Uutiset

Autot

Mercedes-Benz Sprinteriin voimanlähteeksi taloudellinen ja ympäristöystävällinen maakaasu

Ympäristöä ajatellen maakaasukäyttöisessä Sprinterissä ei ole käytännössä lainkaan partikkelipäästöjä, samoin typen oksidi-, hiilivety- ja hiilimonoksidipäästöt ovat huomattavasti dieselmoottoreita alhaisemmat.

Voimanlähteenä kaikissa malleissa on nelisylinterinen 1,8 litrainen bensiinimoottori, jota voidaan käyttää myös maakaasulla. Puhtaasti maakaasulla tehdas lupaa mallista ja kuormituksesta riippuen jopa 470 kilometrin toimintasäteen, maakaasun ja bensiinin yhteiskäytöllä päästään yhdellä tankkauksella jopa 1200 kilometriä.

Maakaasua käyttäen voidaan nykyhinnoilla saavuttaa 30% säästö polttoainekuluissa dieseliin verrattuna. Kuljettaja voi valita kojelaudassa olevasta kytkimestä, kumpaa polttoainetta käytetään – polttoaineen vaihtumista kesken ajon ei käytännössä huomaa lainkaan. Mittariston symbolit kertovat kumpi polttoaine on kulloinkin käytössä, ja paljonko kaasua tai bensiiniä on jäljellä. Maakaasun tankkaus tapahtuu helposti normaalin bensiinin tankkausaukon yläpuolelta.

Kompressoriahdetun moottorin teho sekä maakaasu- että bensiinikäytöllä on 115 kW (156 PS) ja maksimivääntö 240 Nm. Vakiovaihteistona on kuusivaihteinen manuaalivaihteisto, lisävarusteena kaikkiin malleihin on saatavana myös viisiportainen automaattivaihteisto.

Maakaasu-Sprinterin mallimerkinnät ovat 316NGT ja 516 NGT kokonaispainosta riippuen. Umpimallia on saatavana 3,5 tn luokassa paketti-, kuorma- tai tila-autona. Alustamallina on maakaasu-Sprinter valittavissa sekä 3,5 tn että 5,0 tn painoversioina. Eri koripituuksien ja kattokorkeuksien yhdistelmistä löytyy nyt myös maakaasukäyttöisenä lähes jokaiseen tarpeeseen soveltuva malli.

Kaasusäiliöt sijaitsevat tilaa säästäen rungon sivuilla, umpimalleissa lattian alla. Näin koko tavaratila jää hyötykäyttöön. Lisävarusteena 3,5 tn malleihin on saatavana lisäsäiliöt myös lattian alle taka-akselin taakse. Näin autossa on maksimissaan kuusi erillistä kaasusäiliötä, joiden tilavuus on yhteensä 46 kg tai 294 litraa. 5 tonnin alustamalleihin on saatavana kolme kaasusäiliötä 39 kg:lle tai 246 litralle kaasua. Maakaasusäiliöiden mukanaan tuoma lisäpaino on mallista ja säiliöistä riippuen 170-300 kg.

Maakaasu-Sprinterin hinnat:

Sprinter 316NGT–3,55/37K keskipitkän umpikuorma-auton hinnat alkavat 41.440 eurosta, eli maakaasuversion lisähinta on 3.900 € vastaavan tehoiseen 315CDI diesel-malliin verrattuna. Pidemmän toimintasäteen mahdollistavat lisäkaasutankit taka-akselin taakse maksavat 3.650 €.

Pakettiautona vastaava 316NGT-3,5/37K keskipitkä umpimalli maksaa 51.940 € ja lisäsäiliöt taakse 4.900 €.

Lue seuraavaksi