Uutiset

Autot

Suosikkiainesta

Legendaarisen Toyota Hiacen mantteliperijästä, Proacesta, on tullut myyntiin toinen sukupolvi. Ensimmäisen sukupolven tapaan autot valmistetaan yhteistyössä PSA-yhtymän kanssa. Siten miltei yhteneväisiä autoja tehdään myös Citroën- ja Peugeot-merkkisinä.

Kiinnostus uuteen ja silti tuttuja piirteitä omaavaan, Toyotan merkkiä keulassa kantavaan tavara-autoon on kova. Runsaan tuhannen kilometrin koeajon aikana oli helppo havaita asiaan vihkiytyneitten kiinnostuneet katseet Proacen suuntaan. Rohkeimmat tulivat taukopaikalla juttusille ja kysymysten tulva oli miltei vuolas.

Kolme koripituutta, neljä moottoria

Uusi Proace on tarjolla kolmella eri koripituudella, jotka kaikki ovat saman korkuisia ja levyisiä. Koeajossa ollut auto oli keskipitkällä korilla oleva L1H1. Pidempi L2H1 on akseliväliltään saman, 3,2 metrin mittainen, vain peräylitys on pitempi. Lyhyemmässä Compact-mallissa akselivälikin on 30 senttimetriä lyhyempi.

Moottorivaihtoehtoja Proaceen on neljä. Kaksilitrainen moottori on koeajokkimme 122-hevosvoimaisen lisäksi tarjolla 150- ja 174-hevosvoimaisena versiona. Lisäksi valikoimaan kuuluu 1,6-litrainen, 95-hevosvoimainen vaihtoehto. Aivan kaikki kori – moottori -yhdistelmät eivät ole mahdollisia, sillä Compact-mallin saa vain kahdella pienimmällä moottorivaihtoehdolla ja pitkäkorisen vain kahden litran koneella.

Pienimmän moottorin yhteydessä käytetään viisivaihteista käsivalintaista vaihteistoa. Kaksilitraisista suurimman yhteydessä on automaattivaihteisto, muissa kuusivaihteinen manuaali. Proace on aina etuvetoinen.

Hyvät varusteet

Jo perustasolla Toyota Proacen varustelu on hyvällä tasolla. Ilmastointilaite, sähkösäätöiset peilit, audiolaitteisto bluetooth-yhteyksillä, mäkilähtöavustin ja monia muita mukavuuteen, käytettävyyteen ja turvallisuuteen liittyviä varusteita on vakiona Proacessa. Varustelua voi lisäksi täydentää runsaalla joukolla lisävarusteita. Paljon maantiellä liikkuva valitsee kenties kaasupurkausvalot ja tiivistempoisessa jakelussa avaimeton lukitus- ja käynnistysjärjestelmä helpottaa kuljettajan työtä. Runsaan parin sadan euron arvoisen peruutustutkan takaisinmaksuaika voi olla yllättävän lyhyt. Paljon perävaunua kytkemään joutuva arvostaa kameraa auton takana.

Keskimmäisen istuimen selkänojasta saa avattua käännettävän kirjoitusalustan, joka vaikuttaa hyvin toimivalta. Lokerossa pysyy pikkutavarat, kun kirjoitusalusta pyöräytetään lokeron kanneksi ja kokonaisuus nostetaan pystyyn selkänojaksi.

Helppo tapa parantaa varustelua ovat Pro-paketit, joihin on koottu valmiiksi tyylikkyyteen (Pro Style), turvallisuuteen (Pro Safety) ja mukavuuteen (Pro Comfort) liittyviä varusteita. Varustepaketteja voi valita useammankin samaan autoon.

Proacen maahantuojan, Toyota Auto Finland Oy:n, koeajoon toimittama auto edustaa kokoonpanoa, joka saattaa hyvinkin nousta suosituimmaksi asiakkaiden keskuudessa. Keskipitkä kori ja 122-hevosvoimainen moottori vastannee hyvin useimpien käyttäjien tarpeeseen. Perushinta veroineen, ilman toimituskuluja on alle 30600 euroa. Koeauton tavaratilassa oli vanerointi, jonka hinta on yhteensä 1760 euroa. Lisäksi autossa oli metalliväri, joka nostaa hintaa versiosta riippuen vajaalla 650 eurolla.

Kuljettajan kaveri

Maantiellä Proacella ajelee mielellään. Käyttäytyminen on johdonmukaista ja pitempikin taival taittuu leppoisasti. Ajoasennosta saa kohtuullisen hyvän, joskin raamikkaammat kuljettajat kenties toivoisivat ohjaamoon hieman enemmän pituussuuntaista tilaa. Väliseinän paikka on aina kompromissi ohjaamotilojen ja tavaratilan kesken.

Toyota Proacen ohjaamo on toimiva. Keskellä istuvalle matkustajallekin on kohtuulliset tilat, sillä vaihdekeppi on kaikin puolin hyvällä paikalla. Pikkutavarahyllyjä on kiitettävästi, mutta latausta kaipaavalle kännykälle ei oikein luontevaa paikkaa ole. Mukitelineet kojelaudan kummassakin päässä eivät parhaalla mahdollisella tavalla palvele käyttötarkoitustaan.

Pienimmän kaksilitraisen moottorin voimavarat tuntuvat riittävän hyvin maantielle, eikä täysimittaisen yhdistelmän ohittaminen tuota minkäänlaisia vaikeuksia. Kuorma tietysti vaikuttaa tilanteeseen. Jos tarve on ajaa paljon maantiellä ja mukana on aina esimerkiksi runsas työkaluarsenaali, voi vajaan kahden tuhannen euron lisäsatsaus tehokkaampaan moottoriin olla harkitsemisen arvoinen.

