Uutiset

Autot

Audi e-tron GT -konseptiauto

  • Neliovinen Gran Turismo -täyssähköauto
  • Tuotanto alkaa loppuvuodesta 2020

Audi esitteli elokuvakaupunki Los Angelesin autonäyttelyssä marraskuun lopulla uuden tähtensä – täyssähköisen Audi e-tron GT -konseptiauton. Neliovisen coupén tuotanto alkaa kahden vuoden päästä.

Uusi täyssähköinen GT-malli seuraa Audi e-tronin ja vuodelle 2019 aikataulutetun Audi e-tron Sportbackin jalanjäljissä. Autossa on tasainen lattia, jonka ansiosta painopiste on matalalla ja mittasuhteet ennennäkemättömät. Urheiluauton suorituskyvyn takaa 434 kW:n (590 hv) teho. Kuten dynaamiselta Audilta voidaan odottaa, voima siirretään jatkuvalle quattro-nelivedolle voimanjakoa jatkuvasti säätävän järjestelmän välityksellä. Audi Sport GmbH vastaa konseptiauton muuttamisesta sarjatuotantomalliksi.

Inspiraatiota tuulitunnelista: muotoilu ja kori

Matala, leveä ja pitkä akseliväli – klassisen Gran Turismon mittasuhteet. Audi e-tron GT -konseptiautossa nämä merkitsevät 4,96 metrin pituutta, 1,96 metrin leveyttä ja 1,38 metrin korkeutta. Neliovisen coupé-mallin kevytrakenneteknologiaa hyödyntävässä korissa on yhdistetty erilaisia materiaaleja. Katto-osa on esimerkiksi valmistettu hiilikuidusta sekä alumiinista ja sen tukielementit ovat erikoislujaa terästä. Auton teknologiaa on kehitetty tiiviissä yhteistyössä Porschen kanssa ja sen muotoilu ja luonne huokuvat Audin ainutkertaista DNA:ta.

Audi e-tron GT -konseptiauton loivasti kaartuva, pitkälle taakse ulottuva kattolinja on tuttu myös Sportback-malleista. Audi e-tron GT on kuitenkin muotoilultaan selvästi pidemmällä tulevaisuudessa ja viitoittaa tietä Audin muotokielen seuraavasta kehitysvaiheesta. Taaksepäin voimakkaasti kapeneva ohjaamo erottuu nykyisistä Audi-malleista. Pyöränkaaret ja olkalinja ovat voimakkaan veistokselliset. Ne korostavat visuaalisesti matalaa painopistettä ja Audi e-tron GT -konseptiauton dynaamista potentiaalia yhdessä matalan lattian kanssa, joka on poikkeuksellista sähköautolle.  

Korin leveät linjat ja lukuisat toiminnalliset elementit samoin kuin pyöränkaarien tuuletusaukot sekä kiinteä takadiffuusori korostavat tuulitunnelista inspiraation saanutta ulkoasua. Matala ilmanvastuskerroin pienentää energian kulutusta ja muotoilu korostaa edelleen pyrkimystä vähäiseen ilmanvastukseen. 

Pyöränkaarien välissä ulkoneva kynnyslista luo matkustamolle kontrastia. Kynnyslista ohjaa katseen alustaan, jossa akusto eli Audi e-tron GT -konseptiauton energiakeskus sijaitsee. Vanteiden muotoilulla ja viidellä kahteen osaan jaetulla puolalla on paitsi visuaalinen, myös toiminnallinen funktio: niiden muotoilu mahdollistaa jarrulevyjen optimaalisen jäähdytyksen ja samalla ne vähentävät ilmanvastusta. 285/30-koon renkaat 22-tuumaisissa alumiinivanteissa ovat vaikuttavan näköiset myös sivulta katsottuna.

Audille ominainen Singleframe-jäähdyttimensäleikkö on keulassa keskellä ja se on e-tron SUV-malleihin verrattuna huomattavasti horisontaalisempi. Yläosa on maalattu korinväriseksi ja pinnassa on Audi RS-malleista tuttu hunajakennokuvio – visuaalinen tunnus, joka kertoo, että Audi e-tron GT -konseptiauto on Audi Sportin tulevaisuuden malli.

Auton komponentteja, akustoa ja jarruja jäähdytetään tehokkaasti etuosan suurten ilmanottoaukkojen ja korin muotoilun avulla suunnattujen ilmavirtausten avulla. Ilmanottoaukoilla varustettu, ei-toivottua pyörteilyä vähentävä konepellin muotoilu muistuttaa merkin kahdesta aikaisemmasta konseptiautosta, Aiconista ja PB18 e-tronista.

Nuolen muotoinen etuosa korostaa myös Matrix led -laservaloja alleviivaten Audi e-tron GT -konseptiauton dynaamista läsnäoloa myös sen ollessa paikoillaan. Audin nykyisten Vision-autojen tapaan valo on animoitu ja kuljettajan toivottaa tervetulleeksi horisontaalisesti laajeneva valoaalto. Tämä uusi visuaalinen tunnusmerkki nähdään tulevaisuudessa myös sarjatuotantoautoissa.

