Uutiset

Autot

Volkswagen Amarok – pelastuslaitosten käyttöön

Volkswagenin valikoimasta löytyy nyt viranomaiskäyttöön soveltuva nelivetoinen maastoauto. Pelastuslaitoksille tarkoitettu ajoneuvo on varusteltu pelastustoimintaan soveltuvaksi. Alustana on väkivahva Volkswagen Amarok ja lisävarustelusta vastaa Verhoomo Sorsa Oy. Nyt koeajettu auto soveltuu kattaukseltaan johtoautoksi lähinnä palohälytys- ja liikenneonnettomuustapauksiin. Tämän tyyppisellä ajoneuvolla ei tehdä potilaan kuljetusta, eikä sitä mahdollisuutta tässä autossa olekaan.

Pelastuslaitosten johtoauto muistuttaa hyvinkin koneurakoitsijan huoltoautoa. Volkswagenin hyötyautojen maahantuoja on nyt toteuttanut yhteistyökumppaninsa kanssa projektin, jossa ”tavallinen” Volkswagen Amarok on muunnettu juuri tällaiseksi pelastuslaitosten johtoautoksi soveltuvaksi laitteeksi. Alustana on tämän nelivetoisen avolavamalliston yläpäähän sijoittuva Highline-varusteltu ja suorituskykyisellä moottorilla varustettu Amarok.

Volkswagen Hyötyautojen valikoimasta löytyy nyt pelastuslaitosten käyttöön soveltuva johtoauto, jonka varustelusta vastaa Verhoomo Sorsa. Alustana on Volkswagen Amarokin tehokkain (190 kW) versio.

Ikä ei paina

Nykymallinen Volkswagen Amarok esiteltiin jo vuonna 2009. Tätä isoa pick-upia on saatavana sekä lyhyellä ohjaamolla että pidemmällä miehistöohjaamolla. Suomeen myydyt mallit ovat pääosin miehistöohjaamollisia. Tosin monet niistä on muutettu pakettiautoksi verotusteknisistä syistä. Onpahan Amarok saatavana myös kuorma-autoksi rekisteröitynä, jolloin päästään jo varsin kohtuulliseen hankintahintaan (lisää asiasta lehdessämme 2/2019).
Ensimmäiset Amarokit saivat kyytiä kaksilitraisesta turbodieselmoottorista. Vuonna 2016 Volkswagen esitteli päivitetyn Amarokin, jonka konehuoneeseen oli tarjolla vain kolmelitraista V6-turbodieselmoottoria. Tehoversioita tuli tarjolle muutamia, mutta mylly on aina kolmen litran V6. Ulkoisesti Amarok on pysynyt jo yli vuosikymmenen kestäneen elinkaarensa ajan lähes ennallaan. ”Pakollisia” pikku-faceliftejä sekä kromilistojen lisäyksiä on tehty vuosien saatossa, mutta perusrakenne on säilynyt samana.

Hälytysajoa varten keulalla on sireeni ja katolla vilkkupaneeli. Maskiin upotetut Lazerin lisäkaukovalot valaisevat maisemaa kiitettävästi. Maskiin on upotettu myös sinistä valoa tuottavia led-varoitusvilkkuja.

Amarokia on saatavana maailmalla myös pelkästään takavetoisena, mutta Suomeen tuodut ja tuotavat mallit ovat aina nelivetoisia (4Motion). Sisätiloiltaan tämä eurooppalaisittain jätti-pick-up on hulppea ja hallintalaitteet sekä mittaristo ovat konstailemattoman selkeät. Tässä ehkä yksi syy, miksi juuri poliisin käytössä nähdään paljon merkin ajoneuvoja.

Kaikkien toimintojen käyttö on tarkkaa ja täsmällistä. Samoin mittaristo on selkeydellään huippuluokkaa, vaikka kyseessä ovat perinteiset analogiset mittarikiekot. Toki autosta löytyy keskikonsoliin sijoitettu, värillisellä kosketusnäytöllä varustettu multimedialaite, joka sisältää lähes kaikki tämän päivän autoilun digitaaliset toiminnot; radio, bluetooth puhelimen liitäntään ja musiikin kuunteluun, navigaattori, peruutustutkan näyttö ja äänikomentojen käyttö tiettyjen toimintojen ohjaukseen. Myös uusimmat älypuhelimien liitäntätavat ovat tarjolla, Apple CarPlay sekä Android Auto (App Connect).

Varusteltu pelastuskäyttöön

Tavoitteena on päästä esimerkiksi onnettomuustapauksissa tapahtumapaikalle tietenkin ensimmäisenä ennen muuta apua. Tarvitaan siis suorituskykyä, ketteryyttä ja maastokelpoisuuttakin. Kaikki nuo ominaisuudet löytyvät Amarokista, joten valinta johtoauton alustaksi on perusteltua. Suorituskykyä on koeajetussa autossa tarjolla 190 kilowatin (258 hv) verran, joka on Amarok-malliston suurin lukema.

Näillä arvoilla tämä 2,3 tonnin avolava lähtee liikennevaloistakin kadehdittavan vilkkaasti. Kahdeksanportainen, perinteinen momentinmuuntimellinen automaattivaihteisto heittää isompaa vaihdetta kehään minkä ehtii. Kulkuakin on tarjolla hälytysajoneuvolta vaadittavan verran.

Vuonna 2016 tapahtuneen V6-moottorin esittelyn yhteydessä päästiin testaamaan tätä neliveto-pick-upia Saksan nopeusrajoituksettomalla autobahnin pätkällä. Tasamaalla mittariin ilmestyi tuolloin helposti 193 kilometrin huipputuntinopeus. Eli kyllä siinä vuoromestari on hyvinkin ensimmäisenä palopaikalla. Nelivetoisuuden ja reilun maavaran myötä se onnistuu myös tieverkoston ulkopuolella.

Takakopan järjestys pysyy kurissa Sortimon kalusteilla. Ulosvedettävien laatikostojen mekanismit ovat tukevat ja näin varmasti kulutusta kestävät. Sammuttimia tai paineilmapulloja varten on vasemmalla, ulosvedettävään tasoon kiinnitettyjä laatikostoja. Lavakatteen kaikki kolme luukkua ovat keskuslukituksen takana, joten hälytysvalmiuteen pakatun auton saa lukittua napin painalluksella.

Rinkka selkään

Nyt koeajettu Amarok-johtoauto on saanut selkäänsä varustelun, joka mahdollistaa myös monenmoiset raivaus- ja pelastustehtävät. Verhoomo Sorsa on toteuttanut erikoisvarustelun. Avolava on saanut lavakatteen, jossa on ylöspäin avautuvat luukut kolmella sivulla. Kaikki luukut ovat keskuslukitukset takana.

Se on hyvä ominaisuus arkipäiväiseenkin käyttöön tarkoitetussa autossa, joka virkansa puolesta on aina täynnä kalliita työkaluja ja varusteita, kuten moottorisahoja, hydrauliikkalevittimiä ja -leikkureita, erilaisia vääntörautoja, jauhe- ja nestesammuttimia, paineilmalaitteita ja -pulloja sekä monipuolinen kattaus ammattilaisten yleistyökaluja. Melkoisen kallis setti on siis aina kyydissä, joten kahvitauon aikana voi sattua ikäviä asioita, jos ovet ja luukut ovat lukitsematta.

Tavarat paikoilleen

Järjestys on ehdoton asia pelastustoimessakin. Edellä listattujen varusteiden ja tarvikkeiden säilytystä varten on takakoppa varustettu Sortimon hyllystöillä vetolaatikkoineen. Näin pienetkin työkalut ovat helposti löydettävissä ja tavarat pysyvät muutoinkin järjestyksessä, kun niille kaikille on osoittaa oma paikka. Sivulle aukeavat lavakatteen luukut helpottavat lastaamista ja purkua.

Sortimon laatikostot ja niiden mekanismit ovat tukevaa tekoa. Sammuttimille tai paineilmapulloille on tehty omat lokeronsa lavalta ulos vedettävään tasoon. Sammuttimet eivät huku muun ”romun” sekaan ja näin ne ovat helposti ja nopeasti poimittavissa mukaan.

Ohjaamossa ainut lisäys vakio-Amarokiin verrattuna on keksikonsolin multimedianäytön oikeassa alakulmassa näkyvä sireenin, hälytysvalojen ja led-työvalojen hallintaan käytettävä kosketusnäyttöpaneeli. Muilta osin ohjaamo on tehdastekoista, nahkaverhoiltua tosin.

