Uutiset

Autot

Täysin uusi Isuzu D-Max

Isuzu D-Max

Isuzu on 80 vuoden aikana tuottanut jo yli 27 miljoonaa dieselmoottoria ja yritys on keskittynyt puhtaasti hyötyajoneuvoluokan ajoneuvokalustoon. Tämä näkyy yrityksen suunnittelufilosofiassa, jossa on aina panostettu lujuuteen ja luotettavuuteen rankimmissakin työtehtävissä. Nyt Isuzu tuo markkinoille kymmenennen sukupolven D-Max-avolavan, jossa jämeryys yhdistyy saumattomasti suorituskykyyn, ajomukavuuteen sekä huippuluokan turvallisuuteen.

Uutta Isuzu D-Maxia saatiin odotella maailmantilanteesta johtuen hieman arvioitua kauemmin, mutta samalla Isuzu pystyi varmistumaan kaikkien tavoitteidensa toteutumisesta. Uusi D-Max on todellakin uuden sukupolven edustaja, eikä vain kosmeettisten muutosten facelift-versio. Runko ja kori ovat aikaisempaakin vahvempia, muotoilu alentaa ilmanvastustusta ja näin myös polttoaineen kulutusta. Myös akseliväli on kasvanut ja lisäpituus on hyödynnetty lavamitoissa, ohjaamon tiloissa ja ovien suuremmassa koossa. Ohjaamo on muutenkin uusittu edistykselliseksi kaikin puolin ja varustelua on laajennettu turvallisuuden, mukavuuden ja etenemiskyvyn kannalta. Paketin kruunaavat tehokkaampi moottori, joka on kuitenkin edeltäjäänsä taloudellisempi, sekä houkuttelevaksi saatu hinnoittelu.

Rungosta lähdetään

Lavan pituus on Space Cabissa 1805 millimetriä ja leveyttä löytyy 1530 millimetriä. Takaluukku aukeaa koko leveydeltä ja jämerät kiinnityspisteet takaavat turvalliset kuljetukset. Myös kantavuus on kohdallaan, sillä sitä on yli 1000 kiloa.

Pick up -luokan ajoneuvot ovat suurelta osin rankassa työkäytössä, ja D-Maxin uusiutumisessa on suuri painotus ollut kestävyyden kasvattamisessa entisestään. Rungon lujuus on luonnollisesti hyvin merkittävä seikka ja uuden D-Maxin rungon pitkittäispalkit ovat aikaisempaa leveämpiä ja niitä on myös vahvistettu sisäpuolelta. Kun vielä erillisrunkoon on lisätty poikittaispalkki, on tuloksena viidenneksen parantunut rungon vääntöjäykkyys sekä neljänneksen kasvanut pitkittäisjäykkyys.

Sama linjaus näkyy myös korissa, johon on lisätty suurlujuusterästä A- ja B-pilareihin, kattoon ja helmoihin. Uusilla kiinnityspisteillä on puolestaan melua sekä värinöitä vähentävä vaikutus, ja pitkän ajan kestävyyttä on kehitetty parannetulla ruosteensuojauksella. Kori on saatavana joko kaksipaikkaisena Space Cab- tai viiden henkilön Double Cab -versiona ja eri varustelutasoja on kumpaankin versioon kolme eri vaihtoehtoa.

Tehoa ja taloudellisuutta

Uudistettu 1,9 litran diesel tarjoaa tehoa ja vääntöä taloudellisuudesta tinkimättä. Hevosvoimia on 163 kappaletta ja vääntöä 360 Nm keskikulutuksen ollessa 8,4 l/100 km ja päästötaso 218 g/km.

Moottoripuolella D-Max nojautuu toimiviksi todettuihin periaatteisiin ja voiman tarjoaa uudistettu 1,9 litran turbodieselmoottori 163 hevosvoiman teholla sekä 360 newtonmetrin väännöllä. Moottorissa on esimerkiksi vesijäähdytetty välijäähdytin, optimoitu palotila, elektronisesti ohjattu ahdin ja kasvatettu ruiskutuspaine. Polttoainetaloudellisuutta on kehitetty alhaisen vierintävastuksen renkailla sekä nopeuden mukaan säätyvällä sähköisellä ohjaustehostimella ja keskikulutus on parhaimmillaan 8,4 l/100 km.

Uuden D-maxin päästöluokka on Euro6d ja päästölukemat ovat 218-241 g/km tasolla. Isuzussa käytetään AdBlue-tekniikkaa ja 14 litran säiliö on täytettävissä saman luukun takaa kuin polttoaine. D-Max on saatavilla joko kuusivaihteisena manuaalina tai kuusivaihteisena automaattina, jossa huomiota on kehitetty aikaisempaa nopeampaan vaihteenvaihtoon. Tämä parantaa ajomukavuutta ja tuo samalla polttoainekulutukseen säästöjä. Huomattavaa on, että monista kilpailijoista poiketen automaatin saa myös pitkään Double Cab -versioon.

Tyylikäs ulkoa ja miellyttävä sisältä

Space Cab -versiossa kaapparimallinen takaovi mahdollistaa sisätilan tehokkaan hyödyntämisen. Istuinosassa on myös kaksi luukullista säilytystilaa, jonne arvotavaran saa katseilta piiloon.

