Uutiset

Autot

Renault Master – uusi ilme ja päivitetty moottori

Renault Master uudistuu

Renault Master on tarjolla sekä ”keltaisen” Renault -henkilöautoverkoston että ”punaisen” Renault Trucks -organisaation kautta asettuen 2,8-4,5 tonnin painoluokkaan. Vuosikymmenen taitteessa esitellyn edeltäjänsä tavoin myös uudistunut Master on tarjolla niin umpiautona kuin alustamallinakin, jolloin tarjolla on monipuolinen valikoima eri ajotehtäviin soveltuvia ajokkeja. Vetotapavaihtoehtoina ovat edelleen etu- ja takaveto.

Ulkonäölliset uudistukset ovat hyvin maltillisia kohdistuen lähinnä maskiin, jossa Renaultin merkki on kasvanut kokoa. Muutoin ajokki on hyvin entisellään muotoja ja värejä myöden.

Master-malliston kohdalla merkittävin uutuus löytyy silmältä piilosta, konepellin alta. Viisi eri tehovaihtoehtoa tarjoava Euro 5b+ moottorivalikoima alkaa nyt 110 hevosvoimasta päätyen 165 hevosvoimaan. Kaikissa vaihtoehdoissa nojataan jo aiemmin käytössä olleeseen 2.3-litraiseen Dci-perusmoottoriin, jota on maustettu uusilla teknisillä ratkaisuilla.

Ajettavuutta parantava ja polttoaineenkulutusta sekä hiilidioksidipäästöjä alentava tuplaturbotekniikka on tuotu 135- ja 165-hevosvoimaisiin vaihtoehtoihin, joissa hyödynnetään myös vakiovarusteena olevia Eco-Mode- ja Stop & Start järjestelmiä. Kojelaudan kytkimellä aktivoitava Eco-Mode -järjestelmä auttaa talousjahdissa rajoittamalla moottorin vääntöä ja ilmastointilaitteen toimintaa. Valmistajan mukaan näillä teknisillä ratkaisuilla on mahdollista saavuttaa jopa 10 prosentin säästö polttoainetaloudessa.

Masterin voimalinja voidaan varustaa joko manuaalivaihteistolla tai automatisoidulla vaihteistolla. Ensimmäinen vaihtoehto on valittavissa kaikkien moottorivaihtoehtojen jatkeeksi, päivitetyllä ohjelmistolla varustettu robottiaski sen sijaan on ruksattavissa ainoastaan 125- ja 150-hevosvoimaisten koneiden yhteydessä.

Uudistuksen yhteydessä kasvatettiin myös varustelun määrää. Jatkossa kaikki autot varustetaan ESC-ajonvakautusjärjestelmällä, jonka ominaisuuksiin lukeutuu muun muassa mäkilähtöavustin, jarruavustin ja luistonestojärjestelmä. Henkilökuljetuksiin räätälöidyt ajokit voidaan varustaa myös rengaspainevahdilla.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi