Uutiset

Autot

Iveco Daily -matkailuauto – vähän isompaan retkeilyyn

Jos jollekin asialle ei näy loppua, niin se on Suomen väliaikainen autoverotus. Tänä päivänä se on saavuttanut jo yli 60 vuoden iän. Eläkkeelle se ei taida kuitenkaan koskaan päästä. Suomen autoileva kansa tai paremminkin autoalalla toimivat ovat koettaneet kautta aikain löytää konsteja tämän lisäkulun poistamiseksi, tai ainakin pienentämiseksi. Traficomin ajoneuvojen perusluokissa on matkailuauto, johon sovelletaan vapautta autoverosta. Iveco Finland on nyt toteuttanut jättimäisen Iveco Dailyn siten, että se täyttää nämä matkailuauton kriteerit verottajan suuntaan.

Otetaan iso Daily, viedään se Verhoomo Sorsalle, ja kas, meillä on matkailuautolle asetetut vaatimukset täyttävä, pakettiauton vaatteissa oleva ajoneuvo. Varsinaisia matkailuautoja valmistetaan toki maailmalla kiihtyvään tahtiin, mutta sellainen syntyy myös ”vakiopakettiautosta”, kun varustelu täyttää Traficomin määräykset.

Ivecon isoa Dailyä saa nyt myös matkailuautoksi varusteltuna ja rekisteröitynä, jolloin ajoneuvosta ei tarvitse maksaa autoveroa. Suuresta sivupinnastaan huolimatta auto on varsin tunnoton sivutuulelle, kiitos sivutuuliavustimen. Suuri peränylitys on syytä pitää mielessä pikkuteillä.

Tässä karkea lista vaatimuksista: oltava istuimia ja pöytä, jotka voidaan poistaa; makuupaikkoja (jotka voidaan muuntaa myös istuimista); keittomahdollisuus; säilytystiloja; yli 2 500 kilogramman omamassa; majoitustilan seisomakorkeuden on oltava 1,85 metriä 1,3×0,4 metrin alueella; kylmäsäilytystila sekä majoitustilan lämmitin.

Tällä reseptillä syntyy tavallisesta Dailystä autoverosta vapaa matkailuauto. Näistä pakettiautoista jalostetuista matkailuautoista käytetään arkikielessä nimitystä retkeilyauto. Niitä saa tietenkin tehdasvalmisteisenakin, mutta Suomessa retkeilyautoja rakennetaan pakettiautoista ”autovero mielessä”.

Matkailuautoksi rekisteröinnin ja autoverosta vapautumisen edellytykset näkyvät pääosin kuvassa. Jääkaappi on kuljettajan selän takana. Yläpuolella mikroaaltouuni. Keskellä lattiaa on vähintään säännösten mittainen alue, jossa seisomakorkeutta on 1,85 metriä. Makuualusta on tässä laskostettuna vasemmalle väliseinään. Säilytystiloja on turha mainita erikseen, niitä on paljon.

Retkeilyauto ja pakettiauto samoissa kuorissa

Kun Iveco Dailyn lähes suurimmasta koriversiosta (16 m³) toteutetaan matkailuauto, onkin tuloksena retkeilyauto, jossa majoitustilan lisäksi on takana vielä isonkin pakettiauton verran tilaa. Pitkä- ja korkeamallinen Daily on todella suuri ajoneuvo.

Väliseinä jakaa auton kahteen osaan. Edessä on ohjaamon ja asumistilan muodostava yhtenäinen tila ja takana vanerein vuorailtu kuormatila. Läpilastausmahdollisuuden myötä sisätiloihin mahtuu mukaan jopa 5,78 metriä pitkä kanki. Takakopan pituus on 3,27 metriä ja pyöräkoteloiden väli 1,3, joten mukaan mahtuu siististi sisätiloihin vaikka moottorikelkka tai mönkijä. Takakopan valaistus on erinomainen ledien ansiosta.

Kokonaispaino on kuitenkin ”vain” 3 500 kilogrammaa, joka mahdollistaa sen kuljettamisen B-luokan ajokortilla. Ja tietenkin se rajoittaa hyötykuorman määrää. Koeajettu Daily sisälsi myös paljon varusteita, joita tarvitaan kuorma-autoksi rekisteröitäessä (mutta se onkin sitten jo toinen juttu). Mukana olivat jo muun muassa hätäjarrutustoiminto sekä rengaspaine- ja kaistavahti. Rakenteellisesti Daily on valmis rautajousineen (lehti) ja rengastuksineen myös järeämpään kuorma-autoluokkaan.
Tässä retkeilyautoksi varustellussa mallissa asumis- ja tavaratilat on erotettu kiinteällä väliseinällä. Ohjaamo ja asumistila muodostavat yhtenäisen tilan, joka myös lämpenee säännösten mukaisella lämmittimellä. Koeajoautossa oli tähän tarkoitukseen ilmaa lämmittävä Webasto, joka etelän talvihelteillä muutti tilan lähes saunaksi. Etupään tilaan on käynti etuovista sekä oikeanpuoleisesta liukusivuovesta. Käyskentely ohjaamon ja majoitustilan/matkustamon välillä on helppoa suuren ja korkean tilan sekä tasaisen lattian johdosta.

