Uutiset

Autot

Maxpo 2019, kolme päivää rautaa

Maxpo-messuilla vieraili kolmen päivän aikana yli 14 500 kävijää. Rakennuskonealan Näyttely-yhdistys ry:n ja Maxpo-messujen näyttelytoimikunnan puheenjohtaja Markku Lappalainen on tyytyväinen tapahtumaan.  ”Maxpo-messuilla vieraili juuri oikeanlaisia kävijöitä. Vaikka kävijäennätystä ei tehty, kävijöiden laatu korvasi määrän. Maxpo-messut oli tänä vuonna hyvä kaupallinen tapahtuma. Tosi ostajat olivat liikkeellä”, summaa Lappalainen.

Kävijöiden mielestä parasta antia messuilla oli mahdollisuus tutustua laajasti omaan alaan, uusien tuotteiden löytäminen ja tapaamiset tuttujen yhteistyökumppanien kanssa.  65 prosenttia näyttelyvieraista tuli hakemaan uusia virikkeitä työhönsä. Kävijöistä 56 prosenttia oli päättäjiä tai päätökseen osallistuvia. Kävijätyytyväisyys oli huipussaan ja 95 prosenttia tutkimukseen  vastanneista kävijöistä oli tyytyväisiä tapahtumaan. Valtakunnallisen tapahtuman kävijöistä 79 prosenttia tuli pääkaupunkiseudun ulkopuoleltaSeuraaville messuille ilmoitti tulevansa varmasti tai todennäköisesti 84 prosenttia kävijöistä. Kantar TNS teki kävijätutkimuksen Maxpo-messuilla ja haastatteli 151 kävijää.

Maxpo-messujen avajaispäivänä julkaistiin konekaupan luvut tammikuusta kesäkuuhun 2019 ja ennustettiin ensi vuoden myyntiä. Ympäristöasiat nousevat konekaupassakin entistä enemmän esille tulevina vuosina ja vaikuttavat kaupankäyntiin. Maxpo 2019 Suomen suurimmat maarakennus- ja ympäristönhoitokoneiden messut avautuivat Hyvinkään lentokentällä torstaina 5.9. ja olivat avoinna lauantaihin 7.9. asti

Teknisen Kaupan liiton tilastojen mukaan konekauppa on hiukan hiipunut viime vuotisesta ensimmäisten kuuden kuukauden perusteella. Tänä vuonna on tähän mennessä myyty 1 063 maarakennuskonetta, kun vuonna 2018 vastaava luku oli 2 prosenttia suurempi. Vuonna 2018  Suomeen luovutettiin 2041 konetta ja silloin oli kasvua 10 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

”Vuodesta 2014 jatkunut kasvu näyttää taittuvan ja markkinat hieman laskevat,” kertoi Lappalainen avajaisissa.

”Loppuvuosi näyttää mihin kokonaismäärä asettuu. Ennusteeni on, että muutos olisi luokkaa kahdeksasta kymmeneen prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Kokonaismäärä asettuisi näin  1 800-1 900 väliin.”

Tänä vuonna markkinat ovat kasvaneet pyöräkuormaajissa, joita on myyty 270, mikä on  19,5 prosenttia viimevuotista enemmän. Kurottajissa on kasvua yli 30 prosenttia ja liukuohjatuissa pienkuormaajissa 50 prosenttia. Näiden myyntiluvut ovat kuitenkin niin pieniä, etteivät vaikuta kokonaiskauppaan.   Pyöräalustaisten kaivukoneiden myynti on laskenut -13 prosenttia (134) ja tela-alustaisten kaivukoneiden myynti -10 prosenttia (544).

Maxpossa esitellään koneiden ja laitteiden lisäksi alan uusia kasvoja. Samalla kokenut kaarti siirtyy syrjään. Volvo Construction Finlandin kaikkien tuntema myyntipäällikkö Jan-Peter Nybäck (oik.) vetäytyy työelämästä  ja uusi toimitusjohtaja Jussi Kovasiipi aloittaa.  

”Keskusteluissa alan ihmisten kanssa, harva ennustaa vuodelle 2020 markkinoiden kasvua.  Oma näkemykseni on, että vuonna 2020 kauppa laskee suunnilleen saman verran kuin tänä vuonna. Muutos ei ole vielä  kovin merkittävä, kun lukuja verrataan pitkän aikavälin keskimääräiseen myyniin, mikä on 1 700 maanrakennuskonetta vuodessa. Siihen varmasti päästään ensi vuonna”, ennustaa Lappalainen.

Ympäristöarvot tärkeitä konekaupassa

Päästömääräykset tiukentuvat minkä seurauksena valmistajat päivittävät moottoreita ja samalla konemallistot uudistuvat. Isompien moottoreiden (130-560 kW) muutokset alkavat jo tänä vuonna ja pienempien (56-130 kW) ensi vuonna. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että myös työkoneiden moottoreissa pitää olla jatkossa pakokaasujen puhdistukseen liittyviä DPF- ja urealaitteita entistä enemmän.

Suomen Rakennuskone Oy:n osastolla nähtiin hybrikaivukoneet kahdessa eri kokoluokassa.

”Hybridikaivukoneita on ollut markkinoilla jo useita vuosia, mutta niiden kysyntä on nyt koko ajan kasvussa.  On sellaisia työtehtäviä, että hybriditekniikalla saadaan merkittäviä polttoainesäästöjä koneen käytössä. Uusia innovaatioita on nyt ladattavat sähkökäyttöiset kaivukoneet. Kehitys on alkanut pienistä minikaivukoneista Tekniikan kehittyessä tullaan varmasti näkemään tätä teknologiaa isommissakin kokoluokissa.”
”Kiinnostus hybridi- ja sähkökoneisiin on kasvussa. Yritysten arvoissa ympäristöystävällisyys on kasvanut ja kun konekantaa uudistetaan, haetaan uusia vaihtoehtoja. Valmistajat alkavat panostaa tuotekehittelyyn ja markkinoille tulee uusia tuotteita”, lopettaa Lappalainen.

Englantilainen Diggerman Nick Drew työskenteli kolme päivää Maxpossa keräten aineistoa niin somekanaviinsa kuin Earthmovers-lehteäkin varten.

Katso Facebookin kuvakavalkadi Maxposta tästä.

Maxpo-messut järjestetään seuraavan kerran 2. – 4.9.2021 Hyvinkään lentokentällä.

Lue seuraavaksi