Uutiset

Autot

Kuivauksen ammattilaiset luottavat VW Transporteriin

Yrityksen pääkallopaikka sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella Espoon Nihtisillassa, jossa noin 500:n neliön tiloista johdetaan koko pääkaupunkiseudulla tapahtuvaa vesivahinkojen kartoitusta ja –kuivausta. Toimialueen luonnolliseksi rajaksi on toimitusjohtaja Jarmo Lehtisen mukaan muotoutunut Hanko-Hyvinkää-Porvoo tien eteläpuoleinen alue. Espoon lisäksi yrityksellä on toimipiste ja varastotilaa noin 100 neliön verran Lohjan Muijalassa. Vuosittainen työtehtävien määrä huitelee noin 2800:ssa toimeksiannossa pääkaupunkiseudulla, kertoo Lehtinen.

Yrityksen toiminnan perusajatuksena on palvella asiakasta mahdollisimman nopeasti, joustavasti ja täsmällisesti kaikissa vahinkotapauksissa kiteyttää Lehtinen. Samalla pyritään luonnollisesti minimoimaan vahingoista aiheutuvia kustannuksia, niin asiakkaan kuin vakuutusyhtiönkin näkökulmista. Hätätilassa palvelumme toimii ympäri vuorokauden päivystävän henkilön toimesta, jolloin pääsemme paikalle myös normaalin työajan ulkopuolella nopeasti muistuttaa Lehtinen.

Yritys on vahvasti kuljetuskalustoon tukeutuva, jonka vuoksi työjuhtana pitää olla varmatoiminen hyvän huoltoverkoston omaava automerkki. Automerkin luotettavuuden, yhtä kuin pitkäaikaisen yhteistyön tuloksena auton merkiksi on muotoutunut Volkswagen Transporter.

Vuonna 1999 hankittiin yritykseen ensimmäinen Volkkari, joka oli mallin neljännen sukupolven 1,9 TDI-moottorilla varustettu työjuhta. Auton, sekä sitä seuranneiden muiden T4 mallin kokemusten perusteella Transporter katsottiin sen verran hyväksi työkaluksi, että yhteistyötä päätettiin jatkaa. UudistuneenT5-mallisarjan myötä saatiin autosta Jarmo Lehtisen mukaan, juuri niin luotettava työkalu kun oli toivottukin.

 

Volkswagen Transporter

Transporterin viides sukupolvi muuttui aikanaan maltillisesti. Moottorivalikoimaan tulivat vuoden 2003 malliuudistuksen myötä taloudelliset pumppusuutindieselit ja voimaa uhkuvat bensiinimoottorit. Malliston tehokkain 235-hevosvoimainen V6-voimanpesä jätti jälkeensä jo useimmat sen ajan henkilöautot.

Viidennen sukupolven Transporterissa tyhjän ja täyden pakettiauton käyttäytymisero ratkaistiin hienostuneella erillisjousituksella. Näin jokainen pyörä reagoi tarkasti alustan muutoksiin, jolloin ajotuntuma pysyi miellyttävänä riippumatta kuorman painosta.

Ensimmäisissä Transporterin sukupolvissa ergonomia tarkoitti selkeää mittaristoa ja hyvää näkyvyyttä ulos. Vaatimustaso kasvoi aikojen saatossa ja ergonomian käsite muuttui varsin kattavaksi. Hyvät säädettävät penkit ja runsaat säilytystilat olivat jo itsestään selviä ominaisuuksia, mutta kojelautaan sijoitettu joystick-tyyppinen vaihteenvalitsin tuli uutuutena vuonna 2003 uudistuneeseen malliin. Ohjaamon läpikulku helpottui, eikä vaihdekeppiä tarvinnut enää kurotella.

Etenkin amerikkalaisten suuresti arvostamia mukinpidikkeitä oli jo useampia kappaleita.

Auton aktiivista turvallisuutta lisättiin monenlaisilla sähköisillä ratkaisuilla. Lukkiutumattomat jarrut olivat arkipäivää. ESP-ajonhallintajärjestelmä ja hätäjarrutehostin tuotiin T5 tuotanto-malleihin ensimmäisten pakettiautojen joukossa.

 

Työjuhta

Edellä mainituista kehitystyöstä johtuen, WD Kuivaus päätti valita Transportterin työkalukseen ja yhteistoiminta sai nykyiset mittasuhteet. Yrityksen laivasto koostuu tällä hetkellä 12:sta hopean-harmaasta pakettiautosta. Autot ovat pääosin nykyaikaisia 2,5 TDi 131 hevosvoimaisia 5-sylinterisiä etupyörävetoisia manuaalivaihteistolla varustettuja. Muutama automaatti ja 4-veto on myös hankittu kalustoon. Jokainen auto tulee tehtaalta samanvärisenä ja saman lisävarustepaketin omaavana. Ulkoapäin autot erottaa tavallisista Transporttereista puskurien ja peilien värityksen johdosta. Autot ovat kauttaaltaan maalattu hopeanharmaiksi, joka Lehtisen mukaan on valittu ensisijassa käytännöllisyyden ja toiseksi näyttävyyden takia. Autoihin asennetaan jo tehtaalla vesikiertoinen tavaratilan lämmitin ja Suomessa autoihin asennetaan Webastot ajastimella, sekä lisä akku virran saannin varmistamiseksi.

 

Loppusilauksen VW Transporter saa Verhoomo Sorsan kautta jolloin auton työtilaan asennetaan WD Kuivauksen tarvitsemat kaapistot ja hyllyt. . Kyseiset lisälaitteet ja työt maksavat asiakkaalle noin 4000 euroa kertoo VW Centerin Vantaan myyntipisteestä Jouko Kujala.

Kyseisenlaisia autoja on yrityksen käytössä ehtinyt olla jo kolmisenkymmentä, koska valtaosa autoista on kolmen vuoden liesing-sopimuksella hankittuja, kertoo Lehtinen. Sopimuksen aikana autoihin kertyy keskimäärin 90 000 kilometriä, muistelee Lehtinen. Liesing-sopimuksen päätyttyä, kalusto puretaan auton tavaratilasta ja siirretään uuteen työkaluun. Tällä periaatteella pääomaa ei sitoudu liikaa ajoneuvokalustoon ja alla on aina yrityksen hengen mukaisesti tyylikkäät ja ajanmukaiset työvälineet arvioi Lehtinen. Nykyisestä 12:sta autosta, kahdeksan on liesing-sopimuksen alaista ja neljä omaa pakettiautoa kertoo Lehtinen lopuksi.

Lue seuraavaksi