Uutiset

Autot

KGM Torres EVX: Kattavasti varusteltu sähköauto kohtuuhintaan

KGM kuulostaa jälleen yhdeltä uudelta itäiseltä sähköautomerkiltä, mutta mikään tulokas ei KGM missään nimessä ole. Kyseessä on nimittäin jo 1950-luvulta lähtien autoja valmistaneen, Suomenkin markkinoilta tutun SsangYong-merkin uusi tuleminen pari vuotta sitten tapahtuneen omistajanvaihdon kautta. Suomeen KGM saapuu puhtaalla sähköautomallistolla, jossa merkin vahvuutena ovat erityisesti varustelun korkea taso sekä pitkät takuuajat.

Uutuusmallin kirjaimet EVX tulevat sanoista Electric Vehicle eXtreme, mikä kertoo mallin ennakkoluulottomasta asenteesta, joka näkyy niin ulkonäössä kuin ominaisuuksissa. Tyylikkäästi muotoiltu EVX on yli 4,7 metriä pitkä, 1,89 metriä leveä ja yli 1,7 metriä korkea. Maavaraa on 17 senttimetriä, ja niin tulo- ja jättökulmat ovat lähes maasturiluokkaa. Monikäyttöisyyttä lisää parhaimmillaan yli 800 litran tavaratila ja takapenkit käännettynä kyytiin saa yli kahden metrin mittaista materiaalia. EVX soveltuu myös mainiosti vetojuhdaksi, ja jarrullisen perävaunun massa voi olla 1 500 kiloa.

EVX:ssä myös kuljettajan ja matkustajien viihtyvyyteen on kiinnitetty huomiota. Ohjaamo on selkeä ja tyylikäs, ja perinteisen mittariston tilalla on 12,3-tuumainen digitaalinen, ajotilan mukaan muuttuva mittaristo. Samankokoinen tietoviihdejärjestelmän kosketusnäyttö on puolestaan tarkoin räätälöitävissä omien mieltymysten mukaiseksi. Etuistuimet ovat sähkösäätöiset ja niissä on lämmityksen lisäksi myös viilennys. Istuinlämmitys löytyy myös takapenkin reunapaikoilta.

Akkuteknologiansa EVX on saanut BYD:ltä ja auton litiumrautafosfaattiakut (LFP) ovat turvallisuutensa lisäksi erittäin pitkäikäisiä. Huomioitavaa on myös ovat Blade-akun hyvä energiatiheys ja toiminta myös kylmemmillä ilmoilla. Akkutakuu onkin peräti kymmenen vuotta tai miljoona kilometriä.

Ajoakun energiasisältö on 73,4 kilowattituntia, jolla toimintamatka (WLTP) on 462 kilometriä. Pikalatausteho on 145 kilowattia, jolla energiamäärän saa kymmenestä prosentista 80 prosenttiin noin puolessa tunnissa. Kolmivaihevirralla voi ladata 11 kilowatin teholla, jolloin ajoakun saa tyhjästä täyteen yhdeksässä tunnissa. Merkittävä ominaisuus on myös virran ulosotto, josta saa käyttövirtaa 3,5 kilowatin teholla.

Sähkömoottorin teho on 152 kilowattia (207 hv) ja suurin vääntömomentti on 339 newtonmetriä. Tehon ansiosta Torres EVX kiihtyy paikaltaan sadan kilometrin nopeuteen 8,1 sekunnissa ja huippunopeus on aivan riittävä 175 km/h.

EVX tulee Suomen markkinoille Quartz- ja Sapphire varustetasoilla, joista edullisempaakaan ei voi kutsua perusmalliksi. Lakisääteisten järjestelmien lisäksi Torres EVX:ssä ovat muun muassa edessä olevan auton liikkeellelähtöhuomautus ja turvavälihuomautus.

KGM Torres EVX on kotonaan myös Suomen talvessa, sillä lämmitettävien etu- ja takaistuinten lisäksi siinä on ohjauspyörän lämmitys sekä energiaa säästävä ilmalämpöpumppu. Kuljettajaa auttavat jo 41 390 euron hintaisessa Quartz-varusteisessa Torres EVX:ssä niin kaukovaloavustin kuin navigointi. Auton käyttöä helpottaa älyavain ja mukavuutta lisää kaksialueinen automaatti-ilmastointi.

Kahden tuhannen euron lisähinnalla noustaan Sapphire-tasolle, jossa saa paljon ylellisyyttä. Paremman varustetason tunnistaa ulkoisesti kaksivärisyydestä, minkä ohella takalasit ovat tummennetut. Varusteluun lisätään puolestaan esimerkiksi puhelimen langaton lataus.

Lue seuraavaksi