Uutiset

Autot

1. Central Europe Rally – Casteu, Deltrieu, Sainz ja Stacey Pusta-Dakarin voittajat

30. Dakar-ralliin ilmoittautuneet kutsuttiin osallistumaan Unkarin pustalle ja Romanian Karpaateille sijoitettuun 1. Keski-Eurooppa -ralliin lähinnä symbolisella osallistumismaksulla. Kun ottaa huomioon lyhyen varoitusajan, ralliahan ei ennen helmikuuta ollut olemassakaan, määräaikaan mennessä ilmoittautuneiden määrä oli aivan kunnioitettava, 110 moottoripyörää, 19 mönkijää, 93 henkilöautoa ja 41 kuorma-autoa. Melkein kaikki tehdasjoukkueet lähtivät mukaan, suurista oikeastaan ainoana Kamazin kuorma-autojoukkue jätti ilmoittautumatta ja henkilöautoista Dessoude-Nissanit olivat kiinni Baja-Portugalissa.

Melkein kaikki tämän vuoden ensimmäisen Konepörssin Dakar-ennakossa luetelluista ja esitellyistä ”Isoista Nimistä” ovat myös mukana, joukosta puuttuu ainoastaan Jean-Louis Schlesser ja De Rooyt sekä Sugavarat. Naisten puolella sen sijaan kävi kato, ainoastaan kuusi rohkeaa starttasi tähän Dakar-sarjan ensimmäiseen kilpailuun: Mirjam Pol, Annie Seel ja Christina Meier moottoripyörillä, Camélia Liparoti mönkijällä sekä Ellen Lohr ja Isabelle Patissier autoilla.

Ei dyynejä, mutta hiekkaa kuitenkin – ja mutaa

Oikeassa Dakar-rallissa vallitsevat elementit ovat Saharan hiekka ja Atlas-vuoriston louhikot. Kyllä pustallakin hiekka joskus pölisi, mutta enimmäkseen se vielä oli kovapohjaista ja kosteaa. Karpaateilla ei sitten pölissyt vaan roiskui. Muta.

Huhtikuun ensimmäisellä viikolla vuorilla satoi runsaasti lunta, joka A.S.O:n mielestä oli Dakar-sarjalle liian vieras elementti. Järjestäjä ilmoitti, että käytettyään runsaasti aikaa ja energiaa yrittäessään puhdistaa ”teitä” lumesta, se oli tehnyt päätöksen poistaa lumisimmat erikoiskoeosuudet. Tämä johti kahden erikoiskokeen ajamiseen kahdesti, mutta silti kilometrit niin erikoiskokeiden kuin koko kilpailunkin osalta vähenivät noin kolmella sadalla.

Kilpailunkin aikana erikoiskokeita lyhennettiin kuorma-autojen osalta vielä 80 kilometrillä, kun sulanut lumi ja vesisade ja ensin ajaneet kevyemmät ajoneuvot muuttivat tiet paikoittain jopa metrin syvyisiksi liejuhaudoiksi, joihin kiinni jääneitä isoja autoja eivät jäljessä tulleet pystyneet ohittamaan.

Moottoripyörissä ennakkosuosikit putosivat

Kaksipyöräisten voittoa pidettiin ennakolta Marc Coman ja Cyril Despresin kaksinkamppailuna. Vaikeissa olosuhteissa tapaa kuitenkin tulla yllätyksiä. Johdettuaan 1. etapin, Budapest-Baia Mare, jälkeen, Coma kaatui pahasti toisella satuttaen polvensa, eikä jatkanut kilpailua. Ensimmäisellä osuudella reitin avaajan paikastaan kärsinyt ja sen vuoksi toiseksi jäänyt Despres ajoi harhaan toisella osuudella matkamittarin lakattua toimimasta ja kolmantena olleelle Jordi Viladomsille kävi samoin. Molemmat menettivät 15 minuuttia ja kymmenkunta sijaa. 450-kuutioisella Yamahallaan ennenkin menestyksekkäästi 690-kuutioisia KTM:miä vastaan tapellut David Frétigné nousi kahden etapin jälkeen toiseksi, mutta keskeytti jo seuraavana päivänä ”henkilökohtaisista syistä”. KTM:män David Casteu otti johtopaikan ja piti sen loppuun saakka.

