Uutiset

Yleinen

Maailman ensimmäinen 100 % puupohjainen kalustelevy on Koskisen ja Stora Enson yhteistyötä

Maailman ensimmäinen 100 % puupohjainen kalustelevy on Koskisen ja Stora Enson yhteistyönä syntynyt kiertotaloustuote

Koskisen ottaa uuden ilmastoystävällisen tuoteperheensä valmistuksessa ensimmäisenä käyttöön biopohjaisen NeoLigno®- by Stora Enso -sideaineen. Yritysten yhteistyön tuloksena syntyy maailman ensimmäinen täysin puupohjainen kalustelevy. Sekä levyn perusraaka-aine että koossapitävä sideaine ovat peräisin yritysten valmistusprosessien sivuvirroista, eli kyseessä on myös kokonaan kotimainen kiertotaloustuote.

Suomalainen puuteollisuus kehittää esimerkillisesti yhteistyössä kestävän kehityksen mukaisia ilmastoystävällisiä ratkaisuja eteenpäin, tuote kerrallaan.

Puunjalostusalan kotimainen pikkujättiläinen Koskisen ryhtyy ensimmäisenä maailmassa tuottamaan täysin puuperäisistä raaka-aineista valmistettua kalustelevyä. Siinä fossiilisista raaka-aineista tehdyt liimahartsit on korvattu Stora Enson kehittämällä ligniiniin eli luonnon omaan liimaan pohjautuvalla NeoLigno® -sideaineella. Ilmastoystävällisyytensä lisäksi NeoLigno® on formaldehyditön.

”Uusi Zero-tuoteperheemme vastaa sekä kotimaassa että vientimarkkinoilla nousseeseen biopohjaisten ratkaisujen kysyntään. Tuoteuutuuden ansiosta esimerkiksi kalustevalmistajat voivat tarjota jatkossa asiakkailleen entistä ilmastoystävällisempiä sekä terveysturvallisempia vaihtoehtoja”, summaa Head of Product Management and R&D Timo Linna Koskiselta.

Zero-kalustelevy on kaksivuotisen tuotekehityksen tulos. ”Olemme ylpeitä tästä yhteistyö Stora Enson kanssa, lopputulos on uraauurtava tuote, joka on osoittautunut jopa odotettua paremmaksi”, sanoo tuotekehitysprojektia Koskisella vetänyt Riitta Ahokas, joka tutkii kuvassa Timo Linnan kanssa uutta kalustelevyä.

Puun hyödyntämisen optimointia

Kalustelevy, Zero-tuoteperheen esikoinen, valmistetaan Koskisen levytehtaalla Järvelässä, tunnin päässä Helsingistä. Koskisen kalustelevyjen perusmateriaali saadaan yrityksen vaneritehtaan ja sahan sivuvirroista. Zero-tuotteissa levyjä koossapitävän aineen NeoLignon® ligniini puolestaan on eroteltu Stora Enson Sunilan tehtaan selluprosessista omaksi sivuvirrakseen. Levyn raaka-aineet ovat siis täysin puuperäiset.

”Ympäristövastuullisen strategiamme ytimessä on yhtäältä tehdä tuotekehitystä vahvasti kumppanien kanssa ja toisaalta viedä omaa toimintaa yhä kestävämpään ja hiilineutraalimpaan suuntaan, muun muassa vaihtamalla fossiilisia raaka-aineita uusiutuviin ja hyödyntämällä puuraaka-ainetta mahdollisimman optimaalisesti. Zero-levytuoteperhe on yksi konkreettinen toimenpide strategian toteuttamiseksi”, sanoo Koskisen toimitusjohtaja Jukka Pahta.

Kalustelevyvalmistuksen teollisen mittakaavan koeajot ovat menossa, ja prosessi on viimeisiä optimointeja vaille valmis.

Koskisen tuotantokompleksi Järvelässä käsittää sahan sekä vaneri- ja lastulevytehtaat. Koskinen on vastikään investoinut 48 miljoonaa euroa uuteen sahaan.

Stora Ensolle merkityksellinen yhteistyö

Aiemmin ligniini on sellunvalmistuksen sivuvirtajakeena hyödynnetty tyypillisesti biopolttoaineena energiantuotannossa. NeoLigno® on esimerkki tavasta, jolla Stora Enso nostaa ligniinin jalostusarvoa lisäämättä puunkäyttöä Sunilassa.

”Stora Enso on jatkojalostanut ligniiniä jo vuodesta 2015 lähtien. NeoLigno® on meille ensimmäinen oma sideainetuote, joka korvaa fossiilisia liimoja”, sanoo Stora Enson Biomaterials-divisioonan innovaatiojohtaja Lauri Lehtonen.

Koskisen on ensimmäinen toimija, joka ryhtyy hyödyntämään NeoLignoa® teollisessa tuotannossa.

Viimeistelyvaiheessa oleva Zero-kalustelevytuote tulee markkinoille syksyllä 2022. Kalustelevyn jälkeen tuoteperheen seuraava jäsen on vanerilevy.

Lue seuraavaksi