Tässä makuulavetti asettumassa nukkumisasentoon. Mukaan kuuluvat myös irralliset tukirakenteet, jotka pitävät punkan ylhäällä, irti alas käännetyistä penkeistä. Kahdelle aikuiselle on tarjolla sopivasti yötilaa.

Tilava takakoppa

Takakoppaan on käynti vain takaovien kautta. Kopan mitat ovat 3,27×1,78×1,89 (PxLxK), joten tilaa 11 kuutiometrin verran. Näin retkeilyautoksi rekisteröitynä tulevatkin helposti vastaan painorajat, kun laitteen omamassa on 2 860 kilogrammaa.

Takakoppaan mahtuu helposti mönkijä tai vaikkapa moottorikelkka niin painon kuin ulkomittojenkin puolesta. Pyöräkoteloiden väli on 1,3 metriä, joten siitä edellä mainitut selviävät. Monenlaista harrastusvälinettä mahtuu siis retkeily-Dailyn uumeniin. Siellä ne ovat suojassa kuralta ja loskalta sekä myös pitkäkyntisten katseilta.

Tavaratilan käytettävyyttä lisää vielä läpilastausmahdollisuus. Väliseinän lattianrajassa on 1,20 metriä leveä ja 280 millimetriä korkea aukko luukulla. Luukku avattuna mahtuu mukaan melkoinen nippu kakkosnelosia, joiden pituus 5,65 metriä. Aivan äärimmilleen tungettuna sopii sisuksiin 5,78 metrin mittainen porakanki tai muu vastaava. Peräkopan hyvä led-valaistus lisää viihtyisyyttä, jos vaikka tulee jotain huoltohommia eteen. Auton kokonaispituus on 7,27 metriä.

Ja sitten majoitutaan

Varsinaiset matkailuauton kriteerit sijaitsevat auton etupäässä, ja vielä tarkemmin sanottuna ohjaamon takana. Kojelauta, mittaristo ja hallintalaitteet ovat kuin mistä tahansa Dailystä. Ilme on viime syksynä esitellyn uudistuneen Dailyn mukainen (asiasta tarkemmin lehdessämme 7/2019).

Tyypillisestä pakettiautosta poiketen retki-Dailyssä on ohjaamossa erillisistuimet. Koeajetussa autossa ne olivat tyylikästä ja paksua nahkaa. Sama verhoilumateriaali oli käytössä myös matkustamon istuimissa. Auto on rekisteröity viidelle, joista jokainen matkustaa hyvin tiloin varustettuna. Kaikki istuimet ovat tukevaa ”linja-autokamaa”.
Matkailuauton vaatima makuualusta on normaalitilanteessa laskostettuna väliseinään. Takapenkit alas kaadettuna se saadaan ”makaamaan” penkkien päälle omien, irrallisten tukien varaan. Tilaa on välttävästi kahdelle aikuiselle. Ehkei tarjolla ole sitä maailman parasta punkkaa, mutta verottajan kriteerit täyttyvät, se riittää.

Vaadittava jääkaappi (12 V) on kuljettajan istuimen takana ja se on sijoitettu hieman irti lattiasta, jolloin takana olevalla penkillä istuvan jalat mahtuvat jääkaapin alle, ja matkustaminen penkillä onnistuu. Jääkaapin päällä on ruokapöytä/kirjoitustaso sekä muutama 230 voltin pistorasia ja usb-liitin nykyelektroniikan lataukseen. Takapenkkien välissä on toinenkin kiinteästi asennettu pieni pöytä. Se taittuu helposti kaasujousella ylös ja alas.

Dailyyn saa led-ajovalot lisävarusteena pienellä hinnalla. Niiden valoteho on hyvä. Vielä kun kytkee päälle katon yläreunassa olevat Lazerin lisäkaukovalot, on tuloksena arvosteluasteikon yläpäähän sijoittuva kirkkaus, joka yltää lähes äärettömiin. Valojen korkealla sijoituspaikalla on osansa asiaan. Oman nyassinsa pitkillä ajoon tuo lumisateen heijastuminen eri tavalla kuin, jos lisävalot olisivat alhaalla.