Quadin suomalainen nimi mönkijä ei oikein kuvaa tätä hiljalleen yleistyvää nelipyöräistä kilpailuvälinettä. Kivoiltahan ne näyttävät ja kovaa menevät. Dakar-maailmassa ne ovat nyt eriytetty moottoripyöristä omaksi luokakseen. Tähän ralliin luokan lähtijöitä kertyi 18 kappaletta. Luokka ajelee vähän statistina, eivätkä järjestäjienkään tiedotteet siitä paljon kerro, jotain sentään.

Ensimmäisen etapin voitti unkarilainen Laszlo Szabo ja Bombardier. Kakkoseksi ajanut ranskalainen Hubert Deltrieu Polariksella nousi seuraavalla etapilla kärkeen ja piti paikkansa maaliin saakka. Voittoajalla 14:36:55 olisi moottoripyörissä mahtunut kolmenkymmenen, autoissa kahdenkymmenen ja kuorma-autoissa viidentoista joukkoon. Hitain luokka siis kuitenkin. Szabo oli vielä toisella etapilla, Baia Mare-Baia Mare, kakkonen, mutta putosi seuraavalla jostain syystä joukon hännille, eikä pystynyt sieltä nousemaan kilpailun aikana kahdeksatta sijaa korkeammalle. Kakkos- ja kolmossijoilla oli kilpailun aikana montakin ehdokasta. Maalissa kakkonen oli Christophe Declerck Yamahalla ja kolmonen slovakialainen Martin Antal Polariksella.

Helppoa ei ollut autoillakaan

Osansa vastoinkäymisistä saivat myös Volkswagenin ja Mitsubishin tehdasjoukkueet. Sainz voitti heti ensimmäisen pätkän ja kuuden nopeimman joukkoon sijoittuivat myös De Villiers ja Dieter Depping, ensimmäistä kertaa Race Touaregilla kilpaileva entinen Saksan rallimestari ja Dakar-kuljettaja Volkswagen Motorsportin kuorma-autolla. Mark Millerille, neljännen Touaregin kuljettajalle, kävi huonommin. Tiukassa oikeassa auto karkasi käsistä ja useiden volttien jälkeen auto jäi sellaiseen kuntoon, että kilpailu loppui. Miehet eivät onneksi loukkaantuneet. Toisen osuuden voittaa ”rookie”, Depping, nousten kolmanneksi, mutta johtoon nousee tasaisesti ajanut Peterhansel. Sainz kärsii tien avaajan paikastaan, eikä ehdi kuin kuudenneksi. Putoaa kuitenkin kokonaiskilpailussa vain kakkoseksi, 22 sekuntia jäljessä johtajasta.

Kolmannella osuudella, Baia Mare-Debrecen, taas tapahtuu. Sainzin autosta hajoaa vaihteen siirtäjä päivän ensimmäisen erikoiskokeen puolivälissä ja espanjalainen joutuu ajamaan maaliin, 40 kilometriä, kakkosvaihteella. Päivän toisella erikoiskokeella Mitsubishin Hiroshi Masuoka ja Pascal Maimon joutuvat vaihtamaan rengasta kapealla tiellä. Kun Sainz ohittaa heitä kävelyvauhdilla, Maimon horjahtaa, joutuu auton töytäisemäksi ja nilkka murtuu. Mitsunkin tiimissä on yksi kilpailijapari vähemmän. Osuuden voittaa De Villiers ja nousee viidenneksi. Sainz putoaa seitsemänneksi. Kärjen järjestys nyt: Peterhansel, Depping, Alphand.

