Uutiset
Takeuchi TB153 FR Kitukrännillä
Kaupungit ja taajamat asettavat omat haasteensa kaivutöihin. Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1991 valittu Vanha Rauma on ahtaudessaan ehkä vielä astetta haastavampi kuin monet muut taajamat.
Rauman keskustan kehittämisprojektia on viety Vanhan Rauman kaduilla ja kujilla eteenpäin jo reilut kymmenen vuotta. Siihen on kuulunut niin putkilinjojen, tietoliikennekaapelien, valaistuksen kuin katupintojenkin uusimista. Suomen kapeimman kadun, Kitukrännin läpi kaivettiin sadevesiviemäri. Kapeimmillaan kujan leveys on vain noin 2,4 metriä.
Koneeksi valikoitui lyhytperäinen, 5,6 tonnia painava ja kaksi metriä leveä Takeuchi TB153.
”Liikenne ja katujen varsilla sijaitsevat kauppaliikkeet ovat tuoneet oman haasteensa tähän Vanhan Rauman infrarakenteen uusimistyöhön. Kaikki työvaiheet on pitänyt suunnitella tarkasti. Uusittu on niin valaistus, vesi- kuin viemärilinjat sekä sadevesiviemäröinti. Kaapeloinnit ovat nekin uusia ja runsaasti ylimääräisiä suojaputkia ja tarkistuskaivoja on asennettu, jotta uusia kaapeleita asennettaessa ei tarvitse kaivaa katuja auki.”
”Pääasiassa Kauppatorista alaspäin Kuninkaankatu ja Kauppakatu sekä jotkut poikkikadut ovat saaneet myös lumensulatusjärjestelmän. Glykoliseos kiertää putkistoissa ja tekee lumen auraamisen ja liukkaudeneston tarpeettomaksi”, kertovat Rauman kaupungin työpäällikkö Sakari Huurinainen ja rakennusmestari Pauli Heinonen.
”Minulla ei ollut konetta, joka olisi sopinut Kitukrännillä kaivamaan ja kääntämään montusta nostetun maan taakseen”, aloittaa Rauman Maarakennus Ky:n omistaja Pekka Kostea, joka on ollut rakentamassa Vanhan Rauman infraa alusta asti.
Pekka Kostea (vas.), Honka Tradingin myyjä Jari Järvinen sekä Rauman kaupungin työpäällikkö Sakari Huurinainen ja rakennusmestari Pauli Heinonen saivat yhteistuumin hommattua sopivan koneen Kitukrännille. Rauman Vanhan Kaupungin infraa on uusittu jo reilun kymmenen vuoden ajan ja työ jatkuu vielä ainakin ensi kesän.
”Ja asia ei tosiaan ollut ihan helppo. Ilman tyvitaittoa oleva 1,5 tonnin kaivukonekaan ei sovi pyörähtämään niin ahtaassa. Vaadittava kaivusyvyys oli kuitenkin lähes kaksi metriä, niin ihan pienellä koneella työ olisi ollut vaikeaa. Ratkaisuksi löytyi sitten meille vaihtokoneena kotiutettu, 5,6 tonnin painoinen ja kahden metrin levyinen TB153 FR.”
”Takeuchi tarjoaa lyhytperäisissä koneissaan ohjaamon sivulle nippuun nousevan puomikonstruktion hydraulisella sivusiirrolla, joten TB153 FR osoittautui sopivaksi”, kertoo Jari Järvinen Honka-Trading Oy:stä.
Koneen puikoissa hääri kokenut kuljettaja Petri Mäkilä. Rännnit ja nurkkaulaudat jäivät rakennuksissa paikoilleen ammattitaitoisen kuljettajan tarkkaavaisuuden ansiosta.
Kaivannosta ylös nouseva maa kuormattiin Willen kauhaan, joka kuormasi massat edelleen traktorin peräkärryyn. Kaikki montusta noussut maa-aines korvattiin murskeella.
Lue koko artikkeli tulevasta Konepörssistä 12/2013 (ilmestyy 4.12.) tai lehden ilmestyttyä Lehtiluukusta.