Keittohommiin

Keittomahdollisuuden kajuuttaan tuo katon rajaan, jääkaapin yläpuolelle asennettu verkkovirtakäyttöinen (230 V) mikroaaltouuni. Maasähkö autoon otetaan sisään Defan miniliittimellä vasemmasta etukulmasta. Kartanlukijan penkin alla on lisäakku jääkaappia ja muita sähkölaitteita varten. Verovapauden edellyttämää säilytystilaa on enemmän kuin paljon. Sitä on pitkin koko ohjaamon; ovissa monta kaukaloa, kojelaudan päällä kannelliset kaukalot molemmin puolin, väliseinään on tehty suuri kaukalo varustelijan logoin varustettuna ja katon rajassa on kaksikin suurta hattuhyllyä, joista ylempään mahtuisi vaikka pieni ihminen nukkumaan.

Väliseinään rakennetun kaukalon myötä mukaan on saatu tilaa myös vähän paremmille äänentoistolaitteille. Lisävahvistimella varustettu audiojärjestelmä tekee retkeilyautosta lähes bilebussin, Soundit ovat todella vahvat ja tunnelmaa lisää vielä Verhoomo Sorsan toteuttama tähtitaivas auton katossa (led-valot). Nykyajan mukaisesti lisävaloja ja muita -toimintoja ohjataan ohjelmoitavalla kosketusnäyttöpaneelilla. Tässä autossa se oli sijoitettu taustapeilin paikalle.

Kaapille kyytiä

Dailyn rattiin kiivetessä auton suuri koko hieman huolestuttaa. Pelko on kuitenkin aivan turhaa, jos vain pitää mielessä auton korkeuden, 2,66 metriä. Näin ei matalissa paikoissa pääse tapahtumaan yllätyksiä. Muilta osin ei suurista mitoista ole haittaa. Pitkä akseliväli (4,1 m) ei tuota ongelmia, ainakaan tasamaastossa. Ehkä ainut muistettava seikka on pitkä peränylitys, jolloin vetokoukun kiinnityspalkit laahaavat helposti maata kumpuilevassa maastossa. Asia on syytä huomioida pikkuteillä ajellessa.
Ohjaamoon kiipeämistä ovat helpottamassa ruostumattomasta teräksestä valmistetut astinlaudat. Auton oikealla puolella se kattaa myös liukuoven.
Konehuoneen puolella käskyä antaa kolmelitrainen ja neljäsylinterinen dieselmoottori, josta tehoa irtoaa 158 kilowattia (210 hv). Vääntöä on tarjolla nelipyttyiselle moottorille mukavat 470 newtonmetriä. Hyvä vääntö yhdessä Hi-Matic-automaattivaihteiston kanssa tekee ison kaapin ajamisesta todella helppoa.

Kookas auto plus iso moottori tarkoittaa yleensä suurta kulutusta. Koeajosession aikana päästiin noin tuhannen kilometrin matkalla 10,92 litran kulutukseen sadalla. Ajo oli pääsääntöisesti reipasta, eikä liikennevaloihinkaan jääty ihmettelemään. Mukana oli myös hieman kärrynvetoa, joten luku on näin tarkastellen kohtuullinen näille mitoille.

Ivecon automaattivaihteisto on käytettävyydeltään erinomainen. Vaihdevivun sompailu on kevyttä ja yllätyksetöntä. Ja pisteenä iin päällä on pysäköintitoiminnon kytkentä, joka tapahtuu yksinkertaisesti vivun yläosassa olevaa P-nappia painamalla. Sähköisen käsijarrun kytkin on aivan vaihdevivun läheisyydessä, joten käden hamuilu vähenee. Käsijarrun käyttöön liittyy myös asetuksia, joilla seisontajarru kytkeytyy pois päältä liikkeelle lähdettäessä automaattisesti. Vaihdevipu voisi olla lyhyempikin toimintojen suorittamiseksi, mutta nykyiselläänkin se istuu hyvin pakettiauton ajoergonomiaan.

Matkailuautoksi varustellussa Dailyssä on helppo liikkua ohjaamon ja matkustamon/majoitustilan välillä. Kojelauta hallintalaitteineen on uutta Dailyä, joka esiteltiin viime kesänä. Ohjauspyörä on tukeva ja myös käteen sopiva. Sähköisesti tehostettu ohjaus tekee suuren auton ajamisesta helppoa.