Neljännellä etapilla, Debrecen-Veszprem, Sainz aloittaa nousun, osuuden voitto ja kilpailun viides. Peterhansel johtaa edelleen, mutta nyt kantaan nousee De Villiers pudottaen Deppingin kolmanneksi. Tasaisesti ajanut Bemarin Al Attiyah nousee myös, nyt kilpailun neljäs. Saman merkin Guerlain Chicherit ajoi ensimmäisen etapin hyvin, mutta on kakkos- ja kolmosetappien elektroniikkavaivojen takia hyytynyt häntäpään sijoille. Nelosetapilla auto taas toimii, osuuden seitsemäs, mutta kaulaa ”Peteriin” on yli kolme tuntia, josta tunti aikasakkoa. Vanha herra Bruno Saby takoo tasaisia sijoituksia kymmenennen pintaan ja on kokonaiskilvassakin kymmenentenä. Sija 6-9 jakavat Alphand ja Roma Mitsuilla, Robby Gordon takavetoisella Hummerillaan ja Carlos Sousa yksityis-Touaregillaan.

Unkariin päästyä sijoitukset varmistuvat

Pustan heittoiset hiekkatiet koituvat De Williersin kohtaloksi. Viidennellä osuudella, Veszprem-Veszprem, ollessaan kokonaiskilpailussa toisena, ainoastaan minuutti 44 sekuntia ”Peteristä” jäljessä, eteläafrikkalainen ajaa heittoon liian kovaa, alastulossa keula ottaa maahan ja Touareg pyörii pitkittäissuunnassa viisi volttia.

Miesten ei käy kuinkaan, mutta sijoitus putoaa sijalle 40. Sainz pitää sopivaa vauhtia ja nousee tällä osuudella johtoon 3 sekuntia Peterhanselin edelle. Depping puolestaan on 21 sekuntia Mitsu-tähden jäljessä. Kaksi viimeistä osuutta, uudelleen ajettu Veszprem-Veszprem ja Veszprem-Balatonfüred ovat Sainzin ja Peterhanselin taistelua voitosta. Depping tyytyy varmistelemaa kolmatta sijaansa. Kuudennella Sainz lisää etumatkaansa 15 sekuntia, kun Peterhansel joutuu rengastöihin ja viimeisellä minuutti 86 sekuntia. Alphand ei tavoita Deppingiä ja tulee neljänneksi. Yksityis-Touaregia ajava Sousa on noussut tasaisesti ja päätyy viidenneksi.

Bemari-kuljettajista parhaiten sijoittuu loppujen lopuksi vanha herra Saby, jolle viime vuosina ei ole tahtonut Dakariin löytyä kunnon kalustoa ollenkaan ja tänäkin vuonna Bemarille paikka järjestyi vain Colin McRaen kuoleman johdosta. Kuudes sija. Chicherit pitää lopussa kiirettä, neljällä viimeisellä osuudella yksi kuudes ja kolme seitsemättä sijaa. Ne eivät kuitenkaan auta kolmannen osuuden 60. sijan jälkeen kuin 17. sijalle. Al Attiyah hyytyy viidennellä pätkällä elektroniikkavaivaan juuri ollessaan hyvässä hyökkäysasemassa podiumille. Vika on sen verran paha, ettei sitä saada korjatuksi lainkaan ja hyvin edennyt kilpailu on hänen osaltaan ohi.

Joan ”Nani” Roma on viidennen etapin jälkeen neljäntenä. Kuudennella hän joutuu ajamaan sivuun neljäksi tunniksi korjaamaan teknistä vikaa ja putoaa sen vuoksi sijalle 40. Sieltä ei enää korkealle nousta, loppusijoitus 33.

Entä amerikkalaiset?

Oikean Dakarin Robby Gordon vannoi voittavansa, maksoi se mitä tahansa. Ehkei tähän tynkään ollut aivan samanlaista motiivia. Team Dakar USA:n takavetoiset Hummerit antoivat kyllä eurooppalaisille tehdastalleille paikoin kovankin vastuksen ja näyttävällä ajotyylillään katsojille parhaan show’n. Parista vahvasta näytöstä huolimatta podium jäi kummaltakin autolta kuitenkin saavuttamatta. Gordon ajoi ensimmäisellä pätkällä toiseksi, mutta liukkaat ja mutaiset vuoristopolut olivat nelivetoisten ominaisuuksille sopivampia. Pustalla Robby nousi taas jopa uhkaamaan ”Peteriä” mutta takapyörän irtoaminen viidennellä osuudella vei voiton mahdollisuudet Monster Energy Hummerilta. Lopputulos 10. sija.

