Uutiset

Autot

Led-ajovalot ja Volkswagenin Dynamic Light Assist -järjestelmä tuovat parempaa valoa pimeille teille

Syksyn ja talven pimeät tiet – auton valot ovat olennaisen tärkeitä Suomessa, jossa on paljon valaisemattomia tieosuuksia ja pimeä kausi kestää pitkään. Valot ovat kehittyneet ja nykyisin yleisimmiksi ovat nousseet lähelle päivänvaloa värilämpötilaltaan olevat led-valot. Valaistusteknologian kehittyessä luonnollista päivänvaloa muistuttavaa valoa tuottavat ledit korvaavat yhä useammin perinteiset halogeeni- ja ksenonajovalot.  

Lisävaloa pimeille maanteille tarjoaa Volkswagenin Dynamic Light Assist -järjestelmä, jonka valokuvion muokkauksen ansiosta käytössä on aina paras mahdollinen valaistus, mutta vastaantulijat eivät häikäisty.  

Halogeenit vakiona, led-valot lisävarusteena

Useimmissa Volkswageneissa on vakiona halogeenivalot ja dynaamiset led-ajovalot saa lisävarusteena. Vakiovarustukseen led-valot kuuluvat mm. uutuusmalli Arteonissa.

”Lisävarusteena saatavat dynaamiset led-ajovalot on hinnoiteltu hyvin kilpailukykyisesti, ja osassa malleista led-ajovalot ovat vakiona, mutta lisävarusteena on monessa mallissa tarjolla tehokkaammat ja monipuolisemmin ajotilanteeseen mukautuvat versiot”, kertoo Volkswagen-henkilöautojen tuotepäällikkö Toni Nieminen.  

Aiemmin halogeenivalojen vaihtoehtona olivat vanhempaa teknologiaa edustavat ksenonvalot, mutta Volkswagen on vaihtanut kaikissa malleissa lisävarustevalopaketit led-ajovaloihin.

Led-valojen etuna värilämpötila, energiankulutus ja pitkä kestoikä

Led-valojen värilämpötila on lähellä auringonvaloa, käyttöikä on pitkä ja energiankulutus on pieni. Led-valojen etuna ovat myös muotoiltavuus sekä mahdollisuus luoda ja säätää erilaisia valokuvioita.

”Uusien led-ajovalojen sävyltään kirkkaammassa valossa ihmissilmä reagoi esimerkiksi eläimiin paremmin”, Nieminen sanoo. ”Led on sävyltään lähempänä päivänvaloa verrattuna halogeenin keltaisempaan valoon ja siksi siinä erottaa esimerkiksi hirvet merkittävästi paremmin. Myös liikennemerkit näkyvät huomattavasti paremmin led-valossa”, Nieminen jatkaa.

Xenon-valojen teho hiipuu pikkuhiljaa, mutta led-valoissa ei ole samaa ilmiötä. Ledien kestoikäkin on kymmeniä tuhansia tunteja.

”Ensimmäiset led-valot tulivat suuressa mittakaavassa Volkswagen Passatiin vuonna 2014, eikä vaihtotarpeita ole vielä tullut”, Nieminen kertoo. ”Jos ja kun vaihtotarve tulisikin eteen, on Volkswagen päätynyt modulaariseen rakenteeseen, jossa komponentteja voidaan tarvittaessa vaihtaa – eikä siis ole tarpeen vaihtaa koko umpiota.” 

Dynaamiset led-ajovalot säätyvät ajotilanteen mukaan: valot luovat erilaisia profiilikuvioita ja esimerkiksi alle 40 km/h ajettaessa valokuvio on leveämpi ja lyhyempi. Yli 60 km/h nopeutta ajettaessa valokuvio on kapeampi ja pidempi, moottoritienopeus tiivistää kuviota vielä lisää.

Dynaamisessa kaarrevalossa ajovalot kääntyvät ohjauspyörän kääntämisen mukaan. Arteonissa näkyvyys on aina paras mahdollinen, sillä Business-paketissa lisävarusteena tilattavat dynaamiset led-ajovalot valot ovat ennakoivat: ne kääntyvät jo ennen kaarretta, kun kartta kertoo, että edessä on mutka. Kaarrevalon toteutuksessa on eri vaihtoehtoja: osassa malleissa kulmavalon virkaa hoitaa sumuvalo, osassa malleissa on tähän tarkoitukseen oma, erillinen kaarrevalo.

Ledit sopivat Suomen olosuhteisiin

Ksenoneiden vaihtaminen ledeihin on maailmanlaajuinen koko autoteollisuuden trendi. Suomi ja Volkswagen ovat tässä eturintamassa, kun koko malliston lisävarustevalot on jo vaihdettu ledeihin. Led-valot sopivat hyvin Suomenkin olosuhteisiin.

”Led ja pakkanen -yhdistelmän ongelmat vaikuttaa olevan myytti: käytännössä tästä ei ole tullut meille kysymyksiä. Aerodynamiikka ja hukkalämpö pitävät huolen siitä, että takavalotkin pysyvät suhteellisen hyvin puhtaana. Toki keli täytyy aina huomioida ja valot tarvittaessa puhdistaa lumesta ja jäästä, se on meidän olosuhteissa arkipäivää kaikilla valotekniikoilla”, Nieminen sanoo.