Komentosillalta nähtyä
Mittaristo on perinteinen analoginen, sopivasti digitaalisuudella höystettynä. Mittarikiekkojen välissä on pieni näyttö, johon voi valita eri infotoimintoja. Ehkä käytännöllisin niistä on suurin ja selkein numeroin näkyvä nopeusnäyttö. Samaan näyttöön tulee myös vakionopeudensäätimen asetukset. Vakionopeudensäätimen ja nopeudenrajoittimen toimintojen oppiminen vie hieman aikaa ennen kuin kaikki sujuvat kivuttomasti. Mutta kun proseduuri on hanskassa, on vakionopeudensäätimen käyttö pelkkää juhlaa. Toiminnon kruunaa vielä adaptiivinen ominaisuus, eli auton nopeus säätyy edellä ajavan nopeuteen säädetyssä rajassa. Homma toimii hienosti niin moottoritieajossa kuin ruuhkaliikenteessä aina pysähdyksiin asti, jos edellä ajava näin tekee. Moottoritien rampille poistuvan, edellä ajavan autonkin Daily hylkää lähes nopeutta pudottamatta.
Ajonaikaiset toiminnot on sijoitettu kaikki ohjauspyörään, joten siitä ei tarvitse startin jälkeen juurikaan irrottaa. Nappeja on paljon, mutta onneksi ne ovat suuria ja pimeälläkin riittävästi valaistuja. Ratti itsessään on henkilöautoluokkaa, tukeva ja tyylikäs. Alareunakin on viistetty urheiluautomaiseen tapaan.

Varsinainen kunniamaininta täytyy antaa ison Dailyn ohjaustuntumasta. Sähköisesti tehostetun ohjauksen myötä suurenkin auton käsittely on helppoa ja ennen kaikkea tarkkaa. Tarjolla on myös kevyempää ohjausvastetta tarjoava city-asento. Ero näiden kahden asetuksen välillä on hienoinen, mutta havaittava. Normaaliasetuksellakin tämän ison auton ratin pyörittely on kevyttä ahtaissakin paikoissa, joten city-asennon hyödyntäminen unohtuu helposti.

Huomionarvoista on ohjauksen luonnollinen palauttaminen kaikissa nopeuksissa. Se ei missään kohtaa oikaissut pyöriä liian nopeasti tai turhan hitaasti. Myös moottorin ja voimansiirron hallintaan on tarjolla ärhäkkäämpi asetus. Sen ero vakioon oli vaikea havaita.

Konehuoneessa käskyttää kolmelitrainen diesel. Tehoa saadaan 158 kilowattia (210 hv). Ajamisen varsinainen hauskuus tulee moottorin jatkeena olevasta Hi-Matic-automaattivaihteistosta. Käyttö on helppoa ja tehoa on tarjolla riittävästi.

Hämmästyttävän vakaa

Iso Daily tarjoaa todella tasaista menoa ihan moottoritienopeuksiin asti. Peräpeilissä on satasen lätkä, joten siltä osinkin voi pitää vauhtia. Koeajon aikana länsirannikkoa riepottelivat reippaat tuulet, joskaan sitä kaikkein kovinta myrskyä (31 m/s) ei päästy kokeilemaan Ivecon puikoissa.

Kaiken kaikkiaan auto aiheutti hämmästyttävän kokemuksen tuulisissa oloissa ajosta. Se on nimittäin täysin tunnoton tuulille. Käytössä on sivutuuliavustin, joka toimii täysin ilman kuljettajan havaintoa sen peliin puuttumisesta. Hämmästys on siksikin aiheellinen, että auto oli siitä suurimmasta päästä ja tuulipintaa oli näin tarjolla reilusti.

Tuhti varustepaketti

Koeajoauto oli siis varusteltu Verhoomo Sorsan toimesta matkailuauton rekisteröintikriteerit täyttäväksi. Edellä mainittujen lisäksi Sorsalla on tehty takakopan vaneriverhoilu eristyksineen, lisäkaukovalojen asennus ohjaamon yläreunaan ja takayläspoilerin sekä peruutuskameran asennus taakse.

Lisäksi auto sisälsi jo pitkän listan tehdasasenteisia varusteita, joita on totuttu näkemään henkilöautoissa, kuten bluetooth-liitäntä älypuhelimeen, navigaattori jne. Retkeily-Dailyssä on ainesta moneen lähtöön, oli sitten kyseessä työ- tai huvikäyttö. Ajaminen on ainakin aina huvittavan helppoa. Keittiö, sänky ja konttorikin kulkevat samalla helposti mukana. Hintalappuun tälle autoverosta vapaalle jättiläiselle kirjoitetaan 77 860 euroa, sisältäen arvonlisäveron.


Lue myös: Iveco Daily uudistui sisältä ja edestä

Lue seuraavaksi