Uutiset

Autot

Opel Movano paripyörillä ja takavedolla

Moottorivaihtoehtoja Movanossa on 2,3-litraisesta moottorista kolme tehoversiota: 74 kW (100 hv), 92 kW (125 hv) ja 107 kW (146 hv). Vastaavat vääntölukemat moottorivaihtoehdoilla ovat 285 Nm, 310 Nm ja 350 Nm. Vaihteistona on kaikissa tapauksissa vielä nyt 6-nopeuksinen manuaalivaihteisto. Automatisoitu Easytronic-vaihteisto on jo tuotannossa etuvetoisten osalta ja se tulee olemaan näkyvissä tammikuussa julkaistavassa uudessa Movano-hinnastossa.

Moottorivaihteisto -paketti asennetaan autoon pitkittäin tai poikittain sen mukaan tuleeko autosta etu- vai takavetoinen. Tässä autossa oli tehokkain moottorivaihtoehto, jossa voimaa ja vääntöä olikin rivakan tuntuisesti.

Moottorin luonteessa ei ollut moittimista –vääntö oli tasaista ja voimaa oli riittävästi myös moottoritienopeuksilla, tosin kuormaa ei ollut kuin nimeksi. Näillä tehoilla pärjännee raskaasti kuormattuna ja perävaununkin kanssa. Kaupunkipyörityksessä pienemmät tehot ovat varmasti riittäviä.

Polttoainetta vajaan tuhannen kilometrin lenkillä kului 11,2 litraa sataa kilometriä kohti. Tämä on pari litraa enemmän kuin valmistaja antaa tälle mallille yhdistetyksi kulutukseksi yksikköpyöräisellä mallilla. Polttoainetta kului useisiin Webasto-lämmityksiin ja kelit olivat varsin raskaat, mikä vaikutti kulutuslukemiin eikä suurempi kulutus ollut kokonaan paripyörien syytä.

Liukkautta ja lunta

Takaveto, paripyörät ja kuormaamaton auto eivät ole paras mahdollinen yhdistelmä lumessa eikä liukkaalla. Movanon takavetoisissa Van-malleissa on ESP-ajovakaudenhallintajärjestelmä vakiovarusteena.. Tämä koeajoauto oli pitkä ja keskikorkea versio 3,5 tonnin kokonaispainolla, eli kokoa, joka voidaan valita joko yksittäisillä tai paripyörillä. Erikoispitkät ja 4,5 tonnin kokonaispainolla olevat Movanot varustetaan aina paripyörin.

Liukkaiden kelien satuttua koeajon aikaan tuli ESP:n toiminta koettua moneen kertaan. Lumipöperössä ja liukkaissa risteyksissä liukkaudesta ja ajovakausjärjestelmän aktivoitumisesta kertova varoitusvalo vilkutteli ahkerasti. Nokialainen kitkarengas tuntui pitävän hyvin lumella ja polanteella, mutta liukkaiksi kiillottuneissa risteyksissä nastan purevuudella olisi saanut mahdollisesti lisäpitoa. Autossa ei ollut kunnollista kuormaa, joka varmasti olisi vaikuttanut pitoon positiivisesti.

Movanon ESP-järjestelmä tuntui luonnikkaalta. Se antoi auton hieman sutia ja mennä vähän sivuluisussa, mutta piti kuitenkin kontrollin. Lumessa järjestelmä ei vienyt kaikkea voimaa, joten eteneminen sujui kohtuullisesti siinäkin. Aivan tiukimmissa paikoissa piti järjestelmä kuitenkin kytkeä pois päältä, mikä hieman paransi etenemiskykyä. ESP:n kanssa taas liukkaat risteykset ja mutkat menivät ilman enempiä keskittymisiä, mutta liikaa vauhtia ei tietysti sovi olla kovin paljoa.

Tilaa tavaralle

Uuden Movanon Van-malleissa on eri kokoisia tavaratiloja 8–17 kuutiometrin välillä ja lisäksi alustamallit antavat lisämahdollisuuksia tavaratilan räätälöintiin. Erilaisia tiloja saadaan yhdistelemällä neljää koripituutta ja kolmea korkeutta. Koeajoautomme oli pienin takavetomalli keskikorkeana ja toiseksi pisimmällä tavaratilalla. Tilavuutta tässä tavaratilassa on 12,4 kuutiometriä. Lattian pinnasta mitaten tavaratilan pituus on tässä 3,7 metriä.

Korkeutta tässä keskikorkeassa tavaratilassa on 1,8 metriä. Suurimmalle osalle tämä on riittävä seisomakorkeus, mutta allekirjoittaneelle tämä oli aavistuksen matala tältä kannalta. Takavetomalleissa tavaratilan lattia on noin 10 senttimetriä korkeammalla kuin etuvetoisissa, joten etuvetoisessa olisi nuo kaivatut lisäsentit. Etuvetomallin lastauskorkeus on myös vastaavan määrän matalampi.

Paripyöräisyys näkyy myös tavaratilassa. Pyöränkoteloiden väliin jää 1,08 metriä tilaa, joten kuormalava ei sovi tästä välistä kuin pitkittäin. Yksittäisillä takapyörillä varustetussa Movanossa pyöränkoteloiden väli on 1,38 metriä.

