Uutiset

Autot

Daily Strada plus

1990-luvun alussa perustettu Mobi-Trade Oy hoiti 1990-luvun puolivälistä alkaen Ikaruksen maahantuonnin. Vuosituhannen vaihteessa Irisbussin ostettua Ikaruksen, tuli Mobi-Tradesta myös Irisbussin tuotteiden edustaja Suomessa.

Vuonna 2007 kasvua kovasti hakeva Delta-konserni osti Mobi-Traden, jolloin Irisbussin tuotteet siirtyivät automaattisesti Deltalle. Nykyään Delta Trucks on kokonaisuudessaan Ivecolle kuuluvan Irisbus-tuotteiden virallinen maahantuoja. Yhtiön jonka myyntialue kattaa koko Suomen, tuotevalikoima sisältää nykyisellään linja-autot kaikissa kokoluokissa. Maailman johtaviin linja-auton valmistajiin kuuluvan Irisbussin tuotevalikoima kattaa mallit pienoisbusseista suuriin nivelautoihin, yhtä kuin palveluliikenteestä vaativaan tilausajoliikenteeseen.

 

Lähtökohta

Kyseinen henkilökuljetin valmistetaan Espanjassa Barcelonan yläpuolella sijaitsevalla Indcar`n tehtaalla, josta pääosin Suomeen tuotavat Dailyt ovat kotoisin. Alustana koritehdas käyttää tässä kuten muissakin pikkubussi malleissaan Ivecon Dailya, jonka valmistaja muutama vuosi sitten ajanmukaisti nykyaikaiseksi alustaksi. Moottorina on mahdollista saada Ivecon F1C kolmilitrainen joko 107 tai 130 KW voimapesä. Sydän tuottaa joko 350 tai 400 Nm:n väännön 1400-2600 tai 1250-3000 rpm kierroksilla. Euro4 tason päästörajat on saavutettu EGR-tekniikkaan perustuen.

Korivaihtoehtona Strada plus perustuu normaalin Daily Stradan korimalliin, joka on akselien välistä katkaistu ja väliin on asennettu noin metrin pituinen välipala. Tällöin on saatu varsin mittavat tilat joko 16, 19 tai 21-paikkaiselle sisustalle.

Vaihteisto vaihtoehtoja on kaksi, joko vakiona tuleva ZF:n valmistama kuusilovinen 6S-400 manuaali tai lisävarusteena saatava kuusilovinen ZF-6 AS 400 automatisoitu vaihteisto joka tuntee tyyppinimen Agile.

 

Kuljettajana mäyräkoirassa

 

Kyseinen pikkubussi on tarkoitettu pääsääntöisesti ammattikuskien työkaluksi. Sen ohjaamossa saattaa istua kuljetusalan ammattilainen parhaimmillaan 11 tuntia päivittäin. Työympäristönä ohjaamo on varsin mallikas ja toimiva. Nouseminen ohjaamoon tapahtuu vaivatta ja penkille on helppo kavuta. Istuin itsessään on varsin miellyttävä ja vartaloa tukeva, vaikkakin materiaali valinta hieman arveluttaa. Istuimen säätömahdollisuudet ovat riittävät ja keskiverto suomalainen kuljettaja löytää miellyttävän istuma-asennon. Verhoilumateriaali on yksinkertaista, eikä ehkä kestä kulutusta aivan niin hyvin kuin laadukkaammat materiaalit. Ohjauspyörä oli miellyttävä, mutta säätö mahdollisuudet rajalliset.

