Uutiset

Autot

Jarruttomien kevyiden perävaunujen kokonaismassa voi olla 825 kg

Jarruttomilla, kevyillä perävaunuilla massa voi kuormattuna olla 825 kg, jos tieto suuremman kuormauksen käyttömahdollisuudesta on merkitty perävaunun rekisteritietoihin ja jos kuormasta 75 kg kohdistuu vetopäälle. Akselille voi siis edelleenkin kohdistua enintään 750 kg massa. Massalla tarkoitetaan siis perävaunun ja kuorman yhteispainoa.

”Suurimmalta teknisesti sallitulta kokonaismassaltaan 825 kg O1-luokan perävaunut ja niiden käyttöön liittyvät säännökset ovat herättäneet paljon kysymyksiä. Nyrkkisääntönä on, että jos edellä mainittu tieto suuremman kuormauksen käyttömahdollisuudesta löytyy jarruttoman, kevyen perävaunun rekisteritiedoista, voidaan autolla, jonka rekisteritietoihin on merkitty 750 kg perävaunumassa, hinata myös 825 kg kokonaispainoista kärryä”, kertoo Trafin ylitarkastaja Henri Takkinen.

”Tällöin perävaunun akselille tulee kohdistua enintään 750 kg massa ja hinaavan ajoneuvon kannettavaksi voi tulla 75 kg vetopään kautta”, jatkaa Takkinen.

Suurin jarruton perävaunumassa (O.2)

Perävaunun suurin teknisesti sallittu kokonaismassa (F.1)

Perävaunun kytkentäkohdan suurin sallittu kuormitus (Kytkentämitat ja -massat)

Perävaunua vetävän ajoneuvon tiedoissa tätä suurempaa kokonaismassaa ei ole suoraan nähtävissä, vaan tietoihin on merkitty ainoastaan perävaunun pyörien kautta tien pintaan kohdistuva massa.

Perävaunua hinattaessa ajokorttivaatimukset perustuvat kuitenkin suurimpiin teknisesti sallittuihin kokonaismassoihin eli siihen massaan, joka on merkitty perävaunun rekisteritietoihin.

Oman auton ja perävaunun rekisteritiedot voi tarkistaa kirjautumalla Oma asiointi -palveluun. Tiedot näkyvät myös rekisteröintitodistuksilla

Lue seuraavaksi