Takana valonauha on koko auton takaosan levyinen. Ulkoreunoissa se muuttuu varsinaisiksi valoyksiköiksi ja jakautuu kiilamaisiksi led-segmenteiksi. Muotoilu yhdistää e-tron GT:n SUV-sarjatuotantomalliin: molemmat autot on helppo tunnistaa Audin täyssähköautoiksi myös pimeällä.

Uusi ulkoväri Kinetic Dust – lämmin, tumma titaanin sävy – on käytännöllinen olematta silti teknisen kalsea. Valon tulokulman ja liikkeen vaihtelut luovat jännittäviä kontrasteja korin pintaan. Mattapintaiset, lämpimänsävyiset alumiinielementit ikkunankehyksissä ja vanteissa korostavat efektiä entisestään.

Ympäristöä säästävä ja nykyaikainen: sisätilat

Neljä ovea, neljä istuinta ja 2,9 metrin akseliväli – Audi e-tron GT -konseptin sisätilat tarjoavat suuren annoksen jokapäiväistä käytettävyyttä sekä erinomaisen laatuvaikutelman. Toiminnallinen keskus on selkeästi edessä vasemmalla, kuljettajan paikalla. Keskikonsoli ja suuri kosketusnäyttö sekä oven ja mittariston kehysten muodostamat linjat kehystävät kuljettajan työpisteen, johon ergonomisesti sijoitetut hallintalaitteet ja infotainment-järjestelmä liittävät ajajan.

Keskikonsoli ja erillinen mittaristo näyttävät kelluvan. Mittariston yläosan vaalea sävy tummenee asteittain lattiaa kohden korostaen selkeää ja avaraa vaikutelmaa. Moottoriurheilusta inspiraationsa saaneet urheilulliset istuimet sekä edessä että takana tarjoavat optimaalisen sivuttaistuen vauhdikkaissakin mutkissa.

Sekä mittariston että keskikonsolin näytöt ovat mustapohjaisia. Ne korostavat avaraa ja levollista, voimakkaiden vaakalinjojen hallitsemaa muotoilua.  Kuljettaja voi valita näyttöihin erilaisia näkymiä, mukaan lukien virtuaaliset mittarinäytöt, helppolukuiset navigointikartat jäljellä olevan toimintamatkan tiedoilla sekä erilaiset infotainment-järjestelmän valikot. Toimintoja ohjataan kosketuspalautteella varustetulla kosketusnäytöllä.

Suunnittelijat ovat tietoisesti lisänneet konseptiauton kestävien materiaalien johdonmukaista käyttöä – tämä on selkeä nykyaikaisen ajoneuvosuunnittelun kannanotto. Eläinperäisiä tuotteita ei käytetä ollenkaan, Audi e-tron GT -konseptissa on täysin vegaaninen sisustus. Istuimissa ja viimeistelyissä on käytetty hienostunutta synteettistä nahkaa, istuintyynyissä, käsinojissa ja keskikonsolissa kierrätetyistä kuiduista valmistettuja materiaaleja. Sisäkattoa ja pilareiden viimeistelyä koristavat mikrokuitumateriaalit. Jopa matot on valmistettu kestävästä, kierrätetyistä kalaverkoista valmistetusta Econyl-langasta.

Sähköauton rakenteen ja kompaktien sähkömoottoreiden ansiosta Audi e-tron GT -konseptiautossa on kaksi tavaratilaa. Suuri takatavaratila tarjoaa jopa 450 litraa matkatavarakapasiteettia. Konepellin alta löytyy vielä 100 litraa lisää tilaa.

Suorituskyky ja toimintamatka: voimansiirto

Audi e-tron GT -konseptiauton 434 kW:n (590 hv) järjestelmäteho on vaikuttava todiste täyssähköauton potentiaalista. Erilliset sähkömoottorit on asennettu etu- ja taka-akseleille. Ne välittävät moottoreiden voiman maantiehen kaikkien neljän vetävän pyörän kautta – luonnollisesti Audi e-tron GT -konseptiauto on aito quattro. Sähköinen quattro-neliveto on erittäin tarkka, koska akseleiden välillä ei ole mekaanista yhteyttä. Elektroninen ohjausjärjestelmä koordinoi vetoa sekä etu- ja taka-akseleiden että oikean- ja vasemmanpuoleisen pyörän välillä. Tämän ansiosta pito on optimaalista ja luistoa on vain juuri haluttu määrä.

Auton sarjatuotantoversio tullee kiihtymään 0–100 km/h noin 3,5 sekunnissa ja 200 km/h hieman yli 12 sekunnissa. Huippunopeus on rajoitettu 240 km/h maksimaalisen toimintamatkan saavuttamiseksi. Ominaisuus, johon kilpailijat eivät pysty, on voimalinjan koko kiihtyvyyspotentiaalin hyödyntäminen lukuisia kertoja peräkkäin.  Siinä missä muissa autoissa kuumeneminen johtaisi ylikuormitukseen, Audi e-tron GT -konseptiauto pystyy hyödyntämään hienostuneen jäähdytysjärjestelmänsä ansiosta akuston ja molempien moottoreiden täyden kapasiteetin. 

