Uutiset

Autot

Lectican tarina jatkuu – Hakalan Verhoomo juhlii 70-vuotista taivaltaan

Hakalan Verhoomo Oy:n tarina alkoi vuonna 1952, kun nykyisen toimitusjohtajan isä Aarne Hakala aloitti yritystoiminnan huonekaluverhoilun parissa. Pian toiminta laajeni myös ajoneuvoverhoiluun.1970-luvun lopulla Antti Hakala lähti mukaan isänsä yritykseen ja vuonna 1985 hän siirtyi isänsä tilalle toimitusjohtajaksi. Vuonna 2000 yritys jätti huonekaluverhoilun kokonaan taakseen ja uuden Lectica-brändin myötä se keskittyi ainoastaan ajoneuvoverhoiluun. Tämä on ollut yritystoiminnan kannalta erinomainen ratkaisu ja töitä on riittänyt.

Hyvä maine alkoi levitä pian ja Fordeihin erikoistuneena yritys sai hyvin jalansijaa Ford -hyötyajoneuvojen varustelussa. Jotkut asiakkaat jopa yhdistivät Lectican Fordiin niin vahvasti, että olettivat kyseessä olevan Fordin oman mallin. Lectica on edelleen Pirkanmaalla vahvassa asemassa, mutta nykyään asiakkaita on ympäri Suomea.

Nykyään Lectica-brändillä muun muassa esteettömiä takseja ja jatko-ohjaamoita varustelevan yrityksen vahvuutena on ollut perheyrityksen vahvasti vaalima kotimaisuus, joka on pandemian myötä noussut entistä kovempaan arvostukseen. Toimitusjohtaja Hakala kertoo, että yritys on ainoa korinrakentaja Suomessa, jolla on Avainlippu-merkki. Myös autoissa käytetyt istuimet ovat täysin oman suunnittelun tulosta ja kotimaista tuotantoa.

Auton istuimia ja kokonaisia varustelutöitäkin valmistetaan nykyään runsaasti myös edullisemman tuotannon maissa ja se kiristää kilpailua. ”Olemme pärjänneet laadulla, toimitusvarmuudella ja takuuasioiden sujuvalla hoidolla, näitä asiakkaamme arvostavat”, toteaa Hakala. Lectican asiakkaita ovat niin yhden yrittäjän yritykset, suurkonsernit, autovuokraamot kuin yksityishenkilötkin. Taksiyrittäjät ovat yksi isoimmista asiakasryhmistä. Taksivarustelut vähenivät koronatilanteen vuoksi kesällä 2020, kun taas retkeilyautovarustelut lisääntyivät lähes samassa suhteessa. Verhoomon tulevaisuudennäkymät ovat tämänhetkisistä puolijohdepulasta ja koronasta huolimatta valoisat, sillä myyntikanta on nyt lähes 30% parempi kuin koronaa edeltävänä aikana.

Pandemian tuomat haasteet liittyvät myös materiaalien saatavuuteen ja jatkuvasti nouseviin hintoihin. ”Viime viikolla selvisi, että jopa teipistä on pulaa. Meillä ei taida olla yhtään ostojen osa-aluetta, jossa hinnat eivät olisi viime vuoden aikana nousseet vähintään kerran. Vielä yksikään työ ei ole viivästynyt raaka-ainepulan takia, ja ennakoinnilla toimitusvarmuus pyritään myös säilyttämään. Kiitos yrityksen pitkästä iästä kuuluu asiakkaille, jotka ovat luottaneet tuotteeseemme niin hyvinä kuin huonoina aikoina”, korostaa Hakala.

Verhoomolla on oma halli Tampereen Lahdesjärvellä, jossa on yli 1000 neliömetriä  toimitilaa, ja vuodessa varustellaan noin 100 autoa. Perheyrityksellä on ollut rohkeutta kulkea omaa polkuaan arvopohjaansa luottaen ja sillä on turvattu jatkuvuus sekä kannattavuus jo 70 vuotta.

Työntekijöitä yrityksellä on seitsemän ja pandemian aiheuttamista haasteista huolimatta uusia osaajia etsitään jatkuvasti. Hakalan sanoin ”tärkeintä on asenne ja kiinnostus käsillä tekemiseen, tälle alalle ei koulunpenkiltä valmiita osaajia tule. Ilman näitä meidän ihmisiä ei olisi myöskään Lecticaa. Heillä pitää olla mahdollisuus vaikuttaa omaan työntekoonsa ja käyttää luovuuttaan.” Työyhteisön hyvinvoinnista huolehtiminen on kuulunut yrityksen periaatteisiin kautta historian ja ilmapiiri on harvinaisen demokraattinen.

Toimitusjohtaja Antti Hakala on tyytyväinen elämäntyöhönsä isänsä perustamassa yrityksessä. ”Aina ei ole ollut helppoa, mutta tähän asti kaikesta on selvitty kuivin jaloin.” Myös toimitusjohtajalla on juhlavuosi, sillä hänkin täyttää 70 vuotta – noin 9 kuukautta yrityksen juhlapäivän jälkeen. ”Taisi olla meidän ukolla kauaskantoiset suunnitelmat” Hakala naurahtaa.


Lue seuraavaksi