Uutiset

Autot

Ajankohtaista pakettiautoista ja pick up -ajoneuvoista

Uusia pakettiautoja rekisteröitiin vuonna 2021 yhteensä 12 893, joka on 0,4 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020. Toimitusvaikeudet näkyivät etenkin loppuvuodesta, sillä esimerkiksi joulukuussa pakettiautoja ensirekisteröitiin 961, joka jää 29,2 prosenttia vuoden 2020 ja 21,2 prosenttia viiden vuoden keskimääräistä joulukuun rekisteröintimäärää pienemmäksi. Pakettiautojen noin 13 000 auton rekisteröintimäärä on noin 10 prosenttia pitkän aikavälin keskiarvoa alempi lukema.

Käyttövoimana diesel pitää edelleen pintansa yli 12 000 rekisteröinnillä, täyssähköpakettiautojen määrä kasvoi vuoden 2020 129 kappaleesta 340 kappaleeseen ja myös ei-ladattavat hybridit yli tuplasivat kasvunsa nousemalla 280 yksikön määrään. Ladattavat hybridit sekä bensiinimallit pysyivät miltei edellisvuoden lukemissa, ja suurin putoaminen tapahtui kaasuajoneuvoissa, joiden rekisteröintimäärä jäi 18 kappaleeseen. Tämän vuoden mallistoissa monipuolisuus tulee lisääntymään ja sähköversioita on tulossa tarjolle kaikkiin kokoluokkiin.

Ford lanseeraa tämän vuoden toisella puoliskolla odotetun E-Transitin, joka on varustettu 400 voltin ja 67 kWh:n akustolla. Toimintamatkaksi yhdellä latauksella on ilmoitettu 350 kilometriä ja ammattikäyttö on huomioitu Pro Power Onboard -toiminnolla, joka mahdollistaa auton korkeajänniteakun virran käytön suoraan pistorasioista ilman erillistä generaattoria. E-Transit-mallisto tulee tarjolle kolmella koripituudella sekä kahdella korkeudella, ja kuormatilaa on parhaimmillaan yli 15 kuutiometriä. Pick up -puolella uutta Rangeria odoteltaessa on tarjolla useita erikoismalleja (Wolftrak, Stormtrak ja Raptor), joiden myynti on jo käynnissä

Volkswagenin hyötyautopuolella on luvassa vilkas vuosi ja uutuuksia on moneen luokkaan. Erittäin mielenkiintoinen tulokas on täyssähköinen ID. Buzz Cargo, joka soveltuu mainiosti vaikkapa kaupunkien pientavarakuljetuksiin. Malli esitellään helmikuussa ja ensimmäiset autot saadaan Suomeen vielä loppuvuoden aikana. Hiljattain uudistunut Caddy-mallisto täydentyy puolestaan TGI-kaasuversiolla ja mallin aikataulu sekä versiovalikoima tarkentuvat lähiaikoina. Odotettu uusi Amarok esitellään puolestaan kesällä ja ensimmäiset autot toimitetaan ensi vuoden alkupuolella.

Toyota vahvistaa asemaansa pienten pakettiautojen kilpaillussa luokassa esittelemällä Proace City EV -täyssähkömallin, jota onkin jo odoteltu sisarmalliensa seuraan. Akuston koko mallissa on 50 kWh ja toimintamatkaksi kerrotaan 280 kilometriä, kantavuuden ollessa enimmillään 800 kiloa. Pick up -suosikki Hilux saa puolestaan päivityksiä ja myös mielenkiintoinen hybridiversio on luvassa. Lisäksi huomiota tulee varmasti herättämään GR Sport -erikoismalli, jossa jousituksen tasoa on kehitetty entisestään ja malli erottuu myös ulkoiset sekä sisäpuolen tyylikkäiden yksityiskohtien kautta. Erikoismallin myynti alkaa keväällä ja toimitukset kesän aikana.

Mercedes-Benz Citan valittiin Vuoden 2022 Pakettiautoksi ja uusi eCitan täydentää merkin sähköautomallistoa eViton ja eSprinterin rinnalla jo vuoden 2022 toisella puoliskolla. WLTP-mitattu toimintamatka on arviolta 285 kilometriä, joten auto sopii erinomaisesti kuriiri- ja kuljetuspalveluiden hoitamiseen kaupunkialueilla. Eri korimalleina saatavan eCitanin sähkömoottorin huipputeho on 75 kW/102 hv ja suurin vääntö 245 Nm.

Citanin rinnalla Vuoden Pakettiautoksi valittu Renault Kangoo Van -mallisarjassa markkinoille tuodaan sähköinen e-Tech Electric -malli vielä alkuvuoden aikana. Akkutehoa mallissa on 45 kWh ja toimintamatkaksi on ilmoitettu jopa 300 kilometriä. Pikalatausmahdollisuuden avulla ajoakkuun saa jo puolessa tunnissa noin 170 kilometrin ajomatkan ja huomioitavaa on myös ilmastointilaitteen lämpöpumppu, joka takaa toiminnan myös Suomen talvisissa olosuhteissa. Myös tonniluokan Traficin uudistetut versiot saapuvat maahan lähiaikoina ja esimerkiksi ohjaamo sekä lisävarustelun taso ovat kokeneet merkittäviä muutoksia.