Robert Baldwinin käskemä Vanguard Hummer aloitti varovammin. Alun vaatimattomien sijojen sijaan loppuetapeilla tuli jo kärkiaikoja ja niinpä kakkoskuljettaja voitti tiiminsä johtajan sijoittumalla lopputuloksissa seitsemänneksi.

Kolmas amerikkalainen, Mike Petersen lähti ralliin tavoitteena sijoittua 10 parhaan joukkoon. Ajettuaan ensimmäisellä pätkällä sijalle 14, Petersen sai jo toisella osuudella huomata, ettei Saharan hiekkaa ajatellen rakennettu BF Goodrich Chevrolet buggy ollut parhaimmillaan Karpaattien lumi- ja vesisateessa. ”Meille sattui kaikki! Tuulilasin pyyhkijät eivät toimineet! Märkä ja kylmä saivat elektroniikan temppuilemaan”, valitti Petersen. ”Se oli kuin olisi ajanut vuorilta virtaavassa joessa. Luistelimme tieltä ja odotimme ainakin neljännestunnin, että joku tulisi ja hinaisi meidät ylös. Olemme laskeneet tavoitettamme. Toivottavasti selviydymme 20 parhaan joukkoon.” Uusi tavoite täyttyi, maalissa Petersen oli sijalla 19.

Muista amerikkalaisista sen verran, että moninkertainen Dakarin kävijä moottoripyörällä, Jonah Street, ajoi tasaisesti ja selvisi sijalle yhdeksän. MAN:illa kuorma-autoluokassa kilpaillut Thomas Geviss keskeytti osuudella viisi.

Casteun takana tuttuja nimiä

Moottoripyörissä kärki muodostui jo ennen puolta väliä kolmen kaupaksi, kun Despres putosi. Casteun pitäessä kärkipaikkaa chileläinen Francisco Lopez ja slovakki Jaroslav Katrinak vuorottelivat seuraavalla paikalla, kunnes Katrinak myöskin putosi osuudella viisi sijalle 14. Kolmospaikan peri Alain Duclos viitospätkän ja hyvin noussut Despres kuutospätkän ajaksi, kunnes lopullinen järjestys muotoutui vasta viimeisellä osuudella.

Duclos nousee takaisin kolmanneksi. Hiukan huomaamattomana kuumimman kärjen takana ajellut espanjalainen Jose Manuel Pellicer ajaa neljänneksi ja Despres putoaa vielä viidenneksi. Viladoms on noussut Despresin kannassa ja ottaa kuudennen sijan. Pål Anders Ullevålseter on jo vakiinnuttanut paikkansa erämaaralleissa, tälläkin kerralla tasaista työtä ja seitsemäs sija. Latvian Janis Vinters on kahdeksas, Street siis yhdeksäs ja Katrinak löytyy lopulta 10. sijalta. Kaikki KTM-pyöriä paitsi Pellicer, joka ajoi Yamahaa.

Kuorma-autoissa ei Staceyllä ollut vastusta

Hans Stacey johti MAN:illaan kuorma-autoluokan kisaa alusta alkaen, mikä olikin odotettavaa, kun Kamazit eivät olleet mukana. Stacey voitti kolmatta lukuun ottamatta kaikki erikoiskokeet. Kolmosen voitti Ales ”Karelin veljen poika” Loprais Tatrallaan.

Tshekki ei kuitenkaan pystynyt nousemaan kolmatta sijaa korkeammalle kärsittyään toisella pätkällä 30 minuutin tappion ensin renkaiden paineensäätöjärjestelmän temppuillessa ja vielä pätkän lopussa kärsimänsä rengasrikon hidastamana. Ginafin omistajasukuun ja yhtiön johtajistoon kuuluva Wuf Van Ginkel hyödynsi Lopraisin vastoinkäymiset ja nousi Caterpillar-moottorisella Ginaf X2222:aan kolmanneksi ja seuraavalla pätkällä toiseksi, eikä Lopraisin painostuksesta huolimatta enää suostunut luopumaan sijastaan. Pienenä yllätyksenä voitaneen pitää tshekki Marek Spacilin nousua Liazilla neljänneksi.