Takavalojen palamisen voi varmistaa laittamalla valot päälle

EU-direktiivin mukaan huomio- eli päiväajovaloja käytettäessä takavalojen ei ole pakko palaa. Päätöksen takana ovat hiilidioksidipäästöt: takavalot lisäävät kulutusta. Automaattisessa asennossa takavalot eivät pala, mikäli auton järjestelmät eivät havaitse mitään poikkeavaa. Volkswagenin katkaisijasta voi aina tarkistaa tilanteen: jos ajovalon katkaisijassa palaa vihreä valo, ajovalot ovat päällä.

”Hankala tilanne autolle tulee esimerkiksi silloin, kun etukameraan paistaa aurinko, vaikka takana rapa lentää, jolloin auto ei ymmärrä valojen tarpeellisuutta. Mikäli haluaa varmistaa, että takavalo palaa, kannattaa laittaa valot aina itse päälle. Tämä vaikuttaa toki jonkin verran päästöihin ja polttoainetalouteen, mutta vaikutus on aika pieni ja takavalot kuitenkin parantavat turvallisuutta parantamalla auton havaittavuutta”, Nieminen muistuttaa.  

Vaihdettavat led-modulit laskevat huoltokustannuksia

Volkswagenin led-valot on rakennettu niin, että valoelementit ovat vaihdettavissa, eikä valojen vikaantuessa koko valoumpiota tarvitse vaihtaa. Tämä tuo auton omistajalle huomattavia säästöjä erityisesti Suomessa tyypillisen erittäin pitkän elinkaaren aikana. Led-polttimot kuluttavat hieman vähemmän virtaa kuin Xenonit, mutta tarvitsevat toisaalta jonkin verran virtaa ohjauselektroniikkaan. Led on tämän hetken valovaihtoehdoista kuitenkin energiatehokkain.  

Volkswagenin kaukovalojärjestelmä Dynamic Light Assist

Etenkin pitkän ja pimeän talvikauden, sekä lukemattomien valaisemattomien tieosuuksien takia kaukovalojärjestelmä Dynamic Light Assist -valopaketti on Suomessa erinomainen turvallisuutta lisäävä ominaisuus valoihin.

Kun järjestelmä on aktivoitu valoviikseä työntämällä, automatiikka huolehtii valojen säädöistä. Kun nopeus ylittää 60 km/h, laittaa järjestelmä tarvittaessa pitkät valot päälle, ja muokkaa valokuviota ajotilanteen mukaan. Järjestelmä tarjoaa aina parhaan mahdollisen valaistuksen myös kohtaamistilanteissa sekä muiden takana ajettaessa.

Kaukovalojärjestelmä Dynamic Light Assist vähentää sekä vastaantulijoiden että edellä ajavien häikäisyä vähentämättä silti valoa reuna-alueilta. Toisen auton takana ajettaessa DLA tunnistaa auton ja mukauttaa valokuvion estäen häikäisyn edessä ajavalle, mutta valaisten silti tien reuna-alueen ja vastaantulijoiden tieosuuden pitkillä valoilla. Samoin järjestelmä toimii myös vastaantulevan liikenteen osalta: vastaantulijan häikäistymättä tien reuna-alueet ovat aina hyvin valaistut, mikä on suuri turvallisuustekijä esimerkiksi hirvi- ja peurakolareiden välttämisessä.

”Kaukovalojärjestelmä Dynamic Light Assist parantaa merkittävästi turvallisuutta. Suomessa on todella paljon kaksikaistaisia valaisemattomia teitä ja pitkiä matkoja ajetaan paljon. Lisäksi Suomen teillä liikkuu myös paljon eläimiä; peuroja, hirviä ja poroja. Valot ovat todella tärkeä turvallisuutta lisäävä tekijä”, Nieminen kertoo.

Dynamic Light Assist esiteltiin ensi kertaa Volkswagen Touaregissa vuonna 2010 ja se on nyt saatavissa lisävarusteena Golf-, Golf Variant, Golf Sportsvan, Touran-, Tiguan-, Sharan-, Passat-, Passat Variant ja Arteon-malleihin. Suomen teillä on tällä hetkellä jo lähes 10 000 DLA-varusteltu autoa.

Uuden Touaregin myötä esiteltiin taas uutta valoteknologia: kesällä ensiesitellyn Touaregin ajovalot ovat nyt meillä Suomessa vakiona led-matriisivalot. Niissä 256 lediä ohjataan yksittäin ajotilanteen mukaan mahdollisimman hyvän valaistuksen saamiseksi, ilman että muut tienkäyttäjät häiriintyvät.

Valojen ja tuulilasin puhtaus tärkeää

Valojen puhtaus on turvallisuuden kannalta erittäin tärkeää ja siksi ajovalonpesimet ovat vakiona niissä K-Auton maahantuomissa Volkswagen-malleissa, joihin ne ovat tehtaalta saatavissa. Ajovalonpesimet löytyvätkin kaikista malleista lukuun ottamatta Up!-, Beetle-, Polo- ja T-Roc -malleja.

”Vaikka ajovalonpesimet jo usein autosta löytyvät, kannattaa valot aina pestä huoltoasemalla tankkauskäynnin yhteydessä. Myös tuulilasin puhtaudella on suuri merkitys häikäistymiseen ja sitä kautta turvallisuuteen, joten myös tuulilasin sisäpuoli kannattaa puhdistaa huolellisesti”, Nieminen muistuttaa.

Lue seuraavaksi