MAN TGE -mallistoon saapuu uusi huippuvarusteluversio Individual Lion S, joka vakuuttaa erityisellä, urheilullisella muotoilullaan ja on tilattavissa Euroopassa ja Suomessa tammikuusta 2022 alkaen. MAN TGE Individual Lion S on kehitetty ja valmistettu uudessa MAN Individual -tuotantolaitoksessa Puolan Sadyssä. Uutuusmalli erottuu niin ulkoisesti kuin sisätilojensa puolesta, sillä pakettiin kuuluvat esimerkiksi mustat vanteet, punaiset jarrusatulat, useita ruostumattomasta teräksestä valmistettuja yksityiskohtia sekä nahkaistuimet Leijona-logolla kirjailtuna.

Mitsubishin suosittu L200 on uudistettu pari vuotta sitten ja seuraavan sukupolven versio on luvassa näillä näkymin 2023. Alustavien arvioiden mukaan tarjolle on tulossa sekä perinteisempi malli, mutta myös Outlander PHEV -malliin perustuvan hybridiversion saapumista on uumoiltu.

Uusi Isuzu D-Max saapui pick up -markkinoille viime vuonna ja kestävyydestään tunnettu malli on hyvin arvostettu erityisesti luotettavuutta vaativissa tehtävissä työskentelevien parissa. Valmistajan luottamuksesta kertoo D-Maxin viiden vuoden tai 100 000 kilometrin takuu. Uuden D-Maxin runko ja kori ovat aikaisempaakin vahvempia, muotoilu alentaa ilmanvastustusta ja polttoaineen kulutusta. Myös akseliväli on kasvanut ja lisäpituus on hyödynnetty lavamitoissa, ohjaamon tiloissa ja ovien suuremmassa koossa. Ohjaamo on muutenkin uusittu edistykselliseksi kaikin puolin ja varustelua on laajennettu turvallisuuden, mukavuuden ja etenemiskyvyn kannalta. Kokonaisuuden täydentää tehokkaampi moottori, joka on kuitenkin edeltäjäänsä taloudellisempi, sekä houkuttelevaksi saatu hinnoittelu. Isuzu D-Max on jatkossa saatavana myös 5‑paikkaisena kevytkuorma-autona. Sen tärkeimmät erot pakettiautoon ovat alhaiset käyttökulut ja 5-paikkaisena edullinen hinta.

Auto-Bon Oy:n maahantuomat Citroën ja Peugeot panostavat sähköön ja esittelevät uudet Citroën ë-Berlingo Vanin sekä Peugeot e-Partnerin. Mallien 50 kWh:n akku mahdollistaa 275 kilometrin toimintamatkan. Mallit ovat saatavilla kahdella eri pituudella, ja 800 kg kantavuus sekä 750 kg vetomassa ovat samat kautta malliston. Tavaratilan koko on parhaimmillaan 4,4 kuutiometriä ja lastauspituus on maksimissaan 3,44 metriä. Uutuudet ovat jo tilattavissa ja edullisimmillaan omistajaksi pääsee selvästi alle 40 000 euron sijoituksella.

Nissan uusii mallistoaan ja myös nimeää uudelleen vanhoja tuttavuuksia. Uudet mallinimet tuovat muistoja vuosien takaa, sillä isoin NV400 tunnetaan jatkossa Interstarina ja tonniluokan NV300 Primastarina. Uutuudet lanseerataan alkuvuodesta ja molemmissa on tarjolla uudet varustetasot, päivitetyt moottorit sekä uusia varusteita. Ketterän e-NV200-mallin täysin uusi korvaaja tunnetaan nimellä Townstar, jossa on 44 kWh:n kapasiteetti, 245 newtonmetrin vääntö sekä 285 kilometrin toimintamatka, ja sen lanseeraus tapahtuu syksyn aikana.

Fiat Ducaton uutuusmalli saatiin maahamme aivan viime vuoden lopulla ja malliston kattavuus tuo ratkaisuja useimpiin kuljetusalan käyttötarpeisiin. Varustelutasoja on neljä, tavaratilan kokoluokat vaihtelevat 8–17 kuutiometrin välillä, moottori on saatavana neljässä eri teholuokassa ja vaihteisto sekä manuaali- että automaattiratkaisuina. Huomattavaa on myös autonomisen ajon järjestelmien kehitys, sillä mukautuva vakionopeudensäädin Stop & Go -toiminnolla ja jalankulkijan tunnistuksella, kaista-avustin sekä ruuhka-ajoavustin tekevät Ducatosta luokan edelläkävijän. Sähköisten ratkaisujen ystäville tarjolla on puolestaan E-Ducato jopa 370 kilometrin toimintamatkalla.

Opelin kattava hyötyajoneuvovalikoima laajentuu erityisesti sähköiselle puolelle ja mielenkiintoinen tuttavuus on esimerkiksi uusi Combo-e Cargo. Kompaktissa ajoneuvossa on kantavuutta 800 kiloa, vääntöä 260 newtonmetriä ja toimintamatkaksi ilmoitetaan 275 kilometriä. Kiinnostavaa on myös mallin hinnoittelu, sillä täyssähköpakettiauton hinta alkaa noin 35 000 eurosta. Sähköisten Opel Vivaro-e:n ja Combo-e Cargon rinnalle lanseerataan tänä vuonna myös uusi Opel Movano-e. Tämän jälkeen koko Opelin hyötyajoneuvomallisto on saatavissa kokonaisuudessaan myös täyssähköisenä.

Lue myös: Vuonna 2021 liikennemäärät ja liikennedatan käyttö kasvoivat edellisvuodesta

Lue seuraavaksi