Uutiset

Autot

Lähes 800 000 hyvin sujunutta kilometriä Isuzu D-Maxilla

Isuzu D-Max

Kun autosta pidetään hyvää huolta ja sillä ajetaan paljon, voi käydä niin kuin seinäjokelaiselle Erkki Niemistölle: Huoltokirja täyttyi merkinnöistä, ja oli tiedusteltava maahantuojalta uutta, johon tulevat merkinnät voisi tehdä.

Autoista ja liikenteestä keskusteltaessa jossain vaiheessa tavallisesti pohditaan kertyvien kilometrien määrää ja sitä, onko se paljon vai vähän. Hakeyhdistelmään kertyvää vuotuista 350 000 kilometriä ei voi poikkeukselliseksi luokitella, vaikka melko korkea suorite onkin. Kaikki on kuitenkin suhteellista, joten henkilöautoon vuodessa kertyvää 50 000 kilometrin määrää pidetään yleisesti sangen korkeana.

Kova ajosuorite pick-upilla

Seinäjokelaisella Asfalttikallio Oy:n työmaapäälliköllä, Erkki Niemistöllä on Isuzu D-Max pick-up, joka on otettu liikenteeseen helmikuun lopussa 2015, joitakin päiviä ensirekisteröinnin jälkeen.

”Halusin ottaa auton käyttöön syntymäpäivänäni”, Niemistö kertoo. ”Auto oli alkujaan työnantajani omistuksessa, ja seurasi minua, kun työnantaja vaihtui. Nyt se on minun omistuksessani.”

Isuzu D-Max
Kilometrimäärä 2015 vuosimallin autolle on kunnioitettava, lisää tulee jatkuvasti. Kiivaimpina asfaltointisesongin viikkoina määrä saattaa karttua jopa neljällä tuhannella!

Huomion arvoiseksi Isuzun tekee se, että syyskuun alussa, lähes päivälleen kuusi ja puolivuotiaana auton mittariin on kertynyt kilometrejä melko tarkkaan 790 000! Ne kaikki ovat Niemistön itsensä ajamia. Keskimääräiseksi vuosisuoritteeksi muotoutuu reilu 121 000 km. Kunnioitettavia lukemia.

”Kahdenkymmenen tuhannen välein on käyty huollossa, ja sama asentaja on huoltanut aina. Nyt piti sitten ottaa yhteyttä maahantuojaan, kun huoltokirja tuli täyteen”, Niemistö naurahtaa.

Vähillä korjauksilla

Kilometrimäärä huomioon ottaen varsinaisia korjauksia Isuzuun on tarvinnut tehdä hämmästyttävän vähän. Esimerkiksi vesipumppu, hiukkassuodatin ja lämmityslaitteen puhallin on vaihdettu kertaalleen. Pariin kertaan on vaihdettu tuulilasi, kytkin ja ennakoivasti laturi. Kulutusosiksi luokiteltavia jarruosia on ajan saatossa vaihdettu Niemistön mukaan ”kottikärrykuorma”, mutta alustan nivelistä vain yksi raidetangon pää on pitänyt vaihtaa, sekin vasta 700 000 km:n huollossa.

Yli neljännes kilometreistä on kertynyt raskasta perävaunua vetäen. Se käy kytkimen ja jarrujenkin päälle. Haastatteluunkin hän saapui 3,5 tonnin painoinen perävaunu Isuzuun kytkettynä.

”Vaunun kanssa peruutettaessa pitäisi aina malttaa käyttää alennusvaihdetta”, Erkki Niemistö sanoo. ”Kulutus on ilman perävaunua noin 8 litraa sadalla kilometrillä, perävaunun kanssa 10–13 litraa, kuormasta riippuen.”

Pohjalaismaakuntien tiet tuttuja

Erkki Niemistö toimii viiden pihapäällystyksiä tekevän ryhmän esimiehenä. Työkohteet ovat Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa, noin 120 kilometrin säteellä Seinäjoelta. Kesällä päivät ovat pitkiä ja Isuzuun kertyy kilometrejä joskus jopa tuhat päivässä, tyypillisesti noin 500. Talvella on vastaavasti rauhallisempaa. Tulevat siinä maakuntien tiet tutuiksi.

Erkki Niemistö ja Isuzu D-Max
Erkki Niemistön on tyytyväinen Isuzuun, sillä se on osoittautunut ennakko-odotuksia paremmaksi työkaluksi. Ensimmäiset 790 000 km ovat sujuneet säännöllisten huoltojen ja huolellisen käytön ansiosta ongelmattomasti.

Niemistön mukaan auto on osoittautunut paljon odotuksia paremmaksi, ja hyvät ajo-ominaisuudet saavat erityismaininnan.

Ei ainut ajoneuvo

Kun arkiautoon kertyy melkoisia kilometrimääriä vuosittain, voisi luulla, ettei useampaa ajopeliä tarvitsekaan. Niemistöllä on kuitenkin omistuksessaan noin 90 museoikäistä ajoneuvoa mopoista henkilöautojen kautta traktoreihin ja kuorma-autoihin. Lisäksi kokoelmiin kuuluu runsaasti vanhaa huoltoasemiin liittyvää esineistöä.

”Kesäautona on avoauto, jolla ajelen vähän, muilla satunnaisesti, mutta Isuzulla muuten”, 47-vuotisen uran asfaltointitöissä tehnyt Erkki Niemistö kertoo, ennen kuin lähtee jälleen tien päälle Isuzullaan.Lue seuraavaksi