Toisella Tatra-kuskilla, ensimmäisellä osuudella viidenneksi ajaneella Andre de Azevedolla, on toisella osuudella samat vaivat kuin Lopraisillakin. Vaikeuden aste kuitenkin oli suurempi, kun Lopraisiinkin nähden aikaa kului tunti enemmän ja sijoitus muuttui viimeistä edelliseksi 30 kilpailijan joukossa. Lisää ongelmia oli tulossa seuraavalla osuudella: Tatra suistui pois tieltä ja suurehko kuusi tunkeutui latva edellä tuulilasista sisään ja kuljettajan sivuikkunasta ulos. Henkilövahinkoja ei onneksi tullut, mutta suurehkon, rungon puoliväliin asti sisään työntyneen kuusen poistaminen käsipelissä otti kyllä aikaa. Osuus sittemmin peruutettiin, kuten edellispäivänäkin, joten sijoitukseen haaveri ei vaikuttanut. Lopputuloksissa de Azevedo ei kuitenkaan pystynyt nousemaan 15. sijaa korkeammalle.

Valitettavasti en löytänyt kuvaa kuusen irrottamisesta, mutta video löytyy YouTubesta nimellä ”dakar ‘08 truck crash” tai osoitteella http://www.youtube.com/watch?v=IzLDOvbnj1o&feature=related
Jos kiinnostaa, käy katsomassa. Samoilta sivuilta löytyy runsaasti muutakin liikkuvaa kuvaa rallista.

Luokassa ei loppukilpailun aikana suuria yllätyksiä tapahtunut, jollei sellaisena pidetä MAN-kuljettaja Franz Echterin putoamista viimeisellä osuudella neljänneltä sijalta kymmenenneksi. Muille sijoille ajoivat: 5. Marco Dono/Iveco, 6. Rob Vink/Ginaf, 7. Pep Vila Roca/ Mercedes, 8. Geert Verhoeven/MAN ja 9. Zoltan Szaller/MAN.

Entä muut pohjoismaalaiset kuljettajat… ja ladyt?

Vaikka suomalaisia kuljettajia ei ollutkaan mukana, moottoripyöräluokassa oli skandinaaveja entistä enemmän. Toinen norjalainen, Asbjörn Sletholt, keskeytti neljännellä etapilla. Ruotsalainen Thomas Berglund paranteli sijoitustaan loppua kohden ja päätyi sijalle 15. ”Ralliprinsessa” Annie Seel päihitti pienempitehoisella, 450 kuutioisella KTM:llään taaskin useimmat miehet ja molemmat muut naiset, vaikka osan nelosetapista joutui ajamaan takarenkaalla, josta pinta oli kuoriutunut pois. Loppusijoitus 24. Ruotsalainen Henrik Rahm ajoi sijalle 54. Autoluokissa ei Al Attiyahin kakkoskuljettajaa, Tina Thörneriä lukuun ottamatta, pohjoismaalaisia ollut.

Muut naiset moottoripyörillä olivat hollantilainen Mirjam Pol, loppusija 63 ja saksalainen Christina Meier, 77. ja viimeinen loppuun ajanut.
Autoluokassa Ellen Lohr keskeyttää taas, tällä kerralla Mitsubishillä. Auto lipeää tieltä, ei sentään uppoa virtaan, vaan pysähtyy rannalle. Ei kuitenkaan pääse sieltä omin voimin takaisin ylös vaan joutuu odottamaan autonosturia. Harmi, ennen ulosajoa sijalla 24. Andorralainen, vuoden 2000 vuorikiipeilyn maailmanmestari Isabelle Patissier ajoi takavetoisella buggy’llä peräti sijalle 16. Nättikin vielä…

Mönkijöissä italialainen valokuvaaja Camélia Liparoti, joka olisi tahtonut ajaa oikean Dakarin läpi mönkijällä, ajoi myös loppuun. 10. sija kolmestatoista maaliin tulleesta. Loppuajalla olisi moottoripyörissä sijoittunut sijalle 74 ja autoissa sijalle 43.

Urpo Ahola

Lue seuraavaksi