Myös pienemmillä mutkateillä Proacen ajaminen oli vaivatonta eikä soratiekään aiheuttanut epämiellyttäviä tuntemuksia. Myös äänet pysyvät Proacessa kurissa, vaikka umpipakettiauto on aina haasteellinen sisämelun suhteen. Puhelinkeskustelu auton äänentoistolaitteiden kautta sujuu ongelmitta.

Kytkimen kanssa tarkkana

Äänentoistojärjestelmään voi käyttää sekä kojetaulun säätimistä että ohjauspylvään monitoimiviiksestä. 12 voltin virtapistokkeita on ohjaamossa kaksi. USB-liittimen kautta käy sisällön toistaminen ja saa siitä latausvirtaakin. Bluetooth-yhteydellä saa kytkettyä laitteen puhelin- tai äänentoistokäyttöön.

Kaupunkiajossa Proace on kotonaan siinä missä maantielläkin. Ketteryys ja käsiteltävyys ovat hyvää tasoa. Ainoastaan kytkin tuntui kovin tarkasti käytettävältä. Liikkeellelähtö vaatii keskimääräistä enemmän tarkkuutta, jottei moottori tukehdu. Proacessa on Start&Stop-toiminto, joka sammuttaa moottorin pysähdyttäessä, kun vaihde on vapaalla ja kytkinpoljin ylhäällä. Liikennevaloissa on hyvä hieman ennakoida polttoaineen säästön kustannuksella ja kytkeä ykkösvaihde ajoissa, jotta liikkeellelähtö onnistuu jouhevasti. Siinä vaiheessa, kun valot alkavat vaihtua, on jo kiire ja moottori sammahtaa helposti liian nopean kytkinpolkimen nostamisen takia.

Näkyvyys Toyota Proacen ohjaamosta on muuten hyvä, mutta koeajoauton ikkunattoman sivuoven takia takaviistoon oikealle jää pahemmanpuoleinen katve. Keskimatkustajan niskatuki, väliseinän ikkunan suojaritilä ja pariovien takia jaettu takaikkuna rajoittavat näkymän sisätaustapeilin kautta taakse lähes olemattomaksi. Katveet ovat pakettiautoille tyypillisiä ominaisuuksia, jotka pitää huomioida päivittäisessä käytössä.

Smart Cargo -järjestelmän läpilastausluukku ja ylös nouseva reunimmainen matkustajan istuin helpottavat pitkien tavaroiden kuljetusta. Matkustamon jalkatilassa on asiaankuuluvasti kuormansidontalenkit.

Tilaa myös pitkille tavaroille

Keskipitkän Proacen kuormatilan pituus on lattiatasolla 2,5 metriä, katon tuntumassa 2,1 metriä. Kaikissa Proace-malleissa on Smart Cargo -toiminto, joka tarkoittaa avattavaa luukkua väliseinässä ja erittäin helppokäyttöistä reunimmaisen matkustajan istuimen nostotoimintoa.

Keskipitkän Proacen tavaratilan tilavuus on 5,9 kuutiometriä. Kattovaneroinnin yhteydessä tavaratilan valaistusta lisätään led-valolla.

Oikealla sivulla on liukuovi, vasemmalle sen saa lisähintaan. Kaikkien Proace-mallien tavaratilan korkeus on enimmillään 1,39 metriä. Leveyttä on enimmillään 1,62 metriä, ja mikä tärkeää, pyöräkoteloiden välissä 1,25 metriä. Koeajokkimme tavaratilan tilavuus oli 5,3 kuutiometriä. Kantavuus vaihtelee tietenkin hieman mallin ja varustuksen mukaan, mutta suurimmillaan se on noin 1400 kg.

Vakiona takana on pariovet, jotka saa käännettyä lähes 180 asteen kulmaan, jolloin trukkilastauskin onnistuu tyylikkäästi. Lisähintaan on saatavissa myös ylöspäin aukeava takaluukku. Smart Cargo mahdollistaa noin 1,1 metriä varsinaista tavaratilaa pitempien salkomaisten tavaroiden kuljettamisen. Toisaalta luukku suljettuna ohjaamon puolella olevaa tilaa voi talvella hyödyntää pakkaselle arkojen tavaroiden kuljettamiseen.

Konepelti on lyhyt ja leveä. Moottori sen alla on melko syvällä, mutta tarkastuskohteet ovat hyvin esillä.

Pienellä kulutuksella

Kaiken kaikkiaan uusi Toyota Proace jätti itsestään hyvin myönteisen kuvan. Jo perusvarusteltunakin Proacen ostaja saa toimivan ja helppokäyttöisen auton, joka on taloudellinen ja suorituskykyinen. Lisävarusteilla joko yksittäin tai paketteina voi kukin vielä virittää Proacensa tarkalleen oman mieltymyksen mukaiseksi.Runsaan tuhannen kilometrin koeajo ajettiin ilman kuormaa. Pääosa matkasta taitettiin päätieverkolla, mutta kertyi kilometrejä pienemmilläkin teillä. Kulutuslukemaksi tankkauksen perusteella saatiin noin 6,4 l/100 km. Auton koko huomioon ottaen luku on alhainen. Valmistajan lupaama 5,9 l/100 km ei tunnu saavuttamattomalta, jos malttaa ennakoida hyvin ja noudattaa mittariston vaihtamisopastinta.

Lue seuraavaksi