoihin tulee lisäksi perävaunun vakautus. Huoltokulut pysyvät kurissa muun muassa Long Life -huoltojärjestelmän ansiosta.

Vaihtoehtoja

Sopivan kokonaisuuden kokoamiseksi on useita vaihtoehtoja. Caravellea on saatavana kahdella perusvarustetasolla: Trendline ja runsaampi Comfortline. Akselivälivaihtoehtoja on myös kaksi: 3000 mm tai 3400 mm. Moottoreita löytyy moneen lähtöön: kaksi bensiinimoottoria (85 kW ja 173 kW) ja kaksi dieselmoottoria kolmella tehovaihtoehdolla; 1,9-litraisessa nelisylinterisessä on tehoa 75 kW ja 2,5-litraisesta vitoskoneesta saadaan joko 96 kW tai 128 kW. Perusvaihtoehtona on etuveto ja manuaalivaihteisto.

Vitosmoottoreiden yhteydessä voidaan valita myös joko automaattivaihteisto tai 4MOTION-neliveto, joka on saatavana myös V6-bensiinimoottorin kanssa. Tämä koeajoautomme oli valittu ammattiautoilua ajatellen. Comfortline-varustelu sisältää muun muassa parannetun äänieristyksen ja kaksinkertaisen kattoverhoilun, joten jo sen takia tämä parempi varusteluvaihtoehto on luonnollinen valinta.

Pidempi akseliväli antaa reippaasti enemmän tavaratilaa, jolloin täydelläkin miehityksellä matkatavarat mahtuvat mukaan. Dieselmoottoriin on helppo päätyä taloudellisuuden ja pitkien huoltovälien sekä miellyttävän luonteen takia. Tehoa ja vääntöä pitää löytyä riittävästi, joten on valittu 2,5-litrainen moottori 96 kW tehoisena, joka kyllä täyttää vaatimukset. Vaihtamistyön ylimääräisen vaivan vähentämiseksi vaihteistoksi on valikoitunut automaatti.

Matkustamo

Istuinjärjestys Caravellessa on 3+3+3. Kuljettajan vieressä sijaitseva kahden hengen istuin kätkee alleen umpinaisen tavaratilan, jonka kantena toimii istuinosa. Takapenkeille kuljetaan oikealla sivulla sijaitsevan liukuoven kautta. Takimmaiselle penkkiriville kulku tapahtuu kallistamalla keskimmäisen istuinrivin reunimmaista istuinta.

Matkustamon katon valopaneelien yhteydessä sijaitsee ilmasuuttimisto. Lämpötilaa voidaan säätää kuljettajan toimesta, mutta matkustamon lämmityslaitteella on myös omat käyttö- ja säätökytkimet. Matkustamon yleisvalaistuksen lisäksi katossa on lukuvalot, joiden käyttäminen ei häirinnyt kuljettajaa pimeälläkään. Ikkunoissa on tummennus sekä ohjaamossa että matkustamossa.

Lisäksi matkustamon ikkunoissa on tummennusrullaverhot, joilla saadaan näkyvyys autoon erittäin pieneksi, mutta silti autosta näkee ulos. Keskimmäisen istuinrivin kohdalla sivuikkunat on varustettu avattavin liukuikkunoin.

Tavaratilaa saadaan helposti kasvatettua istumapaikkojen kustannuksella. Takimmainen istuinrivi on taitettavissa tai kokonaan poistettavissa, jos tavaroille tarvitaan enemmän tilaa. Tavaratilaan päästään ­ylös­­aukeavan takaluukun kautta.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi