Uutiset

Autot

Suomen ensimmäinen sähköautojen suurteholatauspiste avattiin Helsinki-Turku-moottoritien varrelle

Fortum Charge & Drive avasi Suomen ensimmäisen suurteholaturin Lohjan ABC-asemalle yhteistyössä Suur-Seudun Osuuskaupan kanssa.

Nyt avattu latauspiste on osa Fortumin rakentamaa sähköautojen suurteholatausverkostoa Helsingin, Turun, Tukholman ja Oslon välillä. Norjan ensimmäinen suurteholatauspiste avattiin Oslon ulkopuolelle kuluvan vuoden huhtikuussa ja Ruotsissa Kristinehamniin elokuussa. Suurteholatausverkoston avulla uusimmilla sähköautomalleilla, joiden toimintasäde on yli 300 km, voidaan ajaa Helsingistä Osloon yhtä nopeasti kuin polttomoottoriautoilla.

Suurteholatauspiste mahdollistaa lataamisen kolme kertaa nykyisiä pikalatureita nopeammin. Lataus on mahdollista 150 kW teholla, joka tarkoittaa 125 km toimintamatkan lataamista noin 10 minuutissa. Uusista sähköautoista muutamat mallit voivat ottaa enimmillään 100 kW teholla latausta vastaan, joten latausverkosto toimii tässäkin mielessä edelläkävijänä. Jatkossa teho ja saatava toimintamatka voidaan vielä tuplata, kun markkinoille tulee autoja jotka voivat ottaa latausta vastaan jopa noin 300 kW teholla. Nyt avattua latauspistettä voivat kuitenkin hyödyntää kaikki täyssähköautomallit, jotka voivat käyttää myös nykyisiä pikalatauspisteitä.

”Fortum Charge & Drive aloitti toimintansa vuonna 2010 tavoitteenaan rakentaa pikalatausasemien verkosto pohjoismaisten pääkaupunkien välille. Nyt teemme edelläkävijänä saman suurteholatausasemien avulla. Tämä tarkoittaa sitä, että sähköautoilijat voivat nyt todella hyödyntää uuden sukupolven autojaan pitkän matkan autoilussa”, Sami Saarilahti Fortum Charge & Drive -yksiköstä kertoo.

ABC ja Fortum Charge & Drive ovat edelläkävijöitä sähköautojen latausverkoston kehittämisessä Suomessa. Yhteistyöhön kuuluu jo pikalatausmahdollisuus 35 ABC-asemalla ympäri maan. Verkosto mahdollistaa nollapäästöisen sähköautoilun myös pidemmillä matkoilla ja lataukset nopeasti lounas- tai kahvitauon yhteydessä. Suomen ensimmäinen pikalatauspiste avattiin ABC-asemalle Espoon Nihtisillassa jo vuonna 2012.

Pohjoismaiseen Fortum Charge & Drive -verkostoon kuuluu jo yli 2 000 laturia eli noin 4 000 latauspistettä. Pikalatureita verkostossa on noin 700. Suomessa sähköautoilijoiden käytössä on jo noin 600 latauspistettä. 

Lue seuraavaksi