Pillit päälle ja menoksi

Tehtävänsä mukaisesti johtoauton tulee olla ”huomiota herättävän” havaittava. Amarok oli saanut päälleen perinteisen punaisen kuosin sopivasti teipein ehostettuna. Hälytysajoneuvoksi se muuttuu, kun katon vilkkupaneeli ja nokalla sijaitseva Eledux-väyläsireeni kytketään päälle. Kyllä siinä latu aukeaa, ja niin pitääkin.

Katon sinisen vilkkupaneelin lisäksi auton koriin (eteen ja taakse) on sijoitettu niin ikään sinistä valoa tuottavia led-varoitusvilkkuja. Tämän pelastuslaitoskäyttöön tarkoitetun Amarokin ainoa lisäys ohjaamon puolella on juuri näiden vilkkujen ja sireenin käyttöä varten oleva kosketusnäyttöpaneeli. Sen on sijoitettu keskikonsoliin, lähelle lämmityslaitteen säätimiä.

Muilta osin sisustus on Volkswagenin alkuperää. Koeajettu yksilö oli viisipaikkainen, joten vuoromestarin mukaan mahtuu hälytyskeikalle muutama miehistönkin jäsen. Monesti se mahdollisimman pian tehty alkusammutus pelastaa suuremmilta tuhoilta. Amarokin kyydissä paikalle saa jo ”pienen palokunnankin” varusteineen hyvissä ajoin ennen suurempia pelastusajoneuvoja.

Lavakatteellinen Amarok imaisee sisäänsä runsaan määrän varusteita. Vuoromestarin mukaan mahtuu myös miehistön jäseniä, kun riennetään hälytyskohteeseen. Parhaimmillaan nelivetoinen Amarok kulkee lähes 200 kilometriä tunnissa.

Pimeisiin hommiin

Lavakatteen katolle on kiinnitetty kaksi alumiinikiskoa, joihin puolestaan on asennettu kaksi led-työvaloa kumpaiseenkin. Näiden valojen rakenne ja kiinnitys ovat vankkaa tekoa. Se tuli testattua autoa automaattipesukoneessa käytettyä. Lamput olivat tukevasti paikoillaan pesun jälkeenkin, samoin katon vilkkupaneeli.
Takimmaiset kaksi, taaksepäin osoittavaa valoa kytkeytyvät aina päälle peruutettaessa.

Sivuille osoittavat työvalot kytketään päälle samasta kosketusnäytöstä, jolla hallitaan kattovilkkua ja sireeniä. Näitä työvaloja voi käyttää myös ajon aikana niin sanottuina hakuvaloina. Taaksepäin suunnattuja valoja voi ohjata myös kosketusnäytön avulla, esimerkiksi paikallaan seistessä, kun kohteeseen tarvitaan valoa.

Väkivahva nelivetoinen Amarok on myös erinomainen vetoauto perävaunun vetoon. Isokin kärry tulee lähes huomaamattomasti perässä. Suurin sallittu perävaunun massa jarruin on 3 500 kilogrammaa.

Valojen teho on häikäisevän hyvä, joten Amarokia voi käyttää pienimuotoisena valomastonakin tarpeen tullen. Ajonaikaista iloa ja turvallisuutta tuottavat maskiin upotetut Lazerin lisäkaukovalot. Niiden kanssa maailma todella kirkastuu.
Äkkiseltään isomoottorisen Amarokin mieltää dieselsyöpöksi. Todellisuus ei ole aivan näin. Reilun tuhannen kilometrin testirupeama piti sisällään maantieajoa, kaupunkipyörittelyä, raskaan perävaunun vetoa ja ennemminkin runsaasti nautinnollista kiihdyttelyä kuin säästöliekillä ajelua. Tulos; 8,9 litraa sadalla kilometrillä, joka on varsin siedettävä lukema ajosuoritteeseen ja auton kokoon nähden. Tasaisen maantieajon kulutukseksi saatiin 7,16 litraa sadalla kilometrillä.
Tämän pelastuskäyttöön varustellun Volkswagen Amarokin hintalapussa lukee 80 037 euroa (sis. alv:n, mutta ei lueteltuja irrallisia työkaluja tai varusteita). Leijonanosan tuosta summasta muodostaa takapenkeistä johtuva autovero, joka on lähes 30 000 euroa.


Lue myös: Nyt myös kuorma-autoversiona – VW Amarok

Lue seuraavaksi