Vaihdekeppi sijaitsee nykymuodin mukaisesti kojelaudassa pienenä tumppina ja on hyvin kuljettajan ulottuvilla. Mittaristo, samoin kuin muut hallintalaitteet ja kytkimet, ovat selkeät ja helposti sekä opittavissa että hallittavissa. Hieman kokonaisuutta häiritsi kojelaudan muovimainen tuntuma ja lämmityslaitteiden hallintavipujen ripottelu ympäri ohjaamoa. Saattaisi tehdä kojetaulusta selkeämmän, mikäli sekä kuljettajan että matkustamon lämmittimien käyttövivut sijoittaisi tyylikkäästi allekkain kojetaulussa. Lisälämmittimen käyttöpaneeli voitaisiin vielä sijoittaa lähelle kyseistä pakettia. Infonäyttö oli vajavainen eikä anna riittävästi tietoa kuljettajalle. Koska kyseessä on tilausajoauto, saattaa kyytiin tulla erittäinkin ronkeleita maksavia asiakkaita. Tällöin kuljettajalla tulisi olla jatkuvasti tieto matkustamon lämpötilasta, joten vallitseva todellinen lämpötila lisänä infonäyttöön. Säilytystilat ohjaamossa ovat yllättävän rajalliset eikä esimerkiksi ajomääräyksille riittävän isoa lokeroa löydy ollenkaan.

Näkyväisyys kuljettajan paikalta on hyvä. Tuulilasi, samoin kuin sivuikkunat antavat riittävän näkyväisyyden auton ympärille. Ovi-ikkuna on suorastaan erinomaisesti toteutettu. A-pilarit ovat paksut ja vaikeuttavat hieman havainnointia. Sähköisesti säädettävät peilit ovat suuret, mutta jäävät hieman ovipilarien taakse. Peilien sijoittelu sekä sähkösäädön vaillinaisuus aiheuttaa sen, että suurten peilien koko näkyväisyys ei ole kuskin hyödynnettävissä. Laajakulmaosat eivät myöskään valitettavasti säädy sähköisesti.

Maantiellä jatkettu Strada on varsin mukava menopeli. Moottori, alkuviiveen jälkeen, toimii hienosti ja kaasupoljinta painettaessa peltilehmä kiihtyy varsin mallikkaasti. Rajattu huippunopeus saavutetaan nopeasti ja ajaminen autolla on helppoa ja mutkatonta. Vaihteisto toimii erinomaisesti ja 6-lovisuus osoittautuu oikeaksi vaihtoehdoksi. Automaatti olisi nykyaikaa, mutta ei välttämätön. Auto on varsin hiljainen eikä ylimääräisiä ääniä kantaudu ohjaamoon.

 

Tilausajomatkustaja

 

Iveco Daily Strada plus tarjoaa kuljettajan lisäksi istumapaikat 16 matkustajalle. Kyseinen malli on tarkoitettu yritysten käyttöön, pienillä ryhmillä tapahtuvaan matkustamiseen. Autoon nouseminen on suuren oven ja sopivan astuin korkeuden vuoksi helppoa. Keskikäytävä jää varsin kapeaksi, mutta korkeuden puolesta riittävän helpoksi liikkua. Istuimet eivät ole järin tilavat ja ovat varustettu joko 3-piste tai lantiovöillä. Turvavöiden sijoittelun logiikka ei toimittajalle auennut. Istuimet itsessään ovat perusmalliset, verhoiltuna siistin vaalealla kankaalla.

Penkit ovat malliltaan sirot, eivätkä estä näkyväisyyttä sivulle tai eteenpäin. Pöytiä koeajoversiossa oli peräti kolme, joten peräti puolet auton matkustajista pääsi pöydän ääreen. Sisäverhoilu oli vaalean tyylikästä ja aika näyttää kuinka hyvin kulutusta kestävää. Ikkunat ovat todella suuret ja näkyväisyys ulos hyvä. Stradassa asiakkaat voivatkin katsoa sekä sivuikkunoista että etuikkunasta ulos, koska näkyväisyys sivulle ja eteenpäin on todella hyvä. Ilmanvaihto matkustamossa toimii hyvin ja auton lämmittimet lämmittävät todennäköisesti auton sisätilat ainakin pikkupakkasilla riittävän hyvin. Todennäköisesti siksi, koska koeajoautossa oli ominaisuus, joka esti ohjaamon ja matkustamon lämmittimien käytön yhtä aikaa.

