Uutiset

Autot

Nissan 60 vuotta Suomessa

Datsunin ja sittemmin Nissanin maahantuonnin aloittamisesta tulee tänä syksynä kuluneeksi 60 vuotta. Datsun oli ensimmäinen japanilainen automerkki, jonka virallinen maahantuonti Eurooppaan aloitettiin.

Kesällä 1962 Autokeskus Oy sopi Datsun-autojen maahantuonnista Nissan Motor Companyn kanssa ensimmäisenä Euroopassa. Ensimmäiset 713 Datsun Bluebirdiä saapuivat Suomeen 10.10.1962 rahtialus Pireuksella. Japanilaiset automerkit eivät vielä 1960-luvun alussa olleet kovin tuttuja suomalaisille kuluttajille. Suuren yleisön kiinnostuksen herättämiseksi järjestettiinkin kekseliäitä markkinointitempauksia. Keväällä 1963 Teekkarien Autokerhon kanssa sovittiin erikoisesta koeajosta – opiskelijoiden oli tarkoituksena ajaa 50 000 km:n koeajo. Koeajon ideana oli ajaa Datsunilla yötä-päivää 50 000 km ja varmistaa näin auton soveltuvuus suomalaisille käyttäjille. Matka taittui niin mukavasti, että Haastajaksi nimetylle Bluebirdille kertyi kolmen kuukauden testirupeaman aikana kaikkiaan 100 645 km. Datsunilla ajettiin alas myös hyppyrimäestä.

Nämä tempaukset poikivat mainoslauseen ”Datsun kestää”, joka on laajalti tunnettu suomalaisten autoilijoiden joukossa vielä tänäkin päivänä. Tuotemerkki Datsun sai väistyä vuonna 1982, jolloin Nissan Motor Company päätti ottaa kaikkialla käyttöön tuotemerkin Nissan.

Datsun Bluebird 410

Bluebirdillä suomalaisten autoilijoiden sydämiin

Bluebird oli Suomessa todella suosittu malli vuosikymmenten ajan ja se sai kansan suussa lempinimen Luupää. Yksi Nissanin menestyksen virstanpylväs Suomessa saavutettiin vuonna 1986, kun 250 000:s Nissan ajettiin ulos laivasta. Kyseessä oli Nissan Bluebird. Viimeiset Bluebirdit Suomessa myytiin vuonna 1990, jolloin sen korvasi toinen kestosuosikki Nissan Primera.

Vuonna 1971 alkoi myyntimenestykseksi kohonneen Datsun 100A:n myynti. 100A sopi suomalaiselle autoilijalle erinomaisesti ja se sai kiitosta erityisesti hyvästä ajotuntumasta ja luotettavuudesta. Yksi valteista oli myös alhainen polttoaineen kulutus. Datsun 100A oli Nissanin ensimmäinen etuvetoinen sarjatuotantoauto. Legendaarinen Datsun 100A oli myyntitilastojen kärjessä 1970-luvulla ja muutamina vuosina jopa Suomen myydyin automalli. Nissanin tehdaskin oli niin vaikuttunut mallin menestyksestä Suomessa, että lähetti kunnianosoituksena neljännen miljoonannen Datsun 100A:n Suomeen.

Vuonna 1979 markkinoille tuli “kaikkien aikojen Datsun” eli Datsun Cherry, joka oli 1980-luvun alkupuolella useana vuonna Suomen myydyin henkilöauto rinnakkaismallinsa Datsun Sunnyn kanssa. Näiden suomalaisten suursuosikkien menestyksen perusta oli erinomainen luotettavuus – Sunny- ja Cherry-malleja onkin edelleen rekisterissä reilusti yli 3000 kpl.