Uusi D-Max erottuu edeltäjästään ulkoisesti dynaamisuudellaan, joka ulkonäön lisäksi tuo kulutussäästöjä pienemmän ilmanvastuksen ansiosta. Uudet kevytmetallivanteet, integroitu takapuskuri sekä muotoillut astinlaudat miellyttävät katsojan silmää, ja led-valot edessä ja takana ovat sekä tyylikkäät että tehokkaat.  Värivaihtoehtoja on tarjolla kahdeksan erilaista ja jokaiseen makuun löytyy varmasti sopiva versio.

Uuden Isuzu D-Maxin ohjaamo on erittäin nykyaikainen ja hallintalaitteet ovat monitoimiohjauspyörästöä sekä kosketusnäyttöä myöten helppokäyttöisiä.

Sisätilojen suunnittelussa on pääpaino ollut sekä mukavuudessa että työskentelyn mahdollistamisessa. Oviaukot ovat suuret, uudet istuimet ovat aikaisempaa tukevammat sekä monipuolisesti säädettävissä, ja myös ohjauspyörä on säädettävissä sekä korkeus- että pituussuuntaan. Mittariston 4,2 tuuman värinäyttö ja keskikonsolin iso kosketusnäyttö pitävät kuljettajan ajan tasalla ja mahdollistavat helpot säädöt. Audiopuoli edustaa alan huipputasoa ja luonnollisesti myös liitettävyysominaisuudet vastaavat nykyajan vaatimuksiin. Säilytystilaa on mukavasti niin eväille kuin dokumenteille ja kaikessa on huomioitu kestävistä materiaaleista lähtien jokapäiväisten rankkojen työtehtävien vaatimukset.

Turvallisuus ennen kaikkea

Vetotapavalinta sekä esimerkiksi takatasauspyörästön ja alamäkihidastimen hallinta sujuu selkeästi keskikonsolista.

Erityisen huomionarvoista uudessa D-Maxissa on voimakas panostus turvallisuuteen. Tämä näkyy niin korin suunnittelussa, valojen määrässä ja laadussa kuin lukuisissa turvallisuusjärjestelmissä. Pysäköintitutkat, sadetunnistin, törmäysvaroitin, törmäyksenestoavustin, mukautuva vakionopeudensäädin, liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä, kaistavaroitin, kaistallapitoavustin, kuolleenkulman varoitusjärjestelmä, risteävän liikenteen varoitusjärjestelmä sekä kääntymisavustin kertovat hyötyajoneuvoluokassa erittäin korkeatasoisesta varustuksesta.

Vakuuttava koeajo

Saimme koeajoon D-Maxin kaksipaikkaisen Space Cabin, jossa kattavan vakiovarustelun lisäksi oli erikoisväri sekä vetokoukku. Ohjaamo vastaa koviinkin vaatimuksiin ja istuimen mukavuus sekä säädettävyys takaavat hyvän ajoasennon löytämisen. Hallintalaitteet ovat loogiset ja iso kosketusnäyttö on monipuolisuudestaan huolimatta helppokäyttöinen. Nopean/hitaan nelivedon valinta on siirretty kojelautaan ja vaihto esimerkiksi takavedosta nopeaan nelivetoon sujuu 0,6 sekunnissa. Kuljettajilta saatu palaute on huomioitu muutenkin, ja esimerkiksi takatasauspyörästön ja alamäkihidastimen säädöt on sijoitettu keskikonsoliin.

Vahva pohjan suojaus, 80 sentin kahluusyvyys, yli 30 asteen lähestymiskulma sekä 24 asteen jättökulma yhdistettynä moottorin ja vetotavan hyviin etenemisominaisuuksiin takaavat perille pääsyn vaikeisiinkin kohteisiin.

Näkyvyys on ohjaamosta hyvää joka suuntaan ja peruutuskamera antaa tarkan kuvan taaksepäin liikuttaessa. Liikkeelle lähdettäessä huomio kiinnittyy manuaalimallin vaihteiston pehmeyteen, sillä pykälät vaihtuvat sulavasti ja vaihdevälit ovat loogiset. Kiihtyvyys on myös riittävä ja jalkoihin ei Isuzulla jäädä edes täydellä kuormalla. Kääntöympyrä D-Maxilla on 12,5 metriä, mikä auttaa etenkin kaupungin ahtaissa olosuhteissa, joten sillä uskaltaa kyllä vaikka parkkihalleihin tai ostoskeskusten pihamaille arempikin kuljettaja. Maatiellä alustan jämeryys sekä hyvä äänenvaimennus nousevat arvoonsa ja matka moottoritiellä sujuu miellyttävän vaivattomasti.

Maastossa Isuzu on kuin kotonaan ja kehitetyt maavara, tulo- ja jättökulmat takaavat etenemisen sujumisen. Kahluusyvyys on 80 senttimetriä ja pohjan suojaus kattaa myös jäähdyttimen ja välijäähdyttimen. Lavalla kulkee jämerien kiinnityspisteiden ansiosta vaikka suuri polttoainesäiliö ja täysi 3500 kilon vetokyky mahdollistaa isonkin perävaunun vetämisen perille saakka. Kaiken kaikkiaan uusi Isuzu D-Max tuo mukavan haasteen kilpailtuun pick up -luokkaan. Mallin hankintahinnat alkavat alle 35 000 eurosta, ja kun päälle lyödään vielä viiden vuoden/100 000 kilometrin takuu, on kyseessä todella koeajon arvoinen avolava kovaan käyttöön.

Lue seuraavaksi