Uutiset
Hiihtolomaliikenteeseen hyvin valmistautuneena

Auto on täynnä matkatavaroita. Kuljettajakin on ärsyyntynyt ennen kuin on päästy kunnolla edes tien päälle. Mieli tekisi vain painaa kaasu pohjaan, jotta pääsisi perille lomanviettopaikkaan nopeammin. Kuulostaako tutulta? Hiihtolomaliikenteeseen kannattaa hermoilun sijaan lähteä kuitenkin aina hyvin valmistautuneena ja rauhallisin mielin.
Vinkit turvalliseen ja mukavaan hiihtolomaliikenteeseen antaa K-Autolla Volkswagenin tuotepäällikkönä toimiva Toni Nieminen.
1. Ei hätiköimällä, vaan ennakoimalla ja suunnittelemalla
Ennen tien päälle lähtemistä kannattaa tarkistaa ainakin oman matkareitin liikennetilanne. Esimerkiksi auton oma navigaattori online-liikennetiedoilla osaa ottaa huomioon ruuhkia, tietyömaita sekä mahdollisia muita häiriöitä.
Huolehdi myös, että autosi on parhaassa mahdollisessa iskussa matkan tekoon. Täytä tuulilasin pesunestesäiliö pakkasenkestävällä pesuaineella ja tarkista ja vaihda tarvittaessa pyyhkijänsulat ja ajovalojen polttimot.
Myös renkaiden kunto on hyvä tarkastaa, sillä renkaiden urasyvyys ei aina kerro totuutta renkaan pitokyvystä. Kumin ominaisuudet muuttuvat vanhetessaan, eli rengas kovettuu ja pitokyky kärsii. Vaikka urasyvyyttä olisikin siis vielä jäljellä runsaasti, yli 6-vuotias rengas on turvallisuussyistä hyvä vaihtaa jo uuteen.
Polttomoottoriautoissa öljyn määrä kannattaa tarkistaa aina ennen pidempää reissua – sekä sähköautossa se, että latausjohto on varmasti mukana. Huolehdithan myös, että autosta löytyvät taskulamppu, heijastinliivit, varoituskolmio ja talviaikaan riittävästi lämmintä vaatetta kaikille matkustajille mahdollisten poikkeustilanteiden tai onnettomuuksien varalle.
Muista myös pakata auto huolellisesti – vaikka edellisenä iltana – ja vältä irtotavaroita myös tavaratilassa.
2. Levännyt kuljettaja, kiireetön matkanteko
Jos suinkin mahdollista, liikenteeseen kannattaa lähteä mahdollisimman levänneenä. Varaa matkantekoon myös riittävästi aikaa ja pitkää pinnaa. Kaahailu ohituskaistoilla on selvä turvallisuusriski, eivätkä riskialttiit ohitukset nopeuta perille pääsemistä käytännössä lainkaan. Turhat ohittelut voivat päinvastoin ruuhkauttaa liikennettä entisestään ohituskaistan loppupäässä ja aiheuttaa vaaratilanteita.
3. Älä unohda taukoja
Varsinkin pitkillä matkoilla tauot ovat tärkeitä hetkiä virkistymiselle. Auton käyttövoimasta huolimatta tauot on hyvä suunnitella etukäteen: oli kyseessä sitten ruokailu, kahvittelu, ruokaostosten tekeminen tai happihyppely.
Erityisesti raskas lumi tai sohjo lisää auton ajovastusta, mikä osaltaan lisää kulutusta. Mikäli keliolosuhteet ovat tavallistakin huonommat, kannattaa pitkillä matkoilla varautua ottamaan matkan aikana yksi lisäpysähdys. Lisäksi pieni tauko vain parantaa kuljettajan tarkkaavaisuutta haastavissa oloissa. Jos takapenkillä on mukana pikkuväkeä, tauot ovat useimmiten erityisen tarpeellisia.
4. Mikäli olet liikenteessä sähköautolla, tässä muutama täsmätärppi lataukseen:
- Kylmyys lisää sähköauton kulutusta, sillä auton sisätilojen ja korkeajänniteakun lämmittäminen vie energiaa. Samoin jos auton akku on kylmä laturille saavuttaessa, myös latausteho voi olla totuttua alhaisempi. Esimerkiksi K-Latauksen latausasemilla hinnoittelu on pääsääntöisesti kilowattituntipohjaista, joten lataustehon laskeminen ei vaikuta latauksen hintaan.
- Mahdollisimman tehokasta ja lyhyttä lataustaukoa hakeva lataa suurteholatauspisteellä mahdollisimman tyhjää ja lähellä optimilämpötilaa olevaa akkua. Pakkasella ei kannata kuitenkaan säästellä latausta aivan viimeisille kilometreille saakka. Sähköauton akussa on hyvä pitää noin 50 kilometrin matkan verran puskuria yllättävien tilanteiden varalta.
- Mikäli haluaa optimoida lataustehon, kannattaa aloittaa matka lähtöpaikasta vajaammalla akulla, ja ajoittaa näin heti alkuun sopiva tauko- ja latauspaikka. Seuraavalla latauspaikalla otetaan akkuun taas sen verran sähköä, että pääsee seuraavalle laturille – tai perille.
- Ensimmäinen suurteholataustapahtuma myös lämmittää akkua, jolloin akku on valmiina taas nopeampaan lataukseen seuraavalla latauskerralla.
- Osassa sähköautoista löytyy myös akun pikalatausesilämmitystoiminto – tämä lämmittää akkua ja valmistaa akun latausta varten, joko automaattisesti latauspisteelle navigoitaessa tai manuaalisesti itse kytkemällä lämmitystoiminnon päälle. Esimerkiksi vuoden 2024 loppupuolella Volkswagen päivitti ID.-sähköautomallistoaan, joista nyt löytyy myös akun pikalatausesilämmitystoiminto.
Näillä vinkeillä matkanteko sujuu mukavasti ja turvallisesti. Lisäksi, jos mahdollista, oma matkanteko kannattaa ajoittaa muihin ajankohtiin kuin perinteisiin ruuhkahuippuihin. Ajankohtaisen liikennetilanteen voi tarkistaa vaikkapa Fintraffic Liikennetilanne -palvelusta.