Uutiset

Autot

Aura-autojen Apuri voitti Staran innovaatiokisan

Team Karttis Karttakeskuksesta ylsi voittoon StreetReboot-innovaatiokisan huipentaneessa hackathonissa 6.-7.10. Karttiksen kehittelemä Apuri ehdottaa optimoituja ajoreittejä talvikunnossapidon töihin. Palvelu yhdistelee keli- ja työtietoja sekä tietoa katujen hoitoluokituksista.

Voittaneen tiimin ideaa kehitellään kohti tuotantokäyttöä 20 000 euron pilottiprojektina Helsingin Kalasatamassa talvella 2017–2018. Karttiksen tiimiin kuuluvat teknologiajohtaja Hannu Korhonen, Senior Developer Jan Wolski ja Full Stack Developer Ville Tenhunen.

Apuri on suunniteltu siten, että sen jatkokehittely ja yhdistely muihin palveluihin on helppoa. Siihen voidaan liittää koneoppimista ja tekoälyä, jolloin se tekee yhä saumattomampaa yhteistyötä kuskin kanssa. Palvelu on myös sovellettavissa muihin toimintoihin kuin talvikunnossapitoon.

Apuri ehdottaa, missä järjestyksessä kadut kannattaisi hoitaa, mutta päätös jää aina kuskeille. Palvelu osaa esittää jatkoehdotuksia kuskin päätöksen pohjalta.  

– Karttiksen valttina oli käyttäjälähtöisyys ja ihmistoiminnan huomioiminen. He myös kutsuivat muut yritykset kehittämään palvelua yhdessä kanssaan, kertoo kilpailun tuomaristoon kuulunut Staran logistiikan yksikönjohtaja Sami Aherva.

Kunniamaininnan kisassa saivat Oulun yliopiston tiimi Medintrex, jonka työ keskittyi myös talvihoidon töiden ennakointiin sekä ohjelmistoyritys Twenty Hexagonsin tiimi, jonka ehdotus sujuvoittaisi autojen siirtoa katujen kevätpesun aikaan.

Arvokkaat tietovarannot auki

Loppukilpailun kahdeksan tiimiä saivat työstettäväkseen raakadataa, jota Staran hyötyajoneuvot ovat keränneet tekemästään työstä ja kulkemistaan reiteistä. Kisassa dataosaajat jalostivat useista eri datalähteistä tietoa ja uusia palveluja, palvelukonsepteja ja liiketoimintamalleja.

Raakadataa on kerätty Staran hyötyajoneuvoihin kiinnitetyillä antureilla sekä kuljettajien mobiilisovelluksilla. Hyötyajoneuvojen käytön tehostamisen lisäksi kisa toimi koelaboratoriona kaupungin tietovarantojen avaamiselle ja uudenlaiselle yhteistyölle dataosaajien ja kaupungin kesken. Tavoitteena on sekä parantaa kaupungin palveluja että luoda yrityksille liiketoiminnan mahdollisuuksia.

Innovaatiokilpailu on osa isompaa kokonaisuutta, jolla Helsingistä rakennetaan älykästä kaupunkia. Jatkoa seuraa pian, sillä innovaatiokisan jatko-osa StreetReboot 2 järjestetään 24-25.11.2017 osana Hackjunction-tapahtumaa Otaniemessä.

Taustalla 6Aika-strategia

StreetReboot-kilpailu on osa kaksivuotista Euroopan unionin aluerahaston tukemaa Massadata kaupunkiympäristön ja -liikenteen kehittämisessä sekä innovaatioalustana palvelulle ja liiketoiminnalle -hanketta, jossa Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara, Tampereen kaupunki ja Tampereen yliopiston tutkimus- ja koulutuskeskus Synergos edistävät kaupunkien tuottaman massadatan hyödyntämistä yhdessä yritysten ja yhteisöjen kanssa.

Hanke liittyy maamme suurimpien kaupunkien 6Aika-strategiaan, joka edistää tiedolla johtamista sekä avoimien ja älykkäiden palveluiden kehittämistä massadatan pohjalta.

Lue seuraavaksi