Uutiset

Uutiset

Turun raitiotien suunnittelu käynnistyiTurun Raitiotie Oy, Ramboll Finland Oy, Sweco Finland Oy, GRK Suomi Oy ja NRC Group Finland Oy ovat kirjoittaneet Turun raitiotien allianssisopimuksen Turussa maanantaina 8.4.2024. Sopimus koskee Satama-Varissuo toteutussuunnitelman laatimista sekä mahdollista rakentamista.

Turun raitiotien suunnittelu etenee. Nyt käynnistyvä toteutussuunnittelu kestää vuoden 2025 loppuun saakka. Tämän aikana tehdään katusuunnitelmia raitiotiekaduista sekä lasketaan rakentamisen kustannukset. Lisäksi tehdään arviointeja siitä, miten raitiotie vaikuttaisi muun muassa maankäyttöön ja väestökehitykseen.

”Edessämme on työntäyteinen puolentoista vuoden mittainen suunnitteluvaihe. Tällaisessa monivaiheisessa ja laajassa hankkeessa allianssimalli ja kokeneet kumppanit tulevat osoittautumaan hyväksi valinnaksi”, sanoo Turun Raitiotien toimitusjohtaja Juha Saarikoski.

Toteutussuunnitelma tehdään lokakuussa 2023 hyväksytyn Satama-Varissuo yleissuunnitelman pohjalta. Yleissuunnitelman kustannusarvio raitiotien rakentamiselle on 344 miljoonaa euroa ja kalustolle 44 miljoonaa euroa.

Allianssimallin vahvuus on yhteistyössä

Allianssi aloittaa toteutussuunnitelman laatimisen. Lähtökohtana on tehdä suunnitelmat sellaisella tarkkuudella, että niiden avulla voitaisiin valtuuston päätöksen jälkeen kesällä 2026 jatkaa suoraan raitiotien rakentamiseen.

”Allianssimallin mukainen työskentely on meille tuttua jo useista aiemmista hankkeista. Tulemme hyödyntämään niin Suomessa kuin ulkomailla kerrytettyä raitiotieosaamistamme. Allianssilla on kehitysvaiheessa monta haastetta ratkottavanaan etenkin keskustan alueella, mutta tällä porukalla löydämme varmasti niihin kaikkiin kestävät suunnitteluratkaisut”, kertoo johtaja Peter Molin Rambollilta.

”On hienoa olla mukana suunnittelemassa uutta kestävää liikkumisjärjestelmää Turkuun. Yhdessä Turun Raitiotien ja allianssikumppaneidemme kanssa tekemämme suunnitelmamme vaikuttavat turkulaisten arkeen ja edistämme osaltamme Turun tavoitetta olla hiilineutraali vuonna 2029 sekä johtava ilmasto- ja luontokaupunki tulevaisuudessa”, Swecon Infra ja liikenne -toimialan johtaja Juho Siipo sanoo.


Suunnitteluvaiheessa määritellään rakentamisen tarkemmat kustannukset ja suunnitellaan rakentamisen työvaiheet. Niihin tarvitaan myös rakentajien ammattitaitoa.

”GRK:n henkilöstöllä on pitkäaikaista kokemusta raitiotiehankkeista sekä muista kaupunkiympäristöjen rata- ja infraurakoista. Pääkaupunkiseudulla käynnissä olevat isot raitiotieprojektimme ovat valmistumassa lähikuukausina. Turun raitiotien käyttöön vapautuu näin ollen osaavia pitkän linjan ammattilaisia”, sanoo GRK:n rataliiketoimintajohtaja Mikko Nyhä.

”Allianssimallin parhaat puolet nousevat esiin monimutkaisissa raidehankkeissa, joissa eri osapuolten saumattomalla yhteistyöllä löydetään ja toteutetaan uudenlaisia ratkaisuja. Vahvuutemme on ainutlaatuisessa kokemuksessamme uusien raitioteiden rakentamisessa, josta yhdessä allianssikumppaneidemme kanssa ammennamme parhaat opit myös Turun raitiotien kehitysvaiheeseen ja toteutukseen”, kertoo allianssiprojektipäällikkö Kari-Pekka Lumme NRC Groupista.

Turun raitiotie

Lue seuraavaksi