Uutiset

Autot

Asuntomessualueella ajetaan vailla kuljettajaa

kuva: Vantaan kaupunki

Vantaan Asuntomessuilla kävijät pääsevät kokeilemaan, miltä tuntuu ajaa kilometrin pätkä kuskittoman pikkubussin kyydissä Kehäradan Kivistön asemalta messualueelle. Liikennevirasto on aktiivisesti mukana asuntomessujen yhteydessä järjestettävässä automaattiautokokeilussa.
Automaattiautojen globaali kehitys käynnistyi jo 1980-luvulla, vaikka tuolloinen ajoneuvoteknologia sisälsi huomattavasti nykyistä vähemmän automaatiota. Automaattinen ohjaus oli mahdollista tiehen upotettujen ja tarkoitukseen suunniteltujen antureiden avulla. 1990-luvun puolivälissä Ranskassa ja Yhdysvalloissa kokeiltiin entistä kehittyneempiä ratkaisuja. Infraan nojautuva ratkaisu osoittautui toimivaksi, mutta liian kalliiksi toteuttaa.
”Nykyään ajoneuvojen oman automaation rooli on ratkaisevasti isompi eikä Infran merkitys ole enää korostunut. Silti on oleellista selvittää, mitä infralta vaaditaan automaattiautoliikenteen kehittämisen tueksi”, pohtii Liikenneviraston johtava ITS-asiantuntija Risto Kulmala.
Kulmala kertoo infran roolia koskevan selvitystyön valmistuvan tämän vuoden loppuun mennessä. Mukana työssä ovat Liikenneviraston lisäksi Trafi sekä liikenne- ja viestintäministeriö. Vantaa on ainoana kaupunkina Suomesta mukana EU:n 7. puiteohjelmaan kuuluvassa CityMobil2-projektissa, jonka tarkoituksena on tutkia ja esitellä kuskittomia ajoneuvoja osana joukkoliikennettä.

Teknologia valmis, asennemuutos tarpeen

Automaattiautojen teknologia on jo valmis, sillä se on osoittautunut turvalliseksi ja luotettavaksi. Yhdysvalloissa automaattisesti ajavia autoja on ollut liikenteessä kolmen osavaltion alueella. Sikäläisessä kehittämistyössä hakukoneyhtiö Googlella on ollut merkittävä rooli. Pitkäaikaisin kokeilu Googlen automaattiautolla tehtiin Nevadan osavaltion alueella.
Myös perinteiset autonvalmistajat ovat osoittaneet kiinnostusta kehittää mallistoaan niin, että automaattisia vaihtoehtoja olisi lähivuosina saatavilla. Ehkä pisimmällä on Volvo, joka aikoo tuoda markkinoille omat automaattiautomallinsa jo ensi vuonna. Samalla yhtiö käynnistää laajan pilottihankkeen Göteborgin ympäristön teillä.
Vantaan Kivistössä asuntomessuvieraat pääsevät matkustamaan EasyMile -robottiautoilla noin kilometrin pituisella muusta liikenteestä eristetyllä reitillä. Bussin liikkeet ovat jatkuvassa tarkkailussa lähietäisyydellä sijaitsevasta valvomosta.
”Vaikka tekniikka on jo luotettavaksi todennettua, on ymmärrettävää, että tavallisilla ihmisillä voi olla tietty pelko astuessaan ensi kertaa elämässään kuskittomaan ajoneuvoon”, pohtii CityMobil2-projektissa Liikenneviraston edustajana toimiva Asta Tuominen, joka muistuttaa, että Kivistön kokeilussa automaatio on viety erittäin pitkälle.

Kaikkiaan automaatioasteita on viisi ja Kivistön pikkubussikokeilu hipoo automaation vaativinta ääripäätä. Tekniikkaan nähden yhtä tärkeää on kuitenkin huolehtia siitä, että kansalaiset kokevat uuden liikennemuodon turvalliseksi ja että heidänkin ääntään kuullaan ratkaisuja kehitettäessä.
”Myös palvelukonsepteja tulee miettiä jo tässä vaiheessa. Automaattiautot voivat tulevaisuudessa olla osa palvelukonseptia, jossa matkustajilla olisi perinteisten matkalippujen asemesta käytössään palvelupaketteja – hieman vastaavalla tavalla kuin teleoperaattorit tekevät omalla sarallaan”, Tuominen pohtii.

Lue seuraavaksi