Uutiset

Autot

Uudistunut Iveco Daily

Iveco Daily 2022

Iveco Daily on jo yli 40 vuoden ajan ollut mukana eurooppalaisessa katukuvassa kuljettamassa ihmisiä ja tavaroita. Vankalle erillisrungolle rakennettu auto on kokenut pitkällä taipaleella lukuisia uudistuksia, siten se on pysynyt hyvin ajassa. Tälle vuodelle Daily sai taas jotakin uutta.

Mallivuoden 2022 uudistuneet Iveco Dailyt esiteltiin pohjoismaiselle lehdistölle Båstadissa, Ruotsissa huhtikuun alkupäivinä.

Iveco Daily 2022
Edessä uusi, takana edeltäjä. Ulkoa uudistuneen mallin erottaa parhaiten edestäpäin. Uudessa mallissa on saman tapaisia muotoiluelementtejä raskaiden Iveco Way-mallien kanssa.

Monipuolinen Daily on saatavissa sekä pakettiautona että kevyenä kuorma-autona. Kokonaispaino on suurimmillaan 7,2 tonnia, ja umpikorisena kuormatilaa on enimmillään 19,6 kuutiometriä. Kuuden dieselmoottorivaihtoehdon (85–152 kW) lisäksi tarjolla on kaasumoottori (100 kW).

Erillisrungolle rakennettu auto tarjoaa hyvät mahdollisuudet toteuttaa erikoisempiakin sovelluksia, kuten henkilönostimia tai Suomessakin suosittuja liukulavalla varustettuja hinausautoja.

Lisää vääntöä ja uusi manuaalivaihteisto

Dailyn 2,3 litran moottoriin on loihdittu jopa 50 Nm lisää vääntöä, ja kolmen litran moottoreissakin pienitehoisimman vääntömomentti on kasvanut. Uusi moottorinohjaus, teräksiset männät ja muut muutokset mahdollistavat vääntömomentin kasvun ja varmistavat, että moottorit täyttävät kaikki päästövaatimukset.

Kuusivaihteinen käsivalintainen FT 50.6-vaihteisto on täysin uusi, ja valmistajan mukaan vaihteensiirto on aiempaa huomattavasti täsmällisempi. Valitettavasti uutuus ei ehtinyt koeajettavaksi. Pohjoismaissa 95 prosenttia Dailyista myydään automaattivaihteisina.

Uutta muotoilua

Dailyn uuden kuljettajan istuimen pehmusteena on käytetty kuljettajan kehon mukaan muotoutuvaa Memory Foam -materiaalia. Mitoitusta on muutettu, ja uusi reunan muotoilu helpottaa autoon nousemista ja sieltä poistumista. Mekaanisesti jousitettu istuin tuntuu ajossa todella mukavalta.

Iveco Daily 2022
Sisätiloissa uutta ovat mittariston lisäksi kojetaulun keskiosan infonäyttö, ohjauspyörä ja kuljettajan istuin.

Uudistunut ohjauspyörä on mukava ja hyvin käteen sopiva. Säätö on nyt kaksisuuntainen, mikä varmistaa hyvän ajoasennon saamisen.

Kojetaulun keskellä oleva infonäyttö on uusi, kuten mittaristokin. Mittaristossa on selkeät analogiset osoittimet. Keskellä on pieni näyttö välittämässä ajonaikaisia tietoja, joista osa näkyy sangen pieninä.

Ulkopuolella Daily on saanut uusien ajovalojen ja maskin myötä päivitetyn ilmeen, jolla on haettu onnistuneesti yhtenäisyyttä Way-mallien kanssa.

Ilmajousitus taka-akselille

Iveco tuo Dailyyn tarjolle ilmajousitetun taka-akselin. Sellaisella varustetun auton tunnistaa AirXPro-merkinnästä. Ilmapalkeet kantavat kuorman ja teräksiset jousilehdet ovat akselin tuennan takia.

Iveco Daily 2022
Taka-akselin ilmapalje hoitaa jouston. Akselin tuenta perustuu teräksiseen jousilehteen.

Kojetaulussa olevasta paneelista kuljettaja voi valita ajotilan kolmesta vaihtoehdosta: kuormattu, tyhjä tai automaattinen säätö. Muistiin voi tallentaa usein toistuvan korkeusasetuksen. Oma ilmasäiliö mahdollistaa korkeuden säätämisen ääriasentojen välillä kymmenessä sekunnissa.

Jousituksen toiminnan tukena ovat aktiiviset iskunvaimentimet myös etuakselilla. Niitä säädetään alustan sensoreilta tulevan tiedon perusteella kymmenen millisekunnin välein.

Iveco Daily 2022
Dailyn ilmajousitusta voidaan ohjata kojetaulun päädyn ja umpimallin tavaratilan takakulman painikkeista.

Ilmajousitus oli koeajotilaisuudessa esillä, mutta ei jostain syystä ollut ajettavissa. Voisi kuitenkin kuvitella, että etenkin alustamalleissa se olisi hyvä vaihtoehto.

Vakaa ajettava

Daily on vaivaton ajettava. Edes Pohjanmereltä puhaltanut miltei myrskyisä tuuli ei sivutuuliavustimen ansiosta aiheuttanut kuljettajalle ylimääräisiä voimisteluliikkeitä. Ainoastaan huonommalla tiellä alustamallin meno oli pomppuista, sillä 500 kg:n painokuorma ei vielä takajousitusta liiaksi kuormittanut.

Kahdeksanvaihteinen automaattivaihteisto toimii hyvin dieselmoottorin kanssa, ja pienitehoisinkin (100 kW / 136 hv) 2,3-litrainen suoriutui tehtävästään mallikkaasti. On hyvä syy olettaa, että kolmen litran moottoreilla 7,2 tonnin kuorma-autoversiotkin kuljettavat tavarat mallikkaasti perille.

Iveco Daily 2022
Iveco Daily 2022 moottorivalikoima. Pienitehoisiin versioihin on loihdittu lisää vääntömomenttia.

Iveco Daily on vankka ja monia mahdollisuuksia tarjoava ajoneuvo, jossa myös mukavuus ja ergonomia ovat kohdallaan. Mallilla on jo pitkä historia, ja suosio käyttäjien keskuudessa tulee varmasti jatkumaan.Lue seuraavaksi