Lämpöä ei riittänyt kuin joko ohjaamoon tai matkustamoon. Asiasta maahantuojan kanssa keskustellessa kävi ilmi, että kaikkiin Stardoihin tullaan tekemään muutos lämmitys-järjestelmään. Tehdas on hyväksynyt suomalaisten tekemän ehdotuksen muutoksesta ja muutos tullaan tekemään myös tuleviin busseihin tehtaalla. Testitilanteessa, muutostyön vaikutus lämmitysjärjestelmään jäi kokeilematta mutta epäilemättä kehitystä tapahtuu. Sisävalaistus Stradassa oli miellyttävä ja riittävä. Tavaratilat autossa olivat kaksijakoiset. Takatila oli suuri ja riittävän kokoinen. Sisältä löytyi vielä auton pituudesta johtuen mittavat tavaratilat. Penkkien välissä ja takimmaisen istuinrivin takana oli isot tilat matkatavaroille, jos syystä tai toisesta jotain tavaroita halutaan tuoda sisätiloihin.

 

Perustietoa autosta

 

Koeajoautona oli 176 hevosvoimainen 3.0-litraisella moottorilla varustettu pikkubussi. Tehoa autossa oli yllin kyllin ja vaikkakin kuormattuna ei testiä tehty, voisi helposti uskoa asiakkaiden saavan reipasta kyytiä. Testilenkin pituuden (n.300 km) aikana polttoainekulutus pysyi varsin kohtuullisena ollen aavistuksen verran alle 10 litraa sadalla kilometrillä. Polttoainesäiliön ollessa 90 litraa on toimintasäde aivan riittävä. Auton pitkä akseliväli 4750mm antaa sisätiloille hyvät puitteet ja tavaratilaakin löytyy vallan mainiosti. Testiauto oli varustettu 16-paikkaiseksi, mutta autoa saa myös 19 ja 21-paikkaisena, jolloin sisätilojen väljyys muuttuu tehokkuuden kustannuksella. Huoltoväli autolla on 40 000 km. Takuu on normaali, ollen 2 vuotta ilman kilometrirajoitusta.

Turvavarusteiden suhteen Strada plus on keskiluokkaa. Daily täyttää vaativan linja-auto direktiivin 2001/85 sekä ympäripyörähdysnormin R-66 vaatimukset. Tukeva korirakenne yhdessä toimivan jousituksen kanssa tuo hyvän ajotuntuman tiehen ja ABS- / EBS jarrut kuuluvat vakiovarustukseen ja levyjarrut löytyvät joka pyörästä. Lisäksi kuljettajalla on turvatyyny sekä kolmipisteturvavyö.

 

Yhteenvetona

 

Daily Strada Plus on varsin mallikas kuljetusvaihtoehto keskikokoisille ja pienille tilausajo tarpeille. Varustetaso eikä mukavuus ole luonnollisestikaan huippuluokkaa, mutta täyttää vaativankin matkustajan perustarpeet. Auto on tyylikkään näköinen, toimiva tuote vaihtelevaan tarpeeseen. Koeajoversio 16-paikkaisena oli todella tilava joten auton sisätilat riittänevät varsin hyvin isommallekin matkustajamäärälle. Vuonna 2008 esitelty Nordic-versio lämpölaseineen ja eristettyine seinineen, takaa riittävän lämpimyyden ( kunhan lämmityslaitteet toimivat oikein) pohjolan karuissa olosuhteissa.

 

PLUSSAT MIINUKSET

+ Tehokas moottori – Vaihdevivun toiminta

+ Näkyväisyys ulos – Vilkkuvivun toiminta

+ Tavaratilat – Peilien sijoitus

+ Sisätilat 16-paikkaisena – Matkustamon penkit

 

Tekniset tiedot

Daily Strada plus
Moottori IVECO F1C 3,0 HPT
Teho 130 kW (176 hv)/3500 rpm
Vääntömomentti 400 Nm/1250 r/min
Vaihteisto 6+1-portainen manuaali
Akseliväli 4750 mm
Pituus 7690 mm
Korkeus 2950 mm
Leveys 2000 mm
Istuimia 1+16
Etuakselimassa 1900 kg
Taka-akselimassa 3700 kg
Kokonaismassa 5600 kg
Tavaratila 2.0 m3

 

 

Lue seuraavaksi