Uutiset

Autot

Iveco Daily uudistui sisältä ja edestä

Iveco esitteli syyskuun alussa uudistuneen Iveco Dailyn. Kyseessä on Dailyn kolmannen sukupolven päivitys. Autossa on uutta vähän joka nurkassa, vaikkakin korirakenne perustuu vuonna 2014 esiteltyyn mallisarjaan. Keula on saanut hitusen kromia ilmeeseensä. Kojelauta on puolestaan kokenut enemmän näkyvää muutosta. Ajoa avustavia toimintoja on nyt paketoitu ajan hengen mukaisesti runsaasti myös Dailyyn.

Iveco Dailyn vuoden 2019 malliuudistus tuo mukanaan maltillisia muutoksia ulkonäköön. Maski on saanut uuden kuvioinnin. Led-toimiset päiväajovalot ovat nyt vakiona ja ajovalotkin saa haluttaessa ledeinä.

Iveco Daily tuli markkinoille ensi kerran vuonna 1978. Se oli aikanaan merkin ensimmäinen pakettiauto, jossa oli erillisjousitetut etupyörät. Ensimmäisen sukupolven Dailyyn sai tuolloin nelivedon ja turboahdetun moottorin, joita esiteltiin eri mallivuotisten uudistusten yhteydessä. Myös kaasukäyttö ja automaattivaihteisto nähtiin jo ykköskorisessa Dailyssa. Seuraava sukupolvi uusine korilinjoineen esiteltiin vuonna 1999, jolloin pellin alle saatiin common rail -moottoreita. Toisen sukupolven Dailyssa nähtiin myös ensimmäistä kertaa ajonvakautusjärjestelmä sekä mallisarjan loppuvuosina (2009) auton suurin kokonaismassa kasvoi seitsemään tonniin.
Kolmas sukupolvi esiteltiin 2014. Nyt esitelty vuoden 2019-mallisarja kuuluu tähän kolmannen sukupolven alaisuuteen. Korin rakenne on pitkälti sama. Ulkoisesti näkyvin muutos on keulassa. Maski on uusittu ja iso etupuskuri on jaettu kolmeen osaan. Näin vältytään koko puskurin uusimiselta, kun vain toinen kulma vaurioituu. Ulospäin tämä jako ei näy, mutta tuo varmasti helpotusta mahdollisiin korjaushommiin. Etupään päiväajovalot ovat nyt ledit ja ne on muotoiltu siten, että Dailyn tunnistaa jo kaukaa. Etuvilkut käyttävät tätä samaa led-kuviota, toki keltaisena vilkkuen. Itse ajovalotkin, niin lähi- kuin kauko-, ovat nyt led-toimiset tarjoten parantunutta valotehoa. Takapään valot ovat edelleen perinteiset hehkulankatoimiset.

Etupuskuri (musta osa) on jaettu kolmeen osaan, jolloin vaurioituneen ”kulman” voi vaihtaa ilman koko puskurin vaihtoa.

Pellinkin alla uutta

Uudistuneiden moottoreiden myötä täyttyvät nyt Euro 6-D temp (WLTP&RDE) -päästönormit. Tarjolla on kahta sylinteritilavuutta. 2,3-litraisten tehoversiot ovat 85 kW (116 hv), 100 kW (136 hv) ja 115 kW (156 hv). Vääntöä on tarjolla vastaavassa järjestyksessä 320, 350 ja 380 newtonmetriä. Moottorinohjausjärjestelmä poljinkaavioineen on uudistunut ja turboahtimen säätö tapahtuu nyt sähköisesti (eVGT-ahdin). Ahdin on kevyempi ja se tarjoaa nopeampaa vastetta.
Isomman kolmelitraisen moottorin tehoversiot ovat 118 kW (160 hv), 132 kW (180) ja malliston huippuna 154 kW (210 hv). Tehokkaimmassa versiossa on sama sähköisesti ohjattu turboahdin, joka on 2,3 litran malleissa. Muissa malleissa on perinteinen ahdin. Dailyn suurin kokonaismassa on kasvanut muutamalla sadalla kilogrammalla ollen nyt 7 200, jolloin kantavuus on 4 500 kilogrammaa. Suurille tehoille on näin siis perusteltua käyttöä. Kaikkien moottoriversioiden yhteydessä on nyt AdBlue-järjestelmä päästöjä hillitsemässä.
Hi-Matic-automaattivaihteisto on tarjolla kaikkiin moottoriversioihin. Hi-Maticin käyttö arjen ympyröissä on sen verran helppoa, että se voi hyvinkin syrjäyttää manuaalilaatikon. Ainakin lyhyen koeajon perusteella voi sanoa, että vivun kanssa hämmentäminen on helppoa ja ajossa vaihteisto toimii nöyrän napakasti polttoainetalous mielessä. Pysäköintitilan kytkeytyminen yhdellä, kevyellä napin painalluksella on erinomainen ominaisuus.

