Uutiset

Työkoneet

Ympyrä sulkeutuu, kun Pekka Niemi ja Jussi Haavisto kättelivät kaupat

Pekka Niemi luovutti Maarakennus T. Haavisto Oy:n toimitusjohtaja Jussi Haavistolle uuden Hyundai HX235LCR -kaivukoneen heinäkuun lopulla Humppilassa. Kyseessä oli yksi Pekan 1960-luvun puolivälissä alkaneen uran viimeisiä konekauppoja.

Yli 55 vuoden aikana Pekka Niemi on myynyt uusia ja käytettyjä maarakennuskoneita yhteensä lähemmäs 4 000 kappaletta. Hurjimpina vuosina kauppoja syntyi reilusti yli 100 vuodessa, ilman kännyköitä ja sähköpostia. Niiden sijaan auton mittariin kertyi työajoa enimmillään jopa 136 000 kilometriä vuodessa.

Maarakennus T. Haavisto Oy:lle Pekka myi ensimmäiset koneet jo 1970-luvulla. Silloin kauppaa tehtiin yrityksen nykyisten vetäjien Jussi ja Jari Haaviston isän Toivo Haaviston kanssa. Monet Pekan asiakassuhteet ovat kestäneet vuosikymmeniä, ja osassa on jo toinen tai jopa kolmas yrittäjäsukupolvi ollut tekemässä Pekan kanssa kauppaa.

”Luottamus ja yhteinen ymmärrys koneasioista on auttanut kauppojen syntymistä”, sanoo Pekka. Lisäksi hän korostaa asiakkaiden tuntemista ja tapaamista. Sähköposti ei korvaa henkilökohtaista kontaktia.

Talojen pohjien tekoon

”Jälkimarkkinointi on ollut toimivaa ja hintapolitiikka kohtuullista. Telakoneen huoltopalvelu on toiminut hyvin ja nopeasti, jonka merkitystä tiukkaan aikataulutetuissa urakoissa ei voi väheksyä”, kehuu Jussi Haavisto Suomen Telakone Oy:n toimintaa.

Haaviston uusi Hyundai lähtee ensitöikseen tekemään pohjia omakotitaloille.
”Tällä hankinnalla varmistamme muuttovalmiiden kotien toimittajan, Evesa Talot Oy:n talotoimitusten tiukkojen aikataulujen pitävyyden. Olemme sopineet loppuvuodelle vielä yli 40 kotia käsittävät urakat Evesa Talojen kanssa”, kertoi T. Haaviston toimitusjohtaja Jussi Haavisto.

Vaikka urakoiden tilauskanta on maarakennusalalla perinteisesti lyhyt, niin työtilanne on säilynyt Pirkanmaalla vakaana koronapandemiasta huolimatta.

Maarakennus T. Haavisto toimii lähinnä Pirkanmaan alueella ja yritystä työllistävät eniten omakotirakentaminen sekä teollisuuden rakennus-, purku- ja saneeraustyöt.

”Pirkanmaa on vahva kasvukeskus ja alan kovasta kilpailusta huolimatta töitä on riittänyt. Suurena apuna on ollut hyvä maineemme, jonka kautta urakkatarjouksia kysytään hyvin monipuolisesti. Viime vuosina meitä ovat työllistäneet varsinkin omakotitalojen maarakennusurakat ja teollisuuden saneeraukset, purkutyöt ja koneperustuksien valmistukset ”, selvitti Jussi Haavisto alan ja oman yrityksen työtilannetta.

Yksi myydyimpiä

Lyhytperäinen Hyundai HX235LCR on työpainoltaan 24,5 tonnia ja sen Cummins QSB6,7 -moottori tuottaa tehoa 136 kilowattia. Maarakennus T.Haavisto Oy:lle luovutettu kone on varustettu rasvarilla, lämmittäjällä, ledvaloilla, nelikamerajärjestelmällä ja Indexator-tiltillä.

”Tämä on ollut viime vuosina yksi myydyimpiä konemallejamme”, kertoi Hyundai-maarakennuskoneiden maahantuojan Suomen Telakone Oy:n toimitusjohtaja Matti Rautionmaa. Hänen mukaansa lyhytperäiset mallit ovat yhä kysytympiä perinteisten mallien sijaan. Kauppaa Telakoneella on tehty Rautionmaan mukaan edellisten vuosien tahtiin.

Hyvät kokemukset yrityksen edellisistä Hyundai-kaivukoneista ja maahantuojan jälkimarkkinoiden toimivuudesta, tutun konemyyjän lisäksi, ratkaisivat kaupat.

”Jälkimarkkinointi on ollut toimivaa ja hintapolitiikka kohtuullista. Telakoneen huoltopalvelu on toiminut hyvin ja nopeasti, jonka merkitystä tiukkaan aikataulutetuissa urakoissa ei voi väheksyä”, kehuu Haavisto.

Hienoja hetkiä

Yli 50-vuotiaan T. Haavisto Oy:n ja kesällä 80 vuotta täyttäneen Pekka Niemen välillä on tehty konekauppaa kaikkiaan yli 45 vuoden ajan.
”Muistan soittaneeni haitarilla alle 10-vuoden iässä Metsäkukkia-valssin isälleni ja Pekalle silloin tehtyjen konekauppojen kunniaksi”, kertoi Jussi Haavisto.

Tällä kertaa oli Jussin vuoro kätellä ansaittuja eläkepäivä viettämään siirtyvän Pekka Niemen ilmeisesti viimeiset tela-alustaisen kaivukoneen kaupat. Samalla sulkeutui yksi ympyrä suomalaisen konekaupan historiassa.

”Hienoja hetkiä”, totesivat Jussi Haavisto ja Pekka Niemi yhdessä.

Pekka Niemi haluaa kiittää kaikkia asiakkaita ja yhteistyökumppaneita yhteisistä vuosista. ”Päivääkään en vaihtaisi”, toteaa Pekka lopuksi.

Pekka Niemi kävi heinäkuussa kiittämässä Maanrakennus T. Haaviston Jaria (vas.), Toivoa ja Jussia 45 vuoden aikana tehdyistä konekaupoista.

Lue seuraavaksi