Konseptiauton toimintamatka on uuden WLTP-standardin mukaisesti yli 400 kilometriä. Tarvittava käyttöenergia saadaan lattian alle sijoitetusta yli 90 kWh:n litium-ioniakusta, joka litteän muotoilunsa ansiosta ulottuu etuakselilta taka-akselille. Tämän rakenteen ratkaiseva etu on auton äärimmäisen matala – Audi R8:aan verrattava – painopiste, josta on ratkaisevaa etua auton ajodynamiikalle. Nelipyöräohjauksen ansiosta auto on täydellinen yhdistelmä urheiluautomaista ketteryyttä ja erinomaista suuntavakautta.

Rekuperaatiojärjestelmä, eli jarrutusenergian talteenotto, lisää Audin täyssähköautojen toimintamatkaa jopa 30 prosenttia. Tämä on tärkeää jopa niin urheilulliselle autolle, kuin Audi e-tron GT -konseptiautolle. Rekuperaatiojärjestelmä sisältää kaksi sähkömoottoria ja sähköhydraulisesti integroidun jarrujen ohjausjärjestelmän. Järjestelmä yhdistää erilaisia talteenottotiloja: manuaalinen rullausrekuperaatio ohjauspyörän vaihteenvalitsimista, automaattinen rullausrekuperaatio ennakoivan taloudellisuusavustimen avulla ja jarrutusrekuperaatio pehmeällä siirtymällä sähköisen ja hydraulisen hidastuksen välillä.

Aina 0,3 g:n hidastuvuuteen saakka Audi e-tron GT -konseptiauto jarruttaa vain sähkömoottoreilla. Tämä kattaa yli 90 prosenttia kaikista hidastuksista. Akkua ladataan käytännössä siis kaikissa normaaleissa jarrutustilanteissa. Pyörien jarruja tarvitaan vain silloin, kun kuljettaja hidastaa yli 0,3 g:n voimalla jarrupoljinta käyttäen. Audi e-tron GT -konseptiautossa käytetään huipputason keraamisia jarrulevyjä, jotka toimivat myös toistuvissa rajuissa jarrutuksissa jarrutustehon kärsimättä.

Lyhyempi latausaika: 800 voltin latausjärjestelmä

Audi e-tron GT -konseptiauton akku voidaan ladata useammalla eri tavalla: auton etuosassa vasemmalla sijaitsevan kannen alle kiinnitettävällä kaapelilla tai langattomalla Audi Wireless Charging -järjestelmällä, jossa on kiinteästi pysäköintipaikan alle asennettu latauslevy. Langattoman latauksen vaihtuva magneettikenttä muodostaa auton pohjaan integroituun sekundäärikäämiin jännitteen ilman kosketusta. 11 kW:n latauksella Audi e-tron GT -konseptiauton akku voidaan ladata täyteen mukavasti yön aikana.

Latauskaapelilla lataaminen on huomattavasti nopeampaa, sillä neliovinen coupé on varustettu 800 voltin järjestelmällä. Tämä lyhentää latausaikaa merkittävästi verrattuna nykyisiin käytössä oleviin järjestelmiin. Akun lataus 80 prosenttiin sen kapasiteetista kestää noin 20 minuuttia tarjoten jälleen yli 320 km toimintamatkaa (WLTP). Audi e-tron GT -konseptiautoa voidaan ladata myös latauspisteissä alhaisemmilla jännitteillä, joten käytettävissä on koko tavallinen latausverkosto.

Audin täyssähköautojen tulva jatkuu

Audi käynnisti sähköisen mallistouudistuksensa maailmanlaajuisesti täyssähköisen Audi e-tron SUV-mallin ensiesittelyllä syyskuussa 2018. Vuoteen 2025 mennessä Audi tarjoaa maailmanlaajuisesti tärkeimmillä markkinoilla 12 täyssähköautomallia, ja sähköautot edustavat noin yhtä kolmannesta automyynnistä.

Malliston SUV-malleja edustavat Audi e-tron sekä Audi e-tron Sportback, joka esitellään vuonna 2019. Lisäksi valikoimaan tulee malleja klassisilla korivaihtoehdoilla, kuten Avant ja Sportback. Mallisto tulee kattamaan kaikki relevantit markkinasegmentit aina kompakteista täysikokoisiin malleihin.

Erittäin dynaaminen ja matala Audi e-tron GT -konseptiauto ensiesiteltiin Los Angelesin autonäyttelyssä marraskuun lopulla 2018. Auton tekniikka on kehitetty yhteistyössä Porschen kanssa: e-tron GT -konseptiauton muotoilu ja luonne ovat kuitenkin täynnä Audin ainutkertaista DNA:ta. Auto kehitetään sarjatuotantomalliksi vuoden 2020 loppuun mennessä ja ensimmäiset asiakastoimitukset tehdään vuoden 2021 alussa.

Audin ja Porschen tuotekehitysosastojen toinen yhteishanke on Premium Platform Electric (PPR) -perusrakenne, joka tulee olemaan perusta monille Audi-täyssähköautomalleille suuren volyymin B- ja D-segmenteissä.

Lue seuraavaksi