Kulutus kuriin

Polttoaineenkulutusta on saatu pienennettyä uuden laturin, start/stop-toiminnon sekä sähkökäyttöisen ohjaustehostimen avulla. Valmistaja lupaa jopa kymmenen prosentin laskua polttoaineenkulutukseen kaupunkioloissa. Huoltokuluihin on myös tulossa tervetullutta kevennystä pidentyneiden huoltovälien johdosta. Huoltovälit ovat kasvaneet molempien moottoreiden (2,3 ja 3,0 l) osalta kymmenellä tuhannella kilometrillä edellisiin malleihin verrattuna ollen nyt 2,3-litraisella 60 000 ja kolmelitraisella 50 000 kilometriä. Ajalliseksi öljynvaihtoväliksi on määritelty kaikille moottoreille 24 kuukautta. Tämä on osaltaan seurausta suurentuneesta öljypohjan tilavuudesta. Pienemmälle moottorille luvataan, että öljynvaihtojen välillä ei tarvitse lisätä öljyä.

Konehuoneessa kaikki hyvin. Huoltokohteet on merkattu keltaisella värillä ja ne ovat hyvin esillä. Uuteen Dailyyn on tarjolla kahta eri tilavuuksista dieselmoottoria, 2,3- ja 3,0-litraiset tehohaarukkaan 85–154 kilowattia (116–210 hv).

 

Kuljettajalle uudet näkymät

Kuljettajan tärkein työkalu, ohjauspyörä, on uudistunut kokonaan. Ratti on nyt edeltäjäänsä hienoisen pienempi ja alaosastaan lovettu. Aiemmin keskiön sivulla olleet kytkimet on nyt sijoitettu ratin vaakapuoliin. Kytkimiä ja näin myös toimintoja on tarjolla enemmän. Ohjauspyörän asentoon saa nyt lisävarusteena kaksi säätöä; etäisyys ja korkeus. Ratti on tukeva ja sen pyörittely on tilanteen mukaan sopivan raskasta/kevyttä sähköisen tehostimen ansiosta. Automaattivaihteiston jouhean käytön ohella sähköinen käsijarru tuo helpotusta arkeen. Käsijarrun käyttökytkin on sopivasti vaihdevivun läheisyydessä, jolloin käden ”haparoinnit” jäävät pois.
Myös mittariston ulkoasu on kokenut hienoisen muutoksen. Pienet pyöreät polttoaine- ja moottorin lämpömittarit on korvattu digitaalisilla palkkinäytöillä. Mittarikiekkojen väliin saa lisävarusteena monitoiminäytön eri toiminnoille (myös digitaalinen). Keskikonsolin kosketusnäyttö (Infotainment) on seitsemäntuumainen sisältäen muun muassa navigoinnin, liitännät kännyköihin, peruutuskameran näkymän, auton asetustoimintoja ja tietenkin audiotoiminnot dab-radioineen. Säilytystilaa ohjaamossa on entiseen malliin. Kannellisia ja avoimia lokeroita on runsaasti ja kojelaudan päältä löytyy kaksikin usb-pistorasiaa.

Ohjauspyörä on uusi ja siihen on saatavana myös etäisyys- ja korkeussäätö. Se on saanut myös lisää kytkimiä vaakapuoliin. Ratti on tukeva ja sopivan karhea pinnaltaan. Keskikonsolin näkymiä hallitsee nyt seitsemäntuumainen kosketusnäyttö (Infotainment) monine toimintoineen. Myös mittariston keskelle saa monitoiminäytön. Hi-Matic-automaattivaihteiston käyttö on mukavan helppoa. Vaihdevivun yläosassa näkyvää P-nappia painamalla vaihteisto siirtyy pysäköintitilaan. Muuta ei tarvita.

Daily tarjoaa parhaimmillaan hulppean tavaratilan, jopa 19,6 kuutiometrisen. Erimittaisia ja -korkeuksisia koreja on tarjolla paljon. 7,2 tonnin kokonaismassaisena saadaan kantavuutta 4,5 tonnia.

Avustimia piisaa

Tämän päivän autoesittelyn tekee haasteelliseksi varusteiden loputon määrä sekä niiden olomuoto, eli onko ominaisuus lisävaruste tai vakio. Monet tehdaslisävarusteet kun ruksitaan maahantuojien listalle vakiovarusteeksi. Pitäydymmekin seuraavan listan osalta tiedossa, että näitä kaikkia toimintoja on nyt mahdollista saada tehdasasenteisena uuteen Dailyyn, olivat ne sitten vakio- tai lisävarusteita.
Kuorma-autoksi Dailya haaveilevia lämmittää tieto hätäjarrutustoiminnon sekä rengaspainevalvonnan saamisesta mukaan. Alamäkihidastin on käytännöllinen varuste maastoon ja mäkisiin oloihin. Siinä ”valumisnopeutta” voidaan säätä haarukassa 0–30 km/h. Auto jarruttaa näin tasaisesti, eikä vaihda automaattivaihteisessa mallissa isommalle. Esimerkiksi kaivostunneliin laskeuduttaessa tämä lisää turvallisuutta. Traction Plus -toiminto lisää pitoa liukkaissa olosuhteissa.
Maantieajoa varten on vakionopeudensäädin varustettu adaptiivisella toiminnolla, jolloin auto voidaan ”lukita” kulkemaan edellä ajavan ajoneuvon nopeutta, vaikka sen nopeus vaihtelisi. Autojen välinen etäisyys on tällöin säädettävissä. Lisäksi Dailyyn saa myös vakionopeudensäätimen kanssa toimivan jonossa ajo -toiminnon, joka toimii adaptiivisen tavoin mahdollistaen ajon lähempänä edellä ajavaan. Toiminto myös pysäyttää auton kokonaan, jos jono seisahtaa. Liikkeellelähtö edellyttää tällöin vain polkimen kevyttä kosketusta. Kaistalla pysymisen varmistaa kaistavahti.

Päiväajovalojen ledit hoitavat myös etuvilkkujen virkaa. Valkoinen päivävalokuvio muuntuu vilkkuvaksi keltaiseksi, kun suuntavilkku kytketään päälle.

Tuuleen ja tuiskuun

Daily on tarjolla jopa 19,3 kuutiometrin tavaratilalla varustettuna versiona. Tällöin autossa on paljon tuulialtista sivupintaa. Sen kurissa pitämiseen saa Dailyyn nyt sivutuuliavustimen, joka hillitsee menoa ajonvakautusjärjestelmän avulla. Auto jarruttaa automaattisesti tuulenpuoleisia pyöriä.
Sadetunnistin säätää tuulilasinpyyhkimien toimintaa ja ajovaloautomatiikka vaihtelee lähi- ja kaukovalojen välillä tilanteen mukaan. Sähkömekaaninen ohjaus mahdollistaa helpon ohjausjäykkyyden säädön. Taajama-ajoa varten voidaan valita City Mode, jolloin ohjaus muuttuu kevyemmäksi. Nappi on helpossa paikassa keskikonsolissa. Näin sitä voi tulla joskus käytettyäkin.

Telematiikkaa ja jäljitettävyyttä

Telematiikan avulla voidaan seurata yksittäisen auton toimintoa MyDaily-ohjelmiston välityksellä. Ominaisuus mahdollistaa auton ja huoltokorjaamon välisen keskustelun esimerkiksi vikakoodi- ja huoltoon kutsu -tapauksissa. Ohjelmiston avulla voidaan myös seurata koko autolaivueen ajoja kustannusseurannan ja logistiikan nimissä.

 

Lue myös: Uusi Iveco Daily esiteltiin Torinossa

 

 

 

Lue seuraavaksi