Uutiset

Työkoneet

NYAB aloittaa työt Talgan akkuanodijalostamossa


Artikkelikuva: Luulajan satama on vihreän teollisen vallankumouksen satama Pohjois-Ruotsissa. Kuva: Luleå Hamn.


NYAB aloittaa maanrakennustyöt Talgan uudessa akkuanodijalostamossa Luulajan teollisuuspuistossa. Uusiutuvalla energialla toimiva laitos on osa Talgan investointia ilmastoälykkäisiin akkuanodeihin, joissa käytetään Kiirunan kunnassa sijaitsevan Vittangin kaivoksen luonnongrafiittia. Jalostamon rakentamisen valmistelu alkaa tällä sopimuksella ja käynnistyy syyskuussa.

Vihreä teollinen vallankumous on käynnissä Pohjois-Ruotsissa

Pohjois-Ruotsissa on meneillään merkittävä investointibuumi, ja pelkästään Norrbottenissa suunnitellut investoinnit ovat yli 100 miljardia Ruotsin kruunua. Luulajan teollisuuspuisto on vihreän siirtymän keskus, johon investoivat Talgan kaltaiset raskaan teollisuuden yritysten keskittymät.

Talga AB kehittää vihreän grafiitin akkuanodituotteita, teknologiaa ja kehittyneitä materiaaleja. Talga on nyt perustamassa ensimmäistä kaupallista tehdastaan Luulajaan, jossa akkuanodimateriaalin vuosituotanto on suunniteltu riittävän noin 200 000 sähköautoon.

”Olemme erittäin tyytyväisiä, että tämän NYAB:n kanssa tehdyn sopimuksen myötä voimme käynnistää merkittävän investointimme Luulajassa. Uudella jalostamolla on ratkaiseva merkitys siirryttäessä kestävämpään tulevaisuuteen. Käyttämällä Vittangin luonnongrafiittia, vihreää energiaa ja omaa prosessiteknologiaa voimme vähentää akkuanodien tuotannosta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä jopa 92 prosenttia”, sanoo Talgan projektijohtaja Peder Enoksson.

NYABin töihin kuuluvat tarvittavat maanrakennustyöt. Maaperän louhinta, täyttö, putkenlasku ja pinnoitustyöt laitosasennuksia ja rakennuksia varten. Työ alkavat välittömästi. Allekirjoitettuun sopimukseen sisältyy optio maa- ja infrastruktuuritöistä, jotka on tarkoitus käynnistää viimeistään keväällä 2024. Osapuolet ovat sopineet, että sopimuksen arvoa ei julkisteta.

”NYAB on perustettu Luulajassa, ja sillä on syvä ymmärrys ja läheinen yhteys alueisiin, joilla toimimme. Se, että olemme jälleen mukana yhdessä Luulajan teollisuuspuistoon sijoittuvassa tärkeässä projektissa, antaa meille hyvät mahdollisuudet tarttua uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin. Haluamme jatkossakin olla edistämässä vihreää ja teollista siirtymää. Olemme ylpeitä Talgan osoittamasta luottamuksesta”, sanoo NYAB Sverige AB:n toimitusjohtaja Magnus Granljung.


Lue seuraavaksi