Sunnyn seuraajaksi Nissan esitteli ensimmäisen Micran vuonna 1982. Suomessa Micra ensiesiteltiin vuonna 1983, ja vuonna 1992 Nissan Micra teki historiaa, kun se valittiin ensimmäisenä japanilaisena automallina Vuoden autoksi Euroopassa. Nykyinen Micran mallisukupolvi lähestyy elinkaarensa loppua ja sen seuraajaksi Nissan on ilmoittanut tuovansa täysin uuden kompaktin täyssähköisen mallin.


Datsun 100A Coupe

Muutosten 2000-luku

Vuosituhannen vaihde oli Nissanille tapahtumarikas. Vuonna 1999 yhtiö solmi allianssin Renaultin kanssa. Vuonna 2006 Nissanin Suomen maahantuonti siirtyi Aro-Yhtymältä Nissan konsernin omistamalle Nissan Nordic Europe Oy:lle. Nissanin Pohjoismaiden pääkonttori sijoitettiin tuolloin Espooseen, Keilasatamaan, jossa pääkonttori sijaitsee edelleen. Myös Baltian maat liitettiin Nissan Nordic Europeen vuonna 2007.

Vuonna 2007 Nissan otti rohkeasti uutta suuntaa ja lanseerasi markkinoille ensimmäisen varsinaisen crossoverin Nissan Qashqain. Samalla Qashqai loi aivan uuden autoluokan, josta tuli kuluttajien uusi suosikki. Qashqain menestys houkutteli myös kilpailijoita ja tänä päivänä lähes kaikilla merkeillä on segmentissä oma mallinsa. Qashqain luoma C-crossover -segmentti on viime vuosien eniten myyntiään kasvattanut luokka. Vuonna 2016 Nissan Qashqai nousi Nissanin kaikkien aikojen eniten valmistetuksi automalliksi Euroopassa. Alle kymmenessä vuodessa Qashqai saavutti 2 368 705 auton tuotantomäärän Nissanin Euroopan tehtaalla Sunderlandissa, Iso-Britanniassa. Vuonna 2016 Sunderlandissa valmistui uusi Qashqai 62 sekunnin välein, tarkoittaen 58 uutta autoa tunnissa. Qashqai on säilyttänyt suosionsa ja Nissan toi ensimmäisenä markkinoille kolmannen sukupolven C-crossoverin vuonna 2021. Tämä täysin puhtaalta pohjalta luotu uusi malli määritteli koko luokan vaatimukset uudelleen. Tästä hyvänä esimerkkinä, viimeisin Qashqai-malli saavutti luokkansa turvallisimman tittelin Euro NCAP -turvatestissa ja sai mm. kuljettajaa avustavissa järjestelmissä koko testin historian parhaimpiin kuuluvat pisteet.

Viimeisimpänä Qashqai tuoteperheeseen on lisätty innovatiivinen ja uniikki e-POWER-malli, jossa kuljettaja pääsee kokemaan täyssähköautoista tutun upean ajokokemuksen ilman ulkopuolisen latauksen tarvetta. Autossa oleva optimoitu polttomoottori lataa sähkömoottorin käyttämää akustoa ja yhdellä tankillisella ajaa jopa yli 1000 km.

Sähköauto Vuoden autoksi ensimmäistä kertaa

Vuonna 2011 Nissanin kokonaistuontimäärä Suomeen ylitti 500 000 auton rajan, joista yli 40 % on vielä liikenteessä. Samana vuonna sähköauto Nissan LEAF saavutti Vuoden auto -arvonimen niin Euroopassa, maailmassa kuin Japanissa, kaikkien aikojen ensimmäisenä sähköautona. Sataprosenttisesti sähköisen Nissan LEAFin myynti alkoi Suomessa huhtikuussa 2012, ja se on edelleenkin yksi Suomen suosituimmista sähköautoista. Vuonna 2021 LEAFin tuotanto ylitti legendaarisen Bluebirdin kokonaistuotannon Sunderlandin tehtaalla 195 380 tuotetulla kappaleellaan. Vuosina 1986-1990 Bluebirdia tuotettiin 187 178 kappaletta.
Lue seuraavaksi