Monessa käyttötarkoituksessa tämän kokoisessa autossa olisi yksikköpyörät ja etuveto paikallaan suuremman ja kätevämmän mallisen tavaratilan takia. Takaveto on paikallaan, jos auto liikkuu lähes koko ajan kantavuuskuormassa, kuten huoltoautona. Paripyörät tekevät alustasta ehkä hieman vakaamman, mutta sitä ei tässä koeajossa päästy vertaamaan.

Liikkuva toimisto

Movanon ohjaamossa on otettu huomioon nykyaikainen tarve liikkuvaan toimistoon unohtamatta ajamisen ergonomiaa ja näissä tavoitteissa on monilta osin onnistuttukin hyvin. Kuljettajan istuimen monipuoliset säädöt sekä korkeussäädettävä ohjauspyörä antavat mahdollisuuden muokata ajoasento mieleiseksi. Rajoitteita asettaa väliseinä, jonka takia penkkiä ei saa määräänsä enempää taakse eikä kallistettua. Säätövaraa on kuitenkin niin paljon, että mahdollisuudet parhaaseen ajoasentoon on aivan kaikkein pisimpiä kuljettajia lukuun ottamatta kaikilla. Väliseinän muotoilulla on saatu penkille kallistusmahdollisuutta, mutta tämä kompromissi on tietysti pois tavaratilasta. Aivan pystysuora tavaratilan etuseinä olisi tietysti kaikkein paras useimmissa tapauksissa.

Perusistuimessa pitkäkin matka sujui miellyttävästi, mutta jos tämä ei riitä, on mahdollista valita lisävarustelistalta voimakkaasti muotoiltu mukavuusistuin tai ilmajousitettu istuin.

Erilaista tavaroiden ja paperien säilytystilaa on ohjaamossa runsaasti. Ylös nostettavien matkustajien penkkien istuimien alla on iso ja käyttökelpoisen oloinen säilytystila. Kevyelle tavaralle on iso tila myös tuulilasin yläpuolella. Kannellista pikkutavaratilaa on matkustajien edessä perinteisessä hanskalaatikon paikassa sekä kojelaudan päällä, jossa on lisäksi paljon syvennyksiä erilaista määrittelemätöntä tarve-esineistöä varten. Myös ovissa on reilut säilytystilat eikä mukitelineitä ole unohdettu.

Yksi kätevä varuste on taittuva asiakirjateline kojelaudan keskellä. Jos tätä ei tarvita, se on painettuna kojelaudan sisään siististi. Ulosvedettynä siihen voi kiinnittää nipistimellä vaikka kuormakirjan ja teline toimii myös kirjoitusalustana. Ulkona ollessaan teline peittää radion ja A4-kokoinen paperi telineeseen kiinnitettynä lisäksi ilmastoinnin säätimet, mikä ensiajattelulta vaikuttaa hankalalta. Käytännössä tämä ei vaikuta käytettävyyteen, sillä radion näyttö on sijoitettu katonrajaan tavallaan taustapeilin paikalle ja radion säätimet sijaitsevat myös ohjauspyörän alapuolella ”viiksessä”. Tässä autossa olleen automaatti-ilmastoinnin yhteydessä myöskään lämmönsäätönappuloihin ei juuri ole tarvetta kajota perussäädön ollessa kohdallaan.

Ilmastointi on Movanoissa vakiovaruste, mutta elektroninen automaatti-ilmastointi lisävaruste. Lisälämmitystä varten Movanoissa on vakiona ajastimella varustettu Webasto-lämmitin.

Vielä lisää toimisto-ominaisuuksia saa ottamalla lisävarusteena olevan Toimisto-paketin, joka sisältää keskimmäisen istuimen selkänojasta taittuvan työpöydän. Siinä on kääntyvä alusta kannettavalle tietokoneelle sekä muuta säilytystilaa.

Yhteyksiä

Tässä autossa oli lisävarusteena hankittava tavallista monipuolisempi radio. Vakiomallin radiossakin on radion säätimet ohjauspyörän alapuolella, kuten tässäkin, mutta lisäksi tämän paremman radion musta-valkoinen näyttö on sijoitettu yläkonsoliin. Radion lisäksi tässä on CD/MP3-soitin, aux-in -liitin sekä Bluetooth-liitäntä. Tätä mallia on mahdollista laajentaa vielä USB-liitäntäkotelolla sekä navigointilaitteistolla, jolloin näyttö on värillinen.

Bluetooth-yhteyden avulla on mahdollista liittää Bluetooth-ominaisuuksilla varustettu matkapuhelin Opelin Infotainment-järjestelmään. Tällöin soitinta voidaan käyttää handsfee-laitteena ja puhelinta voidaan ohjata ohjauspyörän alapuolella olevalla radionsäätöyksiköllä. Puhelimen osoitekirja, puheluloki ja muita tietoja saadaan näkymään soittimen näytössä ja niitä voidaan käyttää ohjauspyörän alla olevalla radion säätimellä. Soitin vaientuu automaattisesti puheluiden aikana.

Puhelin toimi hyvin kauko-ohjattuna. Puhelun toisen osapuolen ääni tuli hyvin soittimen kaiuttimien kautta ja äänenvoimakkuutta oli helppo säätää sopivaksi radion äänenvoimakkuussäädöllä. Vastapuolelle ääni kuului hieman heikommin, mutta varsin tavalliseen tapaan handsfree-laitteiden äänentasoon verrattuna. Mikrofonin sijainti jäi selvittämättä, mutta sen tiedon kanssa voisi suunnata puhettaan oikeaan suuntaan, mikä todennäköisesti hieman parantaisi kuuluvuutta.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi