Uutiset
Itävallan ylpeys: Mercedes-Benzin G-sarja kunnioittaa perinteitään
Sanonnan mukaan jotkin asiat pysyvät ja paranevat. Tämä koskee vallan mainiosti Mercedes-Benzin legendaarista G-sarjaa, joka on ulkoisesti pysynyt miltei muuttumattomana aina tuotannon aloituksesta vuonna 1979. Itävaltaan G-sarja liittyy Daimler-Benz AG:n ja Steyr-Daimler-Puchin 1970-luvulla solmimasta yhteistyösopimuksesta, jonka tuloksena G-sarjalaiset valmistetaan edelleen Itävallan Grazissa Magna Steyrin tehtaalla.
Mercedes-Benzin G-sarjaa on turha etsiä Suomen rekisteröintitilastojen kärkisijoilta. Maamme autoverotus pitää huolen mallin pysymisestä useimmille vain saavuttamattomana haaveena. G-sarjalaisen hinnoittelussa autoveron määrä nousee helposti toiselle sadalle tuhannelle ja sen takia G-sarjalaiset tullaankin suurelta osin luultavasti hankkimaan yritysten nimiin. Investoinnilla G-sarjaan saakin omistukseensa täysverisen maastoauton ja erinomaisen vetoauton isojenkin vaunujen tai trailereiden kuljetukseen.
Ulkonäkö jakaa mielipiteitä
G-sarja on yksi automaailman muotoiluikoneista, jonka ulkonäkö on säilynyt melkein ennallaan vuosikymmenien ajan. Esimerkiksi allekirjoittanutta asenne miellyttää, sillä hyvähän tässä (liian) nopeasti muuttuvassa maailmassa on olla jotain pysyvämpääkin. G-sarjan laatikkomaisuus, painonapilliset ovenkahvat, ulos näkyvät saranat, kylkien kolhusuojalistat ja takaoveen sijoitettu varapyörä kertovat perinteiden kunnioittamisesta, ja aikaansaavat helpotuksen huokauksen esimerkiksi nykypäivien sähköautojen muotoilusta huolestuneille.
Tasavertaistuneessa yhteiskunnassa G-sarjalainen tuo esille hauskalla tavalla myös sukupuolten välillä edelleen piilevät erot. Vajaan viikon koeajon aikana niin naapurustossa, jalkapallokenttien laidalla tai huoltoasemilla sai vastailla ahkerasti miespuolisten henkilöiden kysymyksiin G-sarjalaisen hinnasta ja hevosvoimista. Toisaalta taas vastakkainen sukupuoli ei juurikaan auton suuntaan päätään kääntänyt, mikä oli kyydissä olleiden miestenalkujen mielestä heikko suoritus tämän hintatason autolle.
Elegantti sisustus
Jos G-sarjan ulkonäkö vie vuosikymmenten taakse, niin sisäisesti malli on vahvasti 2020-luvulla niin muotoilun kuin varustetason kautta. Sisustus on klassisen elegantti ja jalopuusomisteet, metallin ja hiilikuidun käyttö sekä aidot nahkaistuimet kertovat auton laatutasosta. Ohjauspyörä on suunniteltu ajettavuuden ehdoilla, ja käsiä ei juurikaan tarvitse ajon aikana edes multimedia- tai viihdejärjestelmiä hallittaessa.
Mittaristo edustaa nykyaikaista muotoilua ja tarvittavan tiedon saa esille turvallisuutta vaarantamatta. Myös kaikki muut hallintalaitteet ovat sijoiteltu loogisesti ja esimerkiksi maastoajossa tarvittavat kytkimet ovat hyvin esillä. Johtotähden mallistoista tutun touchpad-kosketuslevyn ja ison medianäytön avulla tarkempien säätöjen suorittaminen on helppoa, ja selkeä valikko tekee auton yksilöllisyyden lisäämisestä yksinkertaista. Luonnollisesti myös yhdistettävyys vastaa nykyajan vaatimuksiin esimerkiksi MBUX-infotainment-järjestelmän avulla ja älypuhelinten multimediaominaisuudet saadaan helposti esille.
Varustelu vastaa hintatasoa
Mercedes-Benz G-sarjan hintataso huomioon ottaen on loogista, että varustelu on jo lähtökohtaisesti korkealla tasolla. Yksilöllisyyttä on kuitenkin mahdollista kasvattaa kattavilla lisävarustepaketeilla, ja uusimmassa päivityksessä saataville tulivat esimerkiksi LED-ajovalot, monipuoliset ajoavustimet, kuten 360 asteen ympäristövalvonta-kamerajärjestelmä, sekä uudistuneet istuimet muistitoimintoineen.
Lisävarustelistaa selatessa suomalainen autoilija ottaa myös mukaan luultavasti lisälämmittimen kaukosäädöllä ja lisäeleganssia kaipaava ruksaa luettelosta esimerkiksi AMG Line- ja Schöckl Design -tyylipaketit. Huomioita herättävä Schöckl-logo tuleekin vastaan joka puolella ajoneuvoa, ja uteliaille voikin kertoa nimen tulevan G-sarjalaisten testauskohteesta Itävallan Schöckl-vuorella.
Tien päällä kotonaan
Tien päälle lähdettäessä G-sarja antaa kuljettajan valita Dynamic Select -valitsimen neljän ajotapaohjelman väliltä: Comfort, Sport, Eco tai Individual. Valittava ohjelma vaikuttaa moottorin, vaihteiston, ohjauksen ja avustinjärjestelmien toimintaan ja niiden ohjaukseen.
Kaupunkiajossa ja maantiellä G-sarjalainen käyttäytyy arvonsa mukaisesti, ja isosta koosta huolimatta autolla uskaltaa surutta sompailla vaikka kauppakeskusten pysäköintialueilla. Yhdeksänvaihteinen automaatti ja jatkuva neliveto takaavat sujuvan ja miellyttävän ajokokemuksen kaikissa olosuhteissa.
Myös moottoritiellä auto toimii edukseen, ja adaptiivisen vakionopeudensäätimen ansiosta taival taittuu vaivattomasti ja turvallisesti. Äänitasossa ja ohjattavuudessa G-sarjalainen jää moottoritienopeuksissa ehkä hieman jälkeen joistain luxusluokan maastureista, mutta syykin on selvä, sillä G-sarjalainen on tyylikkyydestään huolimatta kuitenkin juuria myöten maastoauto.
Maastoon ja vetoon
Kun alla on melkein 300 000 euron auto, tulee helposti mieleen maastoautoilun järkevyys taloudellisten riskien kannalta.
G-sarjan maasto-ominaisuudet on kuitenkin varmistettu auton teräspalkkirungon, peräti kolmen tasauspyörästön lukon, myös auton liikkuessa käytettävän Low Range -alennusvaihteiston, huippuluokan kamerajärjestelmien sekä auton käsittelyä tukalissa paikoissa helpottavan G-Mode-ohjelman avulla. Tärkeimpien maastosuorituskyvyn lukemat eli jopa 100 prosentin mäennousukyky, 240 mm maavara, 700 mm kahluusyvyys, 35° kallistuskulma, 30° jättökulma, 31° lähestymiskulma ja 26° ylityskulma kertovat omaa kieltään Schöckl-vuorella varmistetuista ominaisuuksista. G-sarjalaisen koeajon jättäminen pelkän asfalttiajon varaan olisikin kuin huvipuistoreissu ilman laitelippuja, joten ei kuin luonnon pariin.
Pirkanmaalaisilla keväisillä metsäautoteillä G on kuin kotonaan. Tien epätasaisuudet kohdataan elegantin piittaamattomasti, ja raskaiden puuautojen jättämistä urista noustaan huomaamattomasti. Kaikesta tulee selkeästi ilmi, että G-sarjalainen suhtautuu rospuuton riivaamiin teihin lähinnä alkulämmittelyn kannalta. Rehellisesti täytyy myöntää, että todella koville ei G koeajossa joutunut, sillä kuljettajan ajokykyä haastavat kohteet mentiin lukkojen avulla ilman suurempia ponnisteluja. Hyvät kulmalukemat takasivat puolestaan jyrkkienkin rinteiden nousut, ja renkaiden pito osoittautui ainakin kuivassa kelissä mainioksi.
Maastoajossa selkeäksi tulleet voiman ja väännön määrä tekivät myös selväksi G-sarjalaisen yhden loistavan käyttötarkoituksen, sillä auto soveltuu varmasti hyvin isojenkin perävaunujen tai vaikkapa hevostrailerien vetoon. Raskaat tehtävät hoituvat G:ltä myös kokoluokkaan nähden kohtuullisen taloudellisesti, sillä esimerkiksi maasto- ja moottoritieajoa sisältävästä koeajosta auto suoriutui tasan kymmenen litran kulutuksella sataa kilometriä kohden.
Jatkossa polttoainelukemien seuraamisen voi unohtaa myös G-sarjan osalta, sillä Mercedes-Benz esitteli huhtikuun lopussa G-sarjan ensimmäisen täyssähköisen version. Onkin mielenkiintoista seurata mihin täyssähkö-G-mallin hinta asettuu, kun maastureita kiusaavan autoveron voi unohtaa.
Mercedes-Benz G 400 d
Koeajoauton hinta lisävarusteineen: 281 379 €
Moottori: rivi-6, diesel, turbo
Iskutilavuus: 2 925 cm3
Teho: 243 kW / 330 hv
Vääntömomentti: 700 Nm
Kulutus (WLTP): 11 l/100 km
CO2-päästöt (WLTP): 289 g/km
Voimansiirto: neliveto, yhdeksänvaihteinen
automaattivaihteisto
Suorituskyky
Kiihtyvyys 0–100 km/h: 6,4 s
Huippunopeus: 210 km/h
Mitat
Pituus: 4 817 mm
Leveys: 1 931 mm
Korkeus: 1 969 mm
Akseliväli: 2 890 mm
Tavaratila: 667 litraa
Polttoainesäiliön tilavuus: 100 l
Omamassa: 2 528